top of page
  • rudolfbanyai

Ákos: a Teleki téri otthonunk volt számomra az élet iskolája

Élete meghatározó állomásairól mesélt Kovács Ákos. A Mandinernek adott interjúban szó esett a Teleki téri otthonukról, ahová született, a piacról, ahová édesanyjával minden szombaton lejártak, és a klasszikus gangos körfolyosós házról, amelyben 14 éves koráig laktak. Mindezek mellett Józsefváros díszpolgára beszélt a családjáról, a nyárról, utazásairól és zenei pályafutásáról is.

Kis túlzással a szüleim újraegyesítették a Trianonban szétszabdalt országot, amikor a pesti jogi karon összetalálkoztak – mondta a lapnak Ákos, akinek édesanyja Felvidékről, édesapja Erdélyből származott. Azzal folytatta: a Teleki térre együtt kerültek, és ő is oda született.

„Klasszikus körfolyosós-gangos házban laktunk a közegben sajátos demokrácia uralkodott: ugyanolyan szegény volt mindenki a nyugdíjastól a villamoskalauzon és a hivatalnokon át a cigányzenészig”

– fogalmazott, hozzátéve: a lakóközösség az elképesztő figuráival pont úgy festett, mint ahogyan a Bereményi-filmekben látni. Számára ez a hely volt az élet iskolája. Felidézte a szombat reggeleket, amikor édesanyjával a piacon kezdték a napot.

„Mentünk a sorok között szigorú bevásárlólista szerint, semmi kilengés meg pazarlás, édesanyám megtanított rá, hogy kiválasszam a legjobb áron elérhető legszebb árut.”

– emlékszik vissza gyermekéveire.


Innen aztán egy lakáscserével az V. kerületbe költöztek, itt kapta meg az első gitárját, amire hónapokig spórolt a család és 610 forintért vásároltak a Triál szaküzletben. Szülei féltették a művészélettől, ezért megpróbálták más irányba terelni.


Kovács Ákos mindemellett mesélt a nyári koncertszezonról, amelybe mindig beiktat egy kis szünetet augusztusban, ami a családé. A közös nyaralásokról, az utazásai célpontjáról, amelyek közül nagy szerelem Róma, illetve az Adria. Emellett a zenész beszélt az ifjúkori vágyálmáról, miszerint filmrendező lesz, felmenőiről, önmeghatározásáról, irodalomról, feleségéről, aki a család összetartóereje, illetve a szeptemberben debütáló új lemezéről is.


A teljes cikket itt tudja elolvasni.

コメント


Hírek

bottom of page