top of page
  • rudolfbanyai

Tűzoltó őrs is kerül a Ludovika Campuson épülő Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központba

A campusberuházás legújabb eleme az Illés utca felőli oldalon – a Huszár Lovarda és a Természettudományi Múzeum között – épülő Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központ, amely a katasztrófavédelmi felsőoktatás jövőjét jelenti majd. Az épületkomplexumban oktatási, kollégiumi és tűzoltósági szárny is lesz, a beruházás keretében hétezer négyzetméteren megújulnak a zöldfelületek: díszmedence, gyümölcsfák, rózsakert színesíti majd az Orczy-parkot.

A Ludovika Campus fejlesztéséről Korim Balázs, az NKE főtitkára és Rósa Henrik campus-főigazgató nyilatkozott az egyetem honlapjának. Felidézték az eddigi mérföldköveket. A 2014-ben megújult Magyar Királyi Honvéd Ludovika Akadémia Főépületének műemléki rekonstrukcióját, az Orczy úti kollégiumot, az Oktatási Központot, az Orczy-park megújítását, a sportkomplexumok építését, valamint a Ludovika Szárnyépület felújítását, kiemelve, hogy a beruházás számos előnye a lakosság igényeit is kiszolgálja: így a park, az uszoda, a sportlétesítmények, a játszóterek. A Campus emellett színvonalas programokat is kínál: úgy mint a Ludovika Fesztivál, az Orczy Summer Chill, valamint sportrendezvények, például legutóbb itt rendezték az extrém sportok olimpiai kvalifikációs versenyének budapesti állomását. A józsefvárosiaknak számos kedvezményes kikapcsolódási lehetőséget biztosítanak, mint az uszodalátogatás, a nyári táborozás, iskoláknak szalagavatókra kedvezményes infrastruktúra, vezetett séták, épületlátogatások.

Az egyetemvezetők kitértek a jelenleg is zajló Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központra is, amely a híd szerepét tölti be az egyetem életében. Átvezeti a 2010-es években megindult fejlesztési programját a tanárképzés megindításához kapcsolódó új beruházási projektbe,

másrészről még inkább kinyílik a Ludovika Campus a lakosság számára, hiszen immáron az Illés utca, Fűvészkert felől is lehetőség nyílik belépni az Orczy-parkba, a Huszár kapun keresztül

– írja az uni-nke.hu.


Az új épület mintegy 25.000 négzetméteres komplexum lesz. Az auditóriumépület a Természettudományi Múzeum tükörképeként jön létre és itt kapnak helyet az előadó, illetve a tantermek. A főépület pedig három szárnyat kap: oktatási, kollégiumi valamint tűzoltósági szárnyat. Ez utóbbiban kialakítanak egy négy szerállásos gyakorló tűzoltó őrsöt is.

A beruházás keretében kialakítunk továbbá több mint hétezer négyzetméter nagyságban, lépcsőzetes zöldfelületekkel, gyepes-cserjés teraszokkal, lépcsőkkel, ülőfalas rendszerű díszkertet, díszmedencével, gyümölcsfákkal, rózsakerttel. Így a Ludovika Campus zöldfelületeit is növeljük, amelyet az egyetemi polgárok mellett minden látogató élvezhet – hangsúlyozta Rósa Henrik.

Korim Balázs emellett a jövőbeni fejlesztésekről is szót ejtett. Mint mondta: a Katasztrófavédelmi Speciális Képzési Központ kivitelezésével párhuzamosan indul az új tanárképző karnak elhelyezést biztosító beruházás a Korányi Sándor és a Diószegi Sámuel utcákban, ami által Józsefváros e részének rendkívül leromlott állapotú ingatlanjai újulhatnak meg, válhatnak szebbé.

Mindez az egyetem tanárképzését támogató tantermi, irodai és kollégiumi kapacitást biztosító, környezettudatos, a városrész további megszépítését, rehabilitálását előmozdító épületek révén valósul meg, egy olyan fejlesztés útján, amelynek során az érintett józsefvárosi lakók érdekei kiemelten figyelembevételre kerülnek, méltányos és körültekintő eljárás keretében

- fogalmazott az NKE főtitkára.

 

Comments


Hírek

bottom of page