top of page
  • rudolfbanyai

Weisz Gábor: Meg kell fogni a dolog végét, nem másra mutogatni!

Majdnem tizenöt éve foglalkozik társasházkezeléssel Józsefvárosban Weisz Gábor Miklós, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje. A Százados negyedben laktak a feleségével akkor is, amikor a kislányuk, Bíborka megszületett - áll a Hírnyolc hetilapban.

A képviselőjelölt akkor került Józsefvárosba, amikor megismerkedett feleségével, aki a Százados negyedben nőtt fel. Már akkor is aktívan részt vettek a kerület életében, hiszen a helyi civilekkel virágültetéseket, karácsonyi rendezvényeket és húsvéti tojáskeresést szerveztek. Bár Gábor a Pázmány Péter Katolikus Egyetemen jogászként végzett, társasházkezeléssel foglalkozik 2010 óta.- Ebből is látszik, hogy sok szálon kötődöm Józsefvároshoz – mondta–. A legnagyobb társasházak tartoznak hozzám, így több mint ezer háztartás problémáit ismerem. Ami azt jelenti, hogy két-háromezer emberrel tartom folyamatosan a kapcsolatot és azt látom, hogy a jelenlegi önkormányzat az alapvető feladatait nem látja el, nem támogatja úgy a lakóközösségeket, mint ahogy szerintünk kell. Tudni kell, hogyan bánjunk az emberekkel és ez nem ott kezdődik, hogy "felűlről" beszélünk, hanem meghallgatjuk őket és igyekszünk megoldást találni a problémáikra. Sokszor a megoldás nem is pénzkérdése, hanem pusztán az odafigyelésé.

„Nem erre szerződtek a takarítók”


Gábor elmondta, hogy napiszinten jelent problémát számára is, hogy ennyire elhanyagolt a kerület, mert a takarítók a hajléktalanok nyomait nem szívesen tüntetik el.- Ilyen nem volt régebben. Voltak olyan szabályozások Józsefvárosban, amelyek tiltották a lépcsőházakban, vagy az utcán való életvitelszerű tartózkodásnak a tényét, ezáltal a közterület felügyelet vagy a rendőrség hatékonyabban tudott fellépni ilyen esetekben. Ráadásul Józsefváros rendelete alapján a ház előtti járdaszakasz takarítása is a társasházak felelőssége, de ugye az nem mindegy, hogy két darab eldobott csikket vagy hányást, emberi ürüléket kell eltakarítani az utcáról. Nem erre szerződnek ezek a takarítók. És ez lecsapódik a lakóknál, lecsapódik a közös képviseletnél, meg általában az embereknél, akik Józsefvárosban élnek – mondta.


Megállt a fejlődés


Gábor azt is elárulta, szomorúan látja, hogy a Százados negyedben a fejlődés megállt, érdemi fejlesztések nem történtek az elmúlt években, a szép zöldövezeti lét, ami itt adott lenne, az szinte lehetetlen, mert a játszóterek, közterek, közösségi részek elhanyagoltak.- Azért indulok képviselőként a választásokon, mert magánemberként és közös képviselőként is látom, mennyire sok a probléma, amit meg kell oldani – mondta–. Lehet egy hat köbméteres konténerben fát ültetni a Népszínház utcában, de amíg a Fiumei aluljáró alatt hajléktalanok tanyáznak, és nem lehet emelt fővel járni az utcán, mert azt kell nézni, hogy belelépek-e az ürülékbe, akkor az azért elég vicces. Ráadásul régebben nem volt betörés vagy rablás ezen a környéken, most már előfordul biciklilopás, megjelentek a stricik és örömlányok, kaptak el kábítószereseket, akik kezdenek visszaszivárogni ide, ahogyan egyébként a hajléktalanok is.


„Változásokra van szükség”


- Nekünk konkrét elképzeléseink vannak, hogy mit akarunk csinálni. Elfogadhatatlannak tartjuk azt a baloldali szlogent, hogy "öt év alatt felmértünk mindent, ezért mostantól tisztaság lesz". Ez nevetséges! Itt konkrét változásokra van szükség. A Százados negyedben felújítjuk a játszótereket, a kutyafuttatókat, és védőnőt hozunk, mert most nincs. Van egy új gyermekorvosi rendelő, ami ott áll évek óta üresen, mert nincs benne védőnő, nincs benne gyermekorvos, ezért a kismamáknak be kell menniük az Auróra utcába, amit sokszor csak autóval, tömegközlekedéssel vagy taxival tudnak megoldani, és ezt mi is a saját bőrünkön tapasztaltuk. Vissza fogjuk vezetni a forgalomcsillapítást a Százados úton. Visszaállítjuk az olyan eddig megépített, de most éppen nem működő forgalomcsillapítási eszközöket, mint az intelligens zebrák, a forgalomcsillapító táblák, új zebrákat létesítünk és szintén fekvőrendőrrel fogjuk ellátni a Tisztes utca-Százados út sarkát, és felújítjuk a Ciprus utcát is. A Kun utca forgalmi rendjét felül kell vizsgálni, mert amit most kialakítottak, az borzalom. A Százados negyed környékén fontos vállalásunk, hogy megszüntessük a rendezvények alatti parkolási káoszt. Ezt nem lehet kizárólag lakossági parkolási engedélyekkel megoldani, hanem fizikailag védeni fogjuk a kerületet. A rendezvények ideje alatt élőerős beengedés lesz, hogy megfelelő létszámú parkolóhely maradhasson. Terveink között szerepel egy termelői piac és olyan közösségi terek kialakítása, ahol az emberek tudnak akár karácsonyi vásárt tartani, ahol állhat egy közösségi karácsonyfa, ahol lehet húsvéti sokadalmat csinálni. Pezsgő civil életet szeretnénk, sok helyi programmal. Fontos, hogy az emberek ne csak bezárkózzanak magukban, hanem közösségben legyenek.

A terveink között szerepel, hogy a Fiumei úton a belső sáv és a villamos melletti zöld sávot rendben tartsuk. Tudjuk, hogy fővárosi terület, de ettől még elhanyagolt, és ez nem fog változni attól, hogy egymásra mutogatnak. Mert nem mutogatni kell, hanem meg kell fogni a dolog végét! Ugyanez a helyzet a társasházi támogatásokkal. Függetlenül a gazdasági válságtól, meg inflációtól az embereknek nincs pénze, hogy segítség nélkül megoldják az épületeken adódó problémákat – összegezte Weisz Gábor Miklós, a Fidesz-KDNP képviselőjelöltje.

Comments


Hírek

bottom of page