top of page
  • rudolfbanyai

További lépéseket terveznek Pikóék az autósok ellehetetlenítésére

Nem titkolt szándéka az önkormányzatnak, hogy ellehetetlenítse az autózást a kerületben. Ennek érdekében számos lépést tettek már eddig. A legnagyobb felháborodást a helyieknek szóló parkolás fizetőssé tétele, a közlekedés átalakítása és a parkolási lehetőségek folyamatos szűkítése jelenti. Ebben a cikkben összeszedtük mi történt eddig ezen a fronton és milyen „megszorításokkal” készülnek még Pikó Andrásék.  

Bár szóban tiltakozik Pikó András és csapata, amikor autósüldözőnek titulálják őket, intézkedéseik mégis mindig abba az irányba mutatnak, hogy minél inkább keresztbe tegyenek az autós közlekedésnek, amivel nemcsak azoknak ártanak, akik kedvtelésből autóznak, hanem azoknak is, akiknek nincs más lehetősége, vagy csak nehezen tudnának alternatív közlekedési eszközökre váltani. Például nehéz szerszámokat, felszereléseket szállítanak autójukkal, az egész család közlekedését autóval tudják koordinálni – gyerekeket óvodába, iskolába, felnőtteket távoli munkahelyre, betegeket orvoshoz stb., vagy éppen nagybevásárlást intéznének. Tehát vannak olyan élethelyzetek, amikor igenis jól jön az autó a háznál. Pikóék azonban bozótvágóval estek neki a kérdésnek, ami mindenkit elér függetlenül attól mennyit használja a gépkocsiját.

A leghúsbavágóbb intézkedésük a helyieknek szóló parkolás ingyenességének megszüntetése, azaz – néhány kivételtől eltekintve – mindenkinek fizetnie kell, ha meg akar állni a háza előtt. S ha már bevezették, rögtön olyan díjat állapítottak meg, amivel Budapest legdrágább parkolását sikerült bevezetni egy olyan kerületben, amely finoman szólva sem tartozik a tehetős városrészek közé. Az indok az volt, hogy ha kevesebben váltják ki, akkor több lesz a hely.

Ez még meg is állná a helyét, ha ezzel párhuzamosan nem kezdték volna szinte azonnal szűkíteni a parkolási lehetőségeket. Az utcák átalakítása során, a kerékpárutak, a rollerparkolók kialakításával többszáz parkolóhelyet szüntettek meg a Somogyi Béla utcától kezdve a Lujza utcáig az egész kerületben. Továbbá parkolóhelyekre tették a mikroparkoknak csúfolt sittes konténereket is, amelyekben többnyire csak gaz nő már.



A másik nagy felháborodást keltő intézkedés a forgalmi rend teljes felborítása volt, amelynek tervezését Jámbor András emberére bízták. A haveri cég több mint 10 milliós megbízást kapott két év alatt Pikóéktól. Az értelmetlen forgalmirend-változtatások állatorvosi lova a magdolnanegyedi átalakítás, ahol sikerült utcákat kettévágni oszlopokkal, így a tervezett forgalomcsillapítás helyett óriási dugókat, nagyobb szmogot értek el. Hasonló „népszerű” intézkedés volt a Teleki téri 5 méter hosszú biciklisáv, valamint a Kun utcai forgalom felcserélése, amivel baleseteszélyes lett a parkolási rend.


Hogy mik a további tervek? Nincs jó hírünk. Várhatóan további autósellenes intézkedések jönnek. Az egyik momentumos önkormányzati képviselő elszólása alapján az éves parkolási díjat drasztikusan tovább emelik. Akár 150 ezer forintra is rúghat majd a befizetendő összeg. A parkolóhelyek felszámolásával is nagyobb sebességre kapcsolnak. Egy pályázat alapján négy utcát alakítanának át úgy, hogy mintegy 160 parkolóhelyet szüntetnének meg a Német, Dankó, Illés és Práter utcákban.    

Comentarios


Hírek

bottom of page