top of page
  • rudolfbanyai

Sára Botond rendet teremtene a hajléktalanellátás jelenlegi káoszos működésében

Tarthatatlanok az állapotok, amelyek Józsefvárosban kialakultak Pikó András polgármestersége idején – állítja Sára Botond, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje, aki a Demokratának adott interjút a józsefvárosi hajléktalanhelyzetről, és a megoldási javaslatairól.  

A hajléktalaninvázió óriási közegészségügyi, közbiztonsági és köztisztasági problémákat okoz a kerületben lakóknak, az otthontalanoknak viszont esélyt sem kínál, hogy valaha is kivergődjenek az emberhez méltatlan életből – írja a Demokrata. A lap szerint A kerület majd minden negyedére jut egy-egy nappali melegedő, ingyenkonyha, átmeneti szállás vagy éjjeli menedékhely. Kósza becslések szerint összességében nagyjából 1000-1200 betérőre számíthatnak.


Sára Botond felidézte, alpolgármesterként, majd polgármesterként nem pusztán rendészeti kérdésként kezelték a hajléktalanproblémát, de hoztak rendészeti intézkedéseket is. Mint mondta: a rendőröknek és a közterület-felügyelőknek megvolt hozzá a jogosítványuk, hogy ellátóintézménybe kísérjék az életvitel-szerűen utcán élőket. Ha pedig egy-egy lépcsőházban ütötték fel hajléktalanok a sátorfájukat, a polgárőrök voltak az ott lakók segítségére – tette hozzá. Emellett Tarlós Istvánnal együttműködésben elérték, hogy egy üresen álló Szabolcs utcai kórház egy épületét és használaton kívüli munkásszállókat vonjanak be a hajléktalanellátásba, amivel csökkent a Józsefvárosra nehezedő nyomás.

Beindították a LÉLEK programot, amellyel elindították a hajléktalanokat a rehabilitáció útján. Férőhelyet biztosítottak számukra a LÉLEK-házban, bevonták a közmunkásprogramba őket. A Kocsis Máté polgármestersége idején elindult kísérleti kezdeményezést az akkori Emberi Erőforrások Minisztériuma is támogatta 150 millió forinttal. A 2019-es baloldali fordulat után azonban nem fejlődött tovább a program.

Sára Botondnak meggyőződése, hogy Józsefváros képes ellátni azokat, akik a kerületben kerülnek utcára valamilyen okból. Ehhez viszont tovább kell fejleszteni a LÉLEK programot, amire öt éve még évi százmillió forintot fordított a helyhatóság a 26 milliárdos költségvetésből, ami ma már majdnem a duplája. Sára Botond amennyiben az önkormányzati választásokon bizalmat kap a józsefvárosiaktól, legelőször átvilágítaná az ellátórendszert, hogy a lakosoknak tiszta képe legyen, mennyi pénz megy el erre a célra az adóikból anélkül, hogy a fedél nélkül élőknek bármi esélyt nyújtana a normális életbe való visszatérésre.


– Józsefváros a maga problémáit képes megoldani – szögezi le Sára Botond. – Arra azonban nem képes, hogy egész Budapest, sőt az ország más nagyvárosainak minden gondját-baját a nyakába vegye – fogalmazott a polgármesterjelölt, aki azt ígéri harcolni fog, hogy megváltozzanak az itteni áldatlan állapotok. Bízik benne, hogy meghallgatásra talál majd az új főpolgármesternél és a kerületi polgármestereknél a közteherviselésért vagy akár a LÉLEK program kiterjesztéséért folytatott küzdelemben, ami az egész fővárosnak javára válna.

Sára Botond korábbi alpolgármestersége, majd polgármestersége idején már bebizonyította, hogy képes rendet tartani a városrészben. Most már a kerület lakóinak kell dönteniük: belesüppednek-e a Pikó-féle nyócker-életbe – talán örökre, vagy visszatérnek azokhoz az időkhöz, amikor büszke józsefvárosiak lehettek – olvasható a lapban. A teljes cikket itt lehet elolvasni.

Comentarios


Hírek

bottom of page