top of page
  • rudolfbanyai

Íme a babos zamalicska

A Szatmárnémetiben született lány Józsefvárosban alapított családot és bár a Fidesz-KDNP képviselőjelöltjeként rengeteg teendője van, arra mindig szakít időt, hogy a gyerekeinek és a férjének főzzön - olvasható a Hírnyolc hetilapban.

- Azt szoktam mondani, hogy a Ceausescu-rendszer megtanított minket az életre. Nincs olyan, hogy várok valakire. Mindig is olyan voltam, hogy van egy feladat, azt meg kell oldani. És nem azt magyaráztam, hogy miért nem lehet megoldani. Így vagyok a főzéssel is. Hétköznap nem maradna erre időm, ezért szombat reggel elmegyek bevásárolni és egész hétre megfőzök a családnak. Kiteszem nekik dobozokba, így a két lányom és a fiam is el tudják vinni. Szerencsére soha nem szorultak arra, hogy rendelni kelljen nekik vagy gyorséttermekben egyenek – mondta Dr. Pálovics Emese.


„Mindenből lehet ételt készíteni”


Gyerekként azt tanulta meg, hogy mindenből lehet ételt készíteni, hiszen nagyon szegények voltak. Hús csak az ünnepek alkalmával került az asztalukra:- A legegyszerűbb alapanyagokból főztünk mindig – mesélte. - Ilyen volt a köménymagleves, amelyhez ugye csak liszt kellett és egy kis pirospaprika vagy a pergelt, ami úgy készült, hogy a pirított hagymán megpirítottuk a tésztát is, paprikát, sót , borsot vagy esetleg valamilyen zöldséget tettünk hozzá, felöntöttük vízzel és így megfőztük.

Az olyan jellegzetes erdélyi és román ételt, mint például a csorbaleves, csak iskolás koromban ettem. Elmondta, húshoz csak úgy jutottak, hogy télen levágtak vagy levágattak egy disznót és amíg az tartott, addig tudtak húsos ételeket készíteni.- Az olyan ünnepek, mint a karácsony vagy a húsvét, azok kivételesek voltak, nálunk is mindig volt töltött káposzta és más finomság – tette hozzá.


Két változatot készít


Emese elmesélte, hogy az édesanyja nem nagyon szerette, ha ott ólálkodik körülötte a konyhában, így csak egyetemista korában kezdett el önállóan főzni:- Emlékeztem az ételek ízére és megpróbáltam kitalálni hogyan kell elkészíteni ezeket – mondta. - Ha nagyon elakadtam, felhívtam az édesanyámat és megkérdeztem tőle. A mai napig így vagyok ezzel, nem bújom a recepteket és nem nézek főzős műsorokat.


A kisebbik lányom ráadásul nem eszik húst, így egy ideje minden étel két változatát főzöm meg, egy húsost és egy húsmentest. A húst sokszor babbal vagy zöldségekkel helyettesítem. Mint mondta, a desszert sem maradhat el soha, ha más nem, akkor többfajta pudingot készít babapiskótával.


„Próbálok odafigyelni az emberekre”


A képviselőjelöltnek nincs könnyű dolga, ha családanyaként helyt akar állni, hiszen rengeteg teendője van. Mint mondta, látja a problémákat a választókörzetében is, hiszen nagyon sok ittlakóval beszélget. Nyomasztja őket a közbiztonság romlása, bosszankodnak a hajléktalanok miatt és mindemellett úgy érzik, hogy nem hallgatja meg őket senki.- Én semmit nem tudok anélkül csinálni, hogy ne érezzem magaménak. Próbálok odafigyelni az emberekre, felhívom őket, meglátogatom  őket és érdeklődöm a hogylétükről. Szeretném újra visszahozni azt a mentalitást, hogy figyeljünk oda egymásra. Ezért szervezek mindenféle közös programot, elhívom az embereket. Mindig van egy jó kis csapat, húsz-harminc ember összegyűlik, akik megoszthatják egymással az örömüket és a bánatukat, elmondhatják, hogy mire lenne szükségük – mondta Emese.


Zamalicska Emese módra


Emesének van egy húsmentes specialitása, amit ő talált ki a lánya kedvéért, de olyan jól sikerült, hogy a család „húsevő” tagjai is imádják. Mivel saját recept, nem volt neve, így Emese Zamalicskának nevezte el.A Zamalicska hozzávalói: 1 kg savanyúkáposzta, 1 fej hagyma, két tasak barnarizs, 1-2 db kaliforniai paprika, , 3-4 darab kovászos uborka, 2 konzerv vörösbab és 1 konzerv chilisbab, só, bors, illetve ízlés szerinti fűszerek.- A lecsurgatott káposztát kis olajon megsütöm (néha kis vízzel felöntöm, mert így jobban puhul) de a végén szépen megpirítom. A kockákra vágott hagymát egy kis olajon megfuttatom. Ehhez teszem a felkockázott kaliforniai paprikát, és tovább sütöm a hagyma megpirulásáig. Ehhez adom a babkonzervet, folyamatos keverés mellett tovább sütöm. Hozzáadom a sült káposztát és a felkockázott kovászos uborkát. Összesütöm és közben a babkonzerv levét is hozzáöntöm. Ehhez adjuk a leveskockával ízesített vízben főzött barnarizst. Kevergetés mellett még összesütjük, és már tálalható is – osztotta meg a receptet velünk Emese.

 

Comments


Hírek

bottom of page