top of page
  • vsomorjai

Új kamaratárlat a Magyar Nemzeti Múzeumban

A Nemzeti Régészeti Intézet a Tisza-tó melletti mikroregionális kutatásai során előkerült ezüst áldozókészlet - kehely és ostyatartó - kapta a főszerepet a szeptemberi Hónap kincse tárlatban, tisztelegve a 18. Ars Sacra Fesztivál, a hazai régészet és a muzeológia előtt.



Fontos küldetése a Magyar Nemzeti Múzeumnak, hogy segítsük a települések identitását, erősítsük regionális értékeik kulturális-történeti szerepét. A tomajmonostorai leletegyüttes egy olyan szimbólum, amely közvetlen kapcsolatot teremt a magyar kereszténység legkorábbi időszakával” – mondta el dr. Zsigmond Gábor főigazgató a megnyitón.


A műtárgyakat dr. Virágos Gábor, az MNMKK MNM régészeti főigazgató-helyettese, az ásatás vezetője mutatta be. Az MNMKK MNM Nemzeti Régészeti Intézet vezetője hangsúlyozta a páratlan lelet unikális jellegét: történelmi, művészettörténeti, vallástörténeti és a korabeli fémművességet vizsgáló technikai információk vonatkozásában.


A kamaratárlatot Fodor Gusztáv református lelkész, a kutatás kezdeményezője nyitotta meg. Beszédében hangsúlyozta:

„A település történetét is felölelő mikrorégiós kutatóprogram nagyon fontos spirituális identitásunk felfedezésében. A Magyar Nemzeti Múzeum kezünkbe adja a Tisza-tavi régió születési anyakönyvi kivonatát. Visszaadja nekünk az Árpád-kor varázslatát.”

Comments


Hírek

bottom of page