top of page
  • rudolfbanyai

Sára Botond: Rendet teszünk a kerületben!

A június 9-ei önkormányzati választáson ismét az urnákhoz járulhatunk. A tét óriási, hiszen a következő fél évtizedünk sorsáról döntünk. Józsefvárosban a polgármesteri szék sorsa Pikó András, és kihívója, a korábbi polgármester, Sára Botond között dőlhet el. A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje 4 fontos programpontjáról beszél a Hírnyolc hetilapban.

Sára Botond szerint Józsefváros megújításának folyamata 2019-ig sikeres volt, és most pontosan erre az útra fog visszatérni, amennyiben ismét ő lesz Józsefváros polgármestere. A kerület fejlődése 2009 óta töretlen volt, ekkor vette át a kormányrudat Kocsis Máté, akinek a munkáját 2012-től Sára Botond alpolgármesterként segítette. Miután 2018-ban Kocsis Máté lemondott a polgármesterségről, mivel országgyűlési képviselő lett, időközi választást kellett kiírni, amelyet Sára Botond nyert meg. A 2019-es fordulat után azonban a Pikó András vezette önkormányzat hamar bebizonyította, hogy finoman szólva nem áll a helyzet magaslatán: a fejlesztések félbemaradtak, az utcákat elöntötte a kosz és a szemét, növekedett a bűnözés, és a tereket ellepték a hajléktalanok.


Közbiztonság: rendőrséggel, polgárőrséggel, közterület-felügyelettel fog rendet tenni


A józsefvárosiak egyik legégetőbb problémája a közbiztonság romlása. Az utcákon bandák hangoskodnak, van, hogy állapotos nőt vegzálnak; a nagyobb tereken prostik lófrálnak, hogy meglegyen a napi „kristályadagjuk”; a lépcsőházakban drogosok lövik magukat, akik gyakran úgy jutnak be, hogy egyszerűen berúgják a kapukat; a közterületen élő hajléktalanok gyakran agresszívan tarhálnak és beszólogatnak a járókelőknek. Eközben Pikó András megszüntette a polgárőrséget, a rendőrség támogatását pedig 500 millióról 300-ra csökkentette, ami nagyjából a kamerarendszer működtetésére és az ahhoz kapcsolódó rendőri munka kifizetésére elég.

„Megértem a józsefvárosiakat, hiszen jogos elvárásuk, hogy ne féljenek a kerületben. Fontos, hogy az utcákon, tereken mindenki biztonságban érezze magát, és a bűnözőket elrettentsük attól, hogy Józsefvárosba jöjjenek. Minden beszélgetés során elmondom, hogy programunk egyik sarokköve, hogy rendet fogunk tenni a kerületben. 2019 előtt is képesek voltunk rá, újra biztosítani fogjuk!” - mondta Facebook-videójában Sára Botond. A polgármesterjelölt ígérete szerint a rendet a polgárőrség újbóli támogatásával, a kerületőrség újjászervezésével, a közterület-felügyelet létszámának megduplázásával és a rendőrség támogatásnak többszörösére emelésével fogja visszaállítani.

„Visszaállítjuk az állandó kerületőrséget is. Minden városrészben lesz kihez fordulniuk a józsefvárosi embereknek, ha segítségre van szükségük. A kerületi lakókat zavaró, megbotránkoztató módon viselkedő személyekkel szemben erélyesen fel fogunk lépni, legyen az akárki” - tette világossá a politikus. A gyermekek biztonsága különösen fontos sarokköve a rendpárti programnak. Ezért a játszótereket meg fogják újítani, bekerítik és őrizni fogják.


Hajléktalanhelyzet: ki fogja tenni a kerületből a működésképtelen ellátókat, helyette a LÉLEK-program segíti majd a bajba jutottakat


A kerületi közbiztonság romlásának egyik fő oka az aránytalanul sok hajléktalanellátó jelenléte és azok nem megfelelő működése, amit a mostani kerületi vezetés még támogat is. Az általuk követett hajléktalanellátási modell deviáns hajléktalanok a tömegeit vonzza be Józsefvárosba, nem csak a fővárosból, hanem az egész országból. A kerületieknek joggal van elegük az utcákon, tereken élő piszkos, ápolatlan emberekből, akik gyakran ittasan hangoskodnak és agresszívan viselkednek. Sára Botond szerint ezeknek az embereknek első körben sürgős segítségre van szükségük, amit a mostani vezetés láthatóan nem tud megadni nekik.

„A közterületeket visszaadjuk a józsefvárosiaknak!” - ígéri Sára Botond, akinek kész cselekvési terve van a józsefvárosi hajléktalanhelyzet kezelésére. - „Megszüntetjük a jelenlegi működésképtelen gyakorlatot a kerületi hajléktalanellátásban, mert ez senkinek sem jó. Ki fogjuk tenni a kerületből a józsefvárosi emberek számára csak károkat okozó, a feladatukat évtizedek óta érdemi eredmény nélkül végző, korszerűtlen hajléktalanellátó intézményeket. A hajléktalan emberek ellátását nem az utcán kell végezni! Kerületi gondozószolgálatot hozunk létre, amely nem fogja hagyni, hogy emberek éljenek az utcán és segíti a hajléktalanokat eljutni a szociális szakemberekhez, akik valódi segítséget tudnak nyújtani nekik” - mondta Sára Botond. A volt polgármester szerint a már bizonyított józsefvárosi hajléktalanrehabilitációs LÉLEK-program kapacitásának megháromszorozásával elérhető a mostanra elviselhetetlenné vált helyzet kezelése.

Sára a Metropolnak korábban arról is beszélt, hogy a VIII. kerület túlterhelt, öt hajléktalanellátó is működik, ami eleve vonzza a fedél nélkülieket. Ezért le kell ülni majd a főpolgármesternek és a többi kerületi polgármesternek, hogy egy közös programot dolgozzanak ki a hajléktalanok igazságosabb elosztásra érdekében. „Valódi segítség kell a bajba jutottaknak. Mi vállaljuk, hogy az itt bajba került emberekről gondoskodunk” - foglalta össze.


Köztisztaság: Köztéri kukák visszaszerelése, utcai takarítószolgálat bővítése


A közbiztonság romlása mellett a köztisztaság problémája az, amit napról napra a saját bőrén érez minden józsefvárosi. 2020-ban több száz kukát szereltek le Józsefvárosban Karácsony Gergely döntése nyomán, miközben a vele jó kapcsolatot ápoló Pikó András egyszer sem emelte fel a szavát a kerületiek érdekében. A köztereket ezután elöntötte a szemét, eközben a számos helyen (pl. Teleki tér, Bacsó Béla utca, Muzsikus cigányok parkja) kihelyezett, gondozatlan mobilvécék miatt pedig sok helyen ablakot sem tudtak nyitni a lakók.

Sára Botond szerint egyáltalán nem lehetetlen rendben tartani az utcákat és tereket, csak több takarítóra, több kukára több odafigyelésre van szükség.

„Vissza fogjuk szerelni a szemeteseket, amelyeket Pikóék leszereltek, sőt továbbiakat fogunk kihelyezni. Az itt élők panaszkodnak, hogy azok a szemetesek, amelyeket annak idején mi kihelyeztünk, azok leszerelésre kerültek. Mennek hazafelé, és nem tudják hova dobni a szemetüket. Van, hogy haza kell azt vinniük. Ez nem elfogadható. Joggal várják el, hogy tiszta és rendezett környezetben élhessenek” - szögezte le Facebook-videójában a volt polgármester. A kukák visszaszerelésén felül ígérete szerint 50 fővel megemeli az utcai takarítószolgálat lészámát, a társasházak részére pedig magasnyomású mosókat és tisztítóeszközöket biztosít majd, hogy mindenki hatékonyan tudjon rendet tartani a saját portáján. Sára Botond további ígérete a Blaha Lujza tér kitakarítása – amelyben már támogatóra is lelt Szentkirályi Alexandra, főpolgármester-jelölt személyében –, különös tekintettel arra a közvécére, ami előtt Karácsony Gergely is szívesen szelfizett, és amelyet mostanra ellepett a mocsok és leginkább prostik használják az „üzlethez”.

„A legfontosabb a takarítás ellenőrzése. Amikor korábban városvezető voltam, ezt személyesen végeztem. Amennyiben mi nyerjük meg a választást, ez a jövőben is így lesz” - szerepel Sára Botond ígéretei között.


Közterek: Megújulhat a Népszínház utca és az Orczy tér, valódi zöldítés kezdődhet


Józsefvárosban az elmúlt években komoly fejlesztések nem folytak az utakat, köztereket illetően. Amivel Pikó András jelenleg dicsekszik, azokat szinte mind az előző városvezetéstől örökölte, ők szerezték hozzá a pénzt, ők indították be a beruházásokat. Az előkészített fejlesztések egy részét pedig közben egyszerűen félbehagyták. A saját maguk által indított útfelújítások összeadva is csak néhány száz métert tesznek ki és szinte hihetetlen, hogy minderre el tudtak tapsolni százmilliókat. Eközben a közterek mennek a tönkre, a zebrák fokozatosan lekopnak, az utak kátyúsak, a beígért zöldítés pedig többnyire csak ígéret maradt.

„Korábban a mi városvezetésünk alatt felújított közterületek állapota legatyásodott. Ezt a rendezetlen állapotot fel kell számolni, újra fel kell újítani a tereket, és a felújított tereknek az állapotát meg kell őrizni” - fogalmazott Sára Botond. - „2019 előtt Józsefváros a legdinamikusabban fejlődő kerület volt. Arra panaszkodnak most az itt élők, hogy ez a fejlődés megállt. A járdák, az utak és a terek elhasználódnak. Senki nem foglalkozik velük. A józsefvárosiak is biztonságos és szép környezetben szeretnének élni. Éppen ezért ott, ahol szükséges, újra fel fogjuk újítani az utakat, a járdákat, a játszótereket és a közterületeket.” A volt polgármester hozzátette: az utakon kívül a járdákat, a rossz állapotban lévő gyalogátkelőket is megújítják és új zebrákat is létre fognak hozni.


Különleges helyet foglal el a Sára-programban a Népszínház utca, amelynek fejlesztéséről ugyancsak megállapodott Szentkirályi Alexandrával, aki, ha bizalmat kap a fővárosiaktól, támogatja, hogy az egykor patinás főutca visszanyerje régi fényét. A két politikus abban is megállapodott, hogy újraindítják a Karácsony Gergely és Pikó András által megszüntetett, útfelújításokat támogató TÉR_KÖZ pályázatot.

A másik fontos megújítandó közterület az Orczy tér, amely ma egy gazdátlan, elhanyagolt, koszos terület.

„2019-ben, amikor átadtuk a várost, kész tervekkel rendelkeztünk, fővárosi költségvetési forrással, hogy megújuljon az Orczy tér. Karácsony Gergely ezt lehúzta, Pikó András pedig hagyta. Ezért minden változatlan. Ma kosz és mocsok jellemzi az Orczy teret, másrészt tele van hajléktalannal, és közlekedési dugóval (…) Fel fogjuk újítani az Orczy teret, új, észszerű közlekedési rendet fogunk kialakítani, új parkolóhelyeket fogunk létesíteni. A Baross utca és a Kálvária tér közötti szakaszt is fel fogjuk újítani: itt lesznek az új parkolóhelyek, akár még egy kis zöldítés is belefér. Rendezett lesz és kulturált” - vázolta a terveket Sára Botond.

A Pikó András által elhanyagolt kerületi zöldítés kapcsán a politikus úgy fogalmazott: „Zöldíteni kell, nemcsak beszélni róla! Ahol lehet, új zöldfelületeket hozunk létre, a meglévőket ápoljuk. A kutyák és gazdáik számára is biztosítjuk a kulturált, zöld és tiszta környezetet új és megújított kutyafuttatók által.”

Comments


Hírek

bottom of page