top of page
  • rudolfbanyai

Weisz Gábor: Rendbe tesszük az áldatlan állapotú Teleki teret!

Ismét elszabadultak az indulatok a Teleki téri kezeletlen hajléktalanhelyzet miatt. Az ott lakók hangoskodásról, mindenütt emberi fekáliáról, meztelenkedő hajléktalanokról és erőszakos kéregetőkről számolnak be, a gyomorforgató bűz miatt, pedig néha ablakot sem lehet nyitni. Weisz Gábor szerint lenne megoldás és június 9. után azonnal neki is látnak rendet tenni - olvasható a Hírnyolc hetilapban.

Beköszöntött a kellemes, tavaszi idő, azonban nem felhőtlen a Teleki tériek öröme: a meleggel együtt megérkeztek a hajléktalanok is. A koszos, ápolatlan emberek tanyát vertek a téren, isznak, szemetelnek, hangoskodnak és oda piszkítanak, ahol épp a szükség éri őket. A hajléktalanok önkényesen elfoglalták a padokat, ahová a helyiek leülni nem tudnak, mert mindenütt alszik vagy napozik valaki. A téren lakók szerint mindennapos az agresszív kéregetés is. A tér melletti Lidlnél többnyire a bevásárló kocsikba való százforintost próbálják elkérni, de az is megesik, hogy keveslik azt és további követelőzésbe fognak.Az egyik lakó a Metropolnak arról számolt be, hogy amikor a villamos elhalad a Teleki téren, előfordul, hogy a felhúzott ablakok ellenére is dől be a gyomorforgató bűz. „Az ember rosszul van már attól is, ha ki kell mozdulnia a lakásból” – panaszkodott egy másik helyi lakos.A lap megszólaltatott egy hajléktalan párost, akik elmondták: azért élnek a téren, mert a férfi, aki hat évig szolgált Szerbiában tűzszerészként, több hajléktalanszállót is megfenyegetett, hogy felrobbantja azt, így sehol nem fogadják őket.


Akin lehet segíteni, azon segíteni kell


Weisz Gábor azt mondja, ha június 9-én a lakosok bizalmat szavaznak neki, haladéktalanul rendbe teszi a Teleki téri áldatlan állapotokat.– Naponta érkeznek hozzám megkeresések a Teleki téri elviselhetetlen helyzet miatt.


Hiába van 500 méterre jobbra és balra is egy-egy ellátóhely, az Alföldi és a Dankó utcában, mégis éjjel-nappal ott vannak a Teleki téren a hajléktalanok. Ezek az emberek gyakorlatilag ott élnek, gyakran paplanokon alszanak – mondta el lapunknak a Százados negyed-Kerepesdűlő körzet fideszes képviselőjelöltje, hozzátéve, hogy a helyzet egyre rosszabb: a koszos, kéregető, járókelőknek beszólogató hajléktalanok már a Fiumei út környékén is megjelentek.– Akin lehet segíteni, azon segíteni kell, ezért meg kell adni az esélyt mindenkinek, viszont a jelenlegi ellátószolgálat nem alkalmas arra, hogy megfelelő módon kezelje a helyzetet. Ha szakértelemmel kezelnék az önkormányzattól kapott forrásokat, akkor valószínűleg ezek az emberek nem a szálló mellett 50-100 méterrel ücsörögnének, hanem bent a szállón vagy már visszatértek volna a munkaerőpiacra – foglalta össze a politikus.


Visszahoznák a 2019 előtti együttélési szabályokat


Weisz Gábor szerint a megoldás a 2019 előtt elkezdett LÉLEK-program volt, aminek a keretében az együttműködő fedél nélküliek kaptak szállást, ellátást, szociális szolgáltatásokat és szigorú jogi rendszer keretében visszavezették őket az utcai életformából a munka világába.– Vissza fogjuk hozni azokat az önkormányzati rendelkezéseket is, amik a közösségi együttélés szabályai között tiltották az utcán való életvitelszerű élést. Segíteni fogjuk azokat az embereket, akik szociális, érzelmi vagy gazdasági okból az utcára kerültek, de közben gondolunk azokra is, akik nem tudnak emelt fővel járni az utcán, mert folyton azt kell nézniük, hogy mikor lépnek emberi ürülékbe, ahogy azt a Kun utca 12-nél is tapasztaltam.

Közcím: „Folyamatos járőrözésre van szükség”Az intézkedésekkel párhuzamosan meg kell erősíteni Józsefvárosban a hatósági jelenlétet, és a hatósági jogköröket is módosítani kell – véli a képviselőjelölt.– Méltatlan elvonások történtek a rendőrségtől, amiket mi vissza fogunk adni nekik, hogy újra rendet teremtsenek Józsefváros utcáin. Folyamatos járőrözésre van szükség, mivel a jelenlegi mérhetetlen elhanyagoltság másfajta bűnözői csoportok beszivárgását is eredményezi, és egy idő után a súlyosabb cselekmények történnek, például kábítószer-használattal összefüggésben. Ha június 9-én a választók felhatalmaznak rá, mindezeket rendbe fogom tenni a körzetemben – mondta el lapunknak Weisz Gábor.

A Facebookon háborognak a Teleki tériek


Felrobbantotta az egyik józsefvárosi Facebook csoportot az egyik hozzászóló, aki a lakása ablakából filmezte le a téren lebzselő hajléktalanokat, köztük egy asszonyt, aki a járókelők megrökönyödésére félmeztelenül üldögélt egy fa tövében. Zsuzsanna a videóhoz azt írta, a Teleki tér reggeltől estig a hajléktalan alkoholistákkal van tele, este folyamatos zajongás, néha őrjöngés hallatszik, a hajléktalanok szemetelnek, a fűben vécéznek és nem lehet ablakot sem nyitni a jó időben. A poszt alatt volt, aki arról beszélt, hogy Pikó polgármestersége előtt nem volt ilyesmi, más pedig a TBC miatt aggódott.„Tavaly költöztünk el a Teleki térről, mert sok lett. Láttam ott sokféle abszurd jelenetet, de ekkora kempingezés nem volt” - írta a videó alá Csaba.„Újból és újból felteszem a kérdést, hol van a híres kerületőrség? Kik a vezetői a kerületőrségnek?” - kérdezte felháborodva Pál.„Az a gond, hogy tudnak erről, de amíg nincs kiadva, hogy figyeljék ezeket és intézkedjenek, addig sajnos csak ezek a bejelentések maradnak. Elhajtják őket, fél óra múlva ismét ott lesznek (...) Ezért reméljük, hogy jobb vezetést választunk hamarosan” - kommentelte Judit.„Csak a »jóemberkedés« megy a bal oldalon, de ez valóban az? Nem csak a probléma konzerválása???” - tette fel a kérdést Ildikó.Mihály a környékbeli ingatlanok súlyos értékvesztésére hívta fel a figyelmet. Szerinte az az ingatlan, amelynek négyzetmétere 2018-ban 600-700 ezer volt, ma már a felét sem éri. „Hova a süllyed a kerület? Mi lett itt?” - kesergett a férfi.

Comments


Hírek

bottom of page