top of page
  • rudolfbanyai

Vörös Tamás: azért romlik a kerületi kábítószerhelyzet, mert újra megjelent a liberális drogpolitika

Már a baloldali sajtó sem rejtheti véka alá az egyre nyomasztóbb drogproblémát, a napokban a II. János Pál pápa téri áldatlan állapotokról számoltak be. Vörös Tamás, a Józsefvárosi Fidesz-KDNP frakciójának vezetője szerint a jelenlegi helyzethez vezető folyamatok 2019 után, Pikó András polgármestersége alatt kezdődtek.  

A Hírnyolcextra is beszámolt róla, hogy a lakosok lassan messze elkerülik a II. János Pál pápa teret, mert azt agresszív drogosok és hajléktalanok lakták be. De nemcsak itt, a kerület számos pontján kaotikus a helyzet.


– Felbomlott a rend a VIII. kerületben, bárki szabadon tartózkodhat a társasházakban, akkor is, ha semmi dolga nincs ott. Nem ellenőrzik azokat az önkormányzati lakásokat, ahol drogkereskedés vagy -fogyasztás zajlik, nem lépnek fel azok ellen, akik tönkreteszik a tisztességes emberek életét. Ezek a folyamatok 2019 után kezdődtek el, Pikó András polgármestersége alatt – mondta Vörös Tamás a Magyar Nemzetnek.


A baloldal sérelmezi, hogy nincsenek jelen a szerhasználókat segítő szervezetek, mint például a tűcsereprogramjáról ismert Kék Pont. Vörös Tamás szerint éppen akkor következett be a kerület életében közbiztonsági javulás, amikor a Kék Pontot Kocsis Máté polgármestersége alatt bezárták, ugyanis ők akkor nem tűcsereprogramot, hanem tűosztást hajtottak végre.


– Ugyanerre a szakmai körre hallgat a Pikó-féle vezetés, ráadásul a helyi Kábítószerügyi Egyeztető Fórum (JKEF), amit a momentumos Könczöl Dávid önkormányzati képviselő vezet, gyakorlatilag nem ülésezik és nem működik – mutatott rá Vörös Tamás, és hangsúlyozta: a Kék Pont maga a probléma, nem pedig a megoldás.

Mint mondta: sajnos a tűosztást támogató, doktriner liberális politikai szemlélet jött vissza. A fideszes vezetés alatt rendbe tették a kerületet, akkor érezhetően jobb lett a közbiztonság, visszaszorult a drog, élhetőbb lett Józsefváros.

A politikus szerint most azért romlik a helyzet, mert újra megjelent a liberális drogpolitika a kerületben. 2023-ban a Pikó András-féle vezetés a Józsefvárosi esélyegyenlőségi programjában a Kék Pontot is feltüntette mint konzultáns partnert. A problémát súlyosbítja, hogy egyes, a kerületben működő intézmények Budapest minden részéről vonzzák a droghasználókat, ahol pedig kereslet van, ott megjelenik a kínálat is, és a közeli parkokban, közvécékben, telefonfülkékben fogják magukat belőni a szerhasználók.

Ha minden problémát a kerületbe hozunk és az egész ország szociális ellátását ráterheljük a kerületre, abból nem lesz felemelkedés Józsefváros számára.

Közismert, hogy a kerület mennyire terhelt szociális szempontból, itt található a legtöbb hajléktalanellátó is – húzta alá Vörös Tamás.

 

Comments


Hírek

bottom of page