top of page
  • rudolfbanyai

Ínycsiklandó fácánleves és rozmaringos kacsa

A vasárnapi ebéd az Orczy térnél igazán különleges lett Szabó Csaba konyhájában, aki nemcsak a kedvünkért főzött ennyire finom fogásokat - olvasható a Hírnyolc hetilapban.

Az Orczy tér és a II. János Pál pápa tér környékén alig akad olyan józsefvárosi, aki ne ismerné Csabit. Ő mindig a társaság lelke, mindenki ügyét a magáénak érzi és az Orczy téri társasházban –ahol lakik–, szintén tudják: ő az, aki bármit meg tud oldani.–Nekem a barátaim a legfontosabbak, számomra a barátság az élet sava-borsa – kezdett el mesélni magáról. – Zuglóban születtem, majd Rákosszentmihályon laktam a családommal, a feleségemmel és a gyerekeimmel, majd elváltunk és tíz éve költöztem az Orczyra.



Nagyon szeretek itt élni, nagyon jó a közlekedés, bár a drogosok zavarnak, a hajléktalanokat pedig sajnálom, mindkettőből bőven van a környéken. Itt megtaláltam a barátaimat, nagyon sok közösségi foglalkozás és program van, így soha nem unatkozom. A házban most döntöttünk úgy, hogy leváltjuk a közös képviselőt, az ezzel kapcsolatos teendőket is rám bízta a többi lakó, mert tudják, hogy én mindent elintézek; ahogy azt is, hogy bármilyen gondjuk van, engem kereshetnek.


A marokkói nagykövetnek főzött


Bár volt saját vállalkozása, biztonsági cégnél is dolgozott, de a főzés mindig a hobbija maradt. 1980-ban elvégezte a vendéglátóipari szakképzőiskolát, és bár nem dolgozott később szakácsként étteremben, a mai napig sok rendezvényen őt kérik fel, hogy főzzön.- Készítettem például gulyást a marokkói nagykövetnek a Kiss József utcában a Magyar Ellenállók Szövetségének egyik fogadásán – mesélte. – Szívesen kitalálom magam a fogásokat, de leginkább azt főzöm, amire megkérnek. Annyira belejöttem már, hogy semmi nem jelent akadályt, maximum kihívásként állok a dologhoz–ecsetelte Csaba.


Egy józsefvárosi ház udvarán főz gulyást


Legközelebb például a II. János Pál pápa téren lesz az egyik házban egy nagy buli, és ott főz majd gulyást az udvaron, mert tudják, hogy az biztosan finom lesz.– Volt, aki azt mondta, hogy jobban csinálom mint, ahogy a Gundelban szokták – mesélte nevetve. – A gulyáslevesem titka, hogy sok hagymát teszek bele, majd lassú tűzön odateszem főni a marhahúst azzal a fűszerkeverékkel, amit sok ételhez használok. Ez a só, bors, fokhagymapor és ilyenkor még egy kis húspuhító fűszert is használok. Amikor már nagyjából, 70 százalékosan készen van, akkor teszem bele a zöldségeket, a krumplit és végül csigatésztát.



Ha az ember magának főz, legalább tudja mi kerül az ételbe


Csabi családja nagy, hiszen négy unokája van. A lánya Hollandiában él a két gyerekével, de a fia szerencsére közel lakik Budapesten, így azért bőven van kinek főznie, bár mint mondta, ehhez egyébként sincs szüksége társaságra: ugyanolyan élvezettel főz magának, hiszen szeret főzni, illetve mert így tudja mi van az ételben, ami higiénikusan is készít el. Nem utolsó sorban olcsóbb, mintha rendelné vagy beülne valahova egy ebédre. A legtöbbször magyaros fogás készül a konyhájában, gyakori a körömpörkölt, de legutóbb például bakonyi sertésbordát álmodott magának gombával, szalonnával és nokedlivel.


Az omlós kacsa titka


Csabi valóban vérbeli vendéglátós, így volt ez akkor is, amikor ott jártunk nála. Igazán különleges menüvel fogadott minket. Fácánlevest és rozmaringos sült kacsát főzött és sütött. A fácánleveshez egész borsot tett egy teatojásba és ezt beáztatta egy vízzel telített befőttesüvegbe. Ebbe a lébe tette a fácánt, majd vegetával, fokhagymával és egy borsból, sóból, fokhagymaporból összeállított fűszerkeverékkel ízesítette a főzőlevet, majd így hagyta főni nagyjából hat órán át olyan hőfokon, hogy a víz gyöngyöző legyen.



Amikor a fácánhús 85 százalékosan megpuhult, akkor tette hozzá a leveszöldségeket, majd csigatésztával tálalta.A kacsát már előző nap előkészítette. A sóból, borsból és fokhagymaporból készült fűszerkeverékével kívülről-belülről alaposan befűszerezte, majd a hűtőben pihentette egy éjszakán át. Másnap kacsazsírral vegyített vöröshagymaágyra tette egy tepsibe a szárnyast, amelyet szintén megkent kacsazsírral és legalább három órán át sütötte. A vége felé friss rozmaring szálakkal ízesítette. A körethez a krumplit felszeletelte, ezt is meglocsolta egy kis kacsazsírral, majd egy tepsiben megsütötte. Amikor elkészült, fél órán át pihentette, mert mint mondta, úgy lehet szépen szeletelni, ha kicsit már kihűlt.

Comments


Hírek

bottom of page