top of page
  • rudolfbanyai

Sára Botond: Trianon tanulsága, hogy nemet kell mondanunk a háborúra

A mai nap legfontosabb üzenete, hogy aki magyar, az bárhol is éljen a világon, nincs egyedül, mind összetartozunk – hangsúlyozta Sára Botond, a Nemzeti Összetartozás Napja alkalmából tartott megemlékezésen. A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje szerint Trianon tanulsága, hogy ki kell maradni a háborúból, ezért a június 9-ei választás egyik legnagyobb tétje, hogy megőrizzük-e az országot és Józsefvárost a béke szigetének. Mint mondta: ha a háborúpártiak győznek, nem az lesz a kérdés, hogy lehet-e rend, tisztaság és lesznek-e újra fejlesztések, hanem hogy milyen háborús vesztségre kell megint felkészülnünk.

A polgári oldal hagyományosan a Szabó Ervin téri Magyar Igazság Kútjánál emlékezett meg a trianoni békediktátum aláírásának 104 évfordulójáról, amely 2010 óta a Nemzeti Összetartozás Napja.  

 

A megjelenteket Ferencz Orsolya országgyűlési képviselő köszöntötte, aki emlékeztetett: 1920-ban akik szétszabdalták Magyarországot azt gondolták ez lesz a temetésünk napja. Nem így lett, hanem feltámadtunk belőle, itt vagyunk és túl fogjuk élni ezt a traumát immár győztesként.



Most újra olyan helyzet van Európában, aminek az a kockázata, hogy háborúba sodorják Európát, de ezt ne hagyjuk. Kétszer megtörtént, és mindig vesztesen kerültünk ki belőle, harmadszor már nem fogunk háborúba menni. A mai nap nemcsak a magyar nemzet feltámadásának napja, hanem a béke napja is, amelyen kijelenthetjük, hogy soha többé nem akarunk háborút.

 

Sára Botond ünnepi beszédében felidézte a békediktátum következményeit, amit nem feledhetünk, ugyanakkor kiemelte: 2010 óta mégsem a múltat siratni jövünk össze ezen a napon, hanem emlékeztetni, hogy a mi nemzetünk tagjai számíthatnak egymásra. - A magyar nemzet ma egységesebb, mint az elmúlt 104 évben bármikor. Mert a magyarság az elmúlás helyett a túlélést választotta – fogalmazott. Szerinte, Trianon máig a legfájóbb nemzeti sebünk, és sosem fog igazságot nyerni, de tanulhatunk belőle: a háborúból ki kell maradni!

A polgármesterjelölt úgy folytatta: korábban is akaratunk ellenére rángattak háborúba minket, és vesztettünk is nem keveset. Most megint azt várják a magyaroktól, hogy részt vegyünk egy újabb háborúban, mi azonban a békében és az összetartozás erejében hiszünk – tette hozzá.

 

Talán innen Józsefvárosból távolinak tűnhet a háború, pedig ugyanúgy az ajtóinkon kopogtat, mint az ország bármely pontján, és ránk is ugyanúgy hatással van. Hiszen ha a háborúpártiak győznek, nem az lesz a kérdés, hogy lehet-e rend, tisztaság és lesznek-e újra fejlesztések, hanem hogy milyen háborús vesztségre kell megint felkészülnünk – hangsúlyozta Sára Botond, aki szerint, ha nem állunk ki a béke mellett, még a fiatalokat is elviszik a kötelező sorkatonaság visszaállításával. Emlékeztetett: óriási a tét. Biztonságunk és jövőnk forog kockán, ezért kell minden békepártinak hallatni a hangját. - Magyarországnak és Józsefvárosnak ki kell maradnia a háborúból. Őrizzük meg az országot és Józsefvárost is a béke szigetének, hogy fiataljaink a háborúzás helyett egy nyugodt, otthonos kerületben élhessenek!



A megemlékezésen a Turay Ida Színház művészei adtak énekkel tarkított műsort. A jelenlévők pedig mécseseket és virágokat helyeztek el a Lord Rothermere, Magyarország feldarabolása ellen szót emelő angol nemes emlékét őrző kútnál.  



Comments


Hírek

bottom of page