top of page
  • vsomorjai

Visszatérhet a rend Józsefvárosba?

Öt éve egy biztonságosabb, tisztább Józsefváros ígéretével kábította Pikó András a józsefvárosiakat, ám ennek éppen az ellenkezője valósult meg. A korábbi állapotok mind a közbiztonság, mind a köztisztaság területén jelentősen romlottak. Most újra ezt ígéri. Kérdés, hogy ismét bedőlünk Pikónak, vagy arra bízzuk, aki már bizonyított.


Józsefváros a 2010-es években óriási fejlődésen ment keresztül, köszönhetően annak, hogy a jobboldali városvezetés a közbiztonság javítására épített, és ezt szem előtt tartva újabb és újabb közbiztonságfejlesztő lépéseket tett. Így került kiépítésre a több mint 200 kamerából álló térfigyelő rendszer, kapott soha nem látott támogatást a kerületi rendőrkapitányság, nyitottak új rendőrségi pontok (körzeti megbízotti irodák) a kerület számos pontján, alakult polgárőrség és erősítették a közterület-felügyeletet, valamint hoztak számos közbiztonságot érintő intézkedést.


Ennek eredményeként hatalmas mértékben csökkentek a bűnözési adatok.


2019-ben Pikó azt ígérte, ezt is megfejeli, és egy még biztonságosabb Józsefvárost épít. Sokan sejthették, hogy ez összeegyeztethetetlen a polgármester "szabad város" jelszavával, ám sokan hittek is Pikónak, aki az elmúlt években bizonyította, hogy becsapott mindenkit. 


Elzavarta a polgárőrséget, a körzeti megbízotti irodák bezártak, a térfigyelő kamerák sokak szerint nem, vagy nem megfelelően működnek, a rendőrség támogatását sem tartotta fontosnak, elmulasztotta megerősíteni a közterület-felügyeletet és megszüntetett egy sor a közbiztonságot erősítő rendeletet.


Emellett ideális állapotokat teremtett a fedél nélkül élők számára, akik ezt meghívásként értékeltek, és elárasztották a köztereket. A Pikónak oly fontos közvécéket és mobilbudikat a drogosok és prostituáltak vették birtokba, és a köztisztaság elhanyagolásával a kerület egyre vonzóbbá vált a lecsúszott alakoknak is, hiszen a rendezetlen közterek vonzzák a bűnt is.


A bűnözés ismét emelkedő tendenciát mutat, különösen a droggal bűncselekmények,

amire Pikóék válaszként egy drogambulanciát nyitottak volna. ám ebből a lakosok nem kértek, így ezt egyelőre sikerült megakadályozni. 


Pikó most újra rendezettebb, tisztább Józsefvárost ígérget. Kérdés, hogy újra bedőlünk-e neki, vagy Sára Botond rend, biztonság és fejlődés programját választjuk.


A választásnak talán ez a legnagyobb tétje.    

Comments


Hírek

bottom of page