top of page
  • rudolfbanyai

Éves parkolás első autó után: Jön az évi 150 ezres díj?

Nem tagadta, sőt helyben hagyta Hermann György momentumos önkormányzati képviselő, hogy amennyiben Pikó András és csapata hatalmon marad, drasztikusan megemelik a helyi lakosok éves parkolási díját, pedig most is a legdrágábbnak számít, tízszerese a fővárosi átlagnak. Mindeközben Karácsony Gergely díjjal jutalmazta a józsefvárosi parkolási rendszert.


Azokat a családokat, akik autóval tudják megoldani a mindennapjaikat eddig is szinte másodrendű állampolgárként kezelték Pikóék, akik komoly összegeket húztak már ki a józsefvárosi családok zsebéből. Az első autó után jelenleg 18-30 ezer forintot kell fizetni, amely a budapesti átlag tízszerese. Nagyon úgy fest azonban, hogy ezzel nem elégedett meg a polgármester, aki tovább sarcolná a kerületieket. Mindeközben Karácsony Gergely főpolgármester kitüntette Pikóékat, a példamutató új parkolási rendszer miatt. Rádai Dániel alpolgármester büszkén fotózkodott a Smart Budapest-díjjal, az sem zavarta, hogy belterjes balos buli-szagú az egész. Hiszen szintén Pikó önkormányzati képviselője az a Könczöl Dávid, aki az adományozó fővárosi szervezet titkársági referense is egyben...


Pikóék emelnék a parkolási sarcot?


Az új Pikó-program szerint ez a fizetős parkolási rendszer, amit kialakítottak még nem tökéletes, „további finomításra szorul”. Ezzel gyakorlatilag arra utal a polgármester, hogy további módosításokat terveznek. Egy józsefvárosi lakó úgy értesült, hogy 2025-től nemcsak évi 150 ezerre emelik az első autó utáni éves várakozási engedély díját, hanem –ahogyan eddig is folyamatosan– parkolóhelyeket szüntetnek meg, azaz a gyakorlatot folytatnák tovább. Meg is írta a neten Hermann György momentumos önkormányzati képviselőnek, aki éppen parkolás témakörében fényezte a baloldali városvezetés tevékenységét. Kálmán értekezésében az áll, jövő évtől Pikóék felszámolják azokat a kizárólagos lakossági parkolóhelyeket is, amelyeket a választási kampány elején jelöltek ki a Práter utca Szigony és Illés közötti szakaszán, valamint a Német utcában. Aztán ezt írja még Hermannak:

„Alkalomadtán azt is kommunikáld, hogy állítólag 2025-től évi százötvenezerre akarjátok emelni az első autó utáni parkolási sarcolás összegét (ha Pikó marad a polgármester–a szerk).”

– fogalmazott a lakos, amire Hermann György nem cáfolt, csak annyit válaszolt: milyen jól összefoglaltad.



„Ez a fizetős parkolás egy legalizált rablás”


A lakosok szerint borzasztó, amit Pikóék művelnek a józsefvárosi autósokkal. A Teleki térnél lakó Lóri úgy látja, a baloldali városvezetés szinte minden intézkedése az autósok vegzálására irányul. Óriási kerülőkkel tud csak hazamenni, mert olyan esztelenűl alakították át a forgalmi rendet. Utcákat vágtak ketté bójákkal, közlekedési lámpát raktak oda, ahol nincs értelme, 5 méter hosszú biciklisávot festettek fel, amivel megnehezítették a kanyarodást, és parkolóhelyeket elvéve olyan helyre ültettek fát árnyékolás címszóval, ahol eleve mindig árnyék volt. – Én korábban nem jártam szavazni, de most el fogok menni és biztos, hogy Pikó ellen szavazok – fogalmazott Lóri.


Józsefnek nincs autója, de szerinte minden a pénzről szól. – Ez a fizetős parkolás egy legalizált rablás – mondja, felidézve, hogy Pikó előtt még evidens volt, hogy mindenki megállhatott gépkocsijával a háza körül, most meg fizetni kell érte. Az emelési tervről azt mondta: az amúgy is megnyomorított népet, még jobban sanyargatják.



György Józsefvárosban nőtt fel, de már elköltözött, mert állítása szerint szörnyű, ami itt megy. – Terézvárosban egy jelképes összeget, kétezer forintot kell fizeni az ügyintézésért, és ráadásul még hely is van, pedig ugyanúgy belvárosi kerület, mint a nyolc – mondja. Szerinte borzasztó lett a közlekedés Józsefvárosban: kettévágták az utakat, megszüntettek parkolóhelyeket. Azt mondja szerette ezt a kerületet, de már semmi pénzért nem költözne vissza.



Szilágyi Demeter: visszaállítjuk az ingyenességet


Szilágyi Demeter fideszes képviselő úgy látja, Pikóék megpróbálják elüldözni az autósokat. – A Fidesz-KDNP frakciója elfogadhatatlannak tartja a parkolási sarcot, aminek a jelek szerint drasztikusan meg kívánják emelni a díját – mondja az önkormányzati képviselő, aki szerint úgy tettek valamit fizetőssé, hogy annak minőségét folyamatosan rombolják, hiszen többszáz parkolóhelyet vettek el. Szilágyi Demeter szerint, azonban nem a sarcolás a megoldás arra, hogy a józsefvárosiak jobban tudjanak közlekedni.



– Mi azt gondoljuk, hogy az autó nem luxuscikk, hanem egy olyan eszköz, ami ahhoz szükséges, hogy a napi logisztikát meg tudják oldani a családok – a gyerekeket iskolába vigyék, idős szüleiket segítsék –, ezért a helyi lakosoknak szóló parkolás ingyenességére szükség van – állítja a politikus, hozzátéve: –nem lehet a józsefvárosiakat tovább sarcolni és az különösen méltánytalan, hogy éppen itt a legdrágább a parkolás.

Pikóék egy furcsa kísérletet végeznek a józsefvárosiakon, de ennek mi véget fogunk vetni és vissza fogjuk állítani az ingyenességet választások után

– hangsúlyozta.


Az a jó, ha drága? A józsefvárosi parkolási rendszert díjazta a főváros


„Csodálatos! Pláne a parkolási sarc és az utcák felforgatása!” – írta egy kerületi Pikó András posztjához arra reagálva, hogy a baloldali Karácsony Gergely megszórta haverját, a baloldali Pikó Andrást egy úgynevezett „Smart Budapest” díjjal. A főpolgármester ezzel ismerte el az új józsefvárosi parkolási rendszert.



Gyanúsan belterjes balos buli az egész, hiszen Pikó önkormányzati képviselője, Könczöl Dávid az adományozó fővárosi szervezet titkársági referense is egyben. A kerületi polgármester posztban büszkélkedett a díjról, de amit a kommentelőktől kapott, nem tette zsebre. A büszkélkedő Pikó a parkolási rendszerről azt írta:

„Mi már tudjuk, mit jelent a közterek demokratizálása és a közterületi parkolás társadalmi költségeinek csökkentése. Az új parkolási rendszernek köszönhetően felszabadult a parkolóhelyek negyede, ami elsősorban a helyi autósok érdekét szolgálja... Büszke vagyok, hogy Józsefváros tette meg az első, talán legfontosabb lépést egy élhetőbb, minden lakosával méltányosan bánó és fenntartható jövőjű város felé”

– fogalmazott a polgármester, de a kerületiek homlokegyenest másképp gondolták.


„Na, ez a hónap vicce!”


„Hibás a felsorolás: az autósok érdekeit soha nem vették/veszik figyelembe. Csak pénzbehajtásnál jutnak eszükbe” –jegyezte meg egy józsefvárosi a poszt alatt. „A Telekin kész életveszély az a »fejlesztés« vagy »racionalizálás«, amit csináltak! Tessenek szívesek megnézni, hétköznap délután 16.30-tól este 19.00 óra között. Mindenki csak panaszkodik, önök pedig nem akarják meghallani. Mint ahogyan sok mást sem” – írta egy hozzászóló. Egy másik józsefvárosi szerint: „A közlekedés racionalizálása, na ez a hónap vicce!”. Egy harmadik kommentelő azt írta: „Hát ahogy ezt a katyvaszt kialakította, az minősíti a szakmaiságát az úrnak”. Egy másik hozzászóló szerint: „Körülbelül olyan mint mikor Róbert bácsi megérkezik Amerikába, és az automata elnyeli a pénzét, mire az öreg: »ügyes!«”.



A közlekedéspolitika sem megy Pikóéknak


A józsefvárosi városvezetés, első lépése mint emlékezetes az volt, hogy horror magas díjat szabtak meg, a kerületi autósok éves parkolására. A baloldali testület második húzása volt, hogy rengeteg parkolóhelyet megszüntetett, és ez még folytatódik városrész szerte. A kerületvezetők aztán egymás után nyúltak bele zöldpolitikára hivatkozva a forgalmi rendbe olyan változtatásokkal, amelyek miatt több helyen összeomlott a közlekedés. A közelmúltban írtuk meg például, hogy az egyik utcát úgy egyirányúsították, hogy a parkolási rendet nem igazították hozzá, ami miatt állandó lett a tolató autók sora. Így már érthető, miért is lép ki mindenki felfokozott állapotban az önkormányzat parkolási cégének Német utcai ügyfélszolgálatáról…


Újabb 158 parkolóhelyet számolnának fel Pikóék


Egészen pontosan 158 parkolóhely esne áldozatául négy utca – a Német, a Dankó, az Illés és a Práter utca Illés és Szigony közötti szakasza – rendezésének, ha beválik Pikó Andrásék terve és sikeresen tudnak pályázni EU-s forrásokra. A legutóbbi képviselő-testületi ülésen ugyanis arról döntött a baloldali többség, hogy négy utcával indulnak az Egészséges utcák pályázaton. Ez önmagában rendben is lenne, csakhogy ezen közterületek rendezését úgy képzelték el Pikóék, hogy utcánként 20-30 vagy annál több parkolóhelyet számolnak fel. A Práter utca Illés és Szigony közötti szakaszán például 118-ból mindössze 81 maradna. A helyi Fidesz számításai szerint az intézkedésnek összesen 158 hely esne áldozatul, ami a jelenlegi parkolóhelyek egyharmada. A józsefvárosi Fidesz–KDNP frakcióvezetője szerint Pikóék becsomagolják az autósüldözést hangzatos szavak mögé.



–Úgy tűnik, a baloldali városvezetés az autósokat erővel szeretné leszorítani a gépkocsihasználatról. Az eddigi intézkedéseikkel azonban csak annyit értek el, hogy nőttek a dugók, ráadásul még meg is sarcolták őket azért a szolgáltatásért, amit aztán elvesznek tőlük, aminek eredményeként a lakók nem tudnak megállni a házuk előtt – mondta az ülésen Vörös Tamás fideszes önkormányzati képviselő.

コメント


Hírek

bottom of page