top of page
  • rudolfbanyai

Sára Botond: Eltöröljük és visszafizetjük az igazságtalan Pikó-sarcot!

Autósokat sújtó Pikó-sarc, kudarcos bérlakásprogram, akadozó szociális segítség, százfős sorok a szakrendelő előtt – megannyi „újdonság”, amivel a józsefvárosiak kénytelenek voltak megismerkedni az elmúlt négy és fél évben. Sára Botond szerint a problémákra van megoldás, amit, ha bizalmat kap a józsefvárosiaktól, azonnal nekilát megvalósítani... - olvasható a Hrnyolc hetilapban.

Két héttel ezelőtti számunkban részletesen is foglalkoztunk Sára Botond polgármester-jelölti programjával, amiből egy markáns rendpárti tervezet körvonalazódik. A programpontokat sorra véve kiderült: a korábbi jó közbiztonság helyreállítása érdekében visszaállítják a Pikó András által megszüntetett polgárőrséget, a kerületőrséget, többszörösére emelik a rendőrség támogatását, a drogelosztókat, bűnözőket így „kisöprik a kerületből”. A tarthatatlan hajléktalanhelyzetet megszüntetik, a közterületeket visszaadják a józsefvárosiaknak. Ki fogják tenni a kerületből a feladatukat évtizedek óta eredmény nélkül végző hajléktalanellátó intézményeket és a már bizonyított kerületi gondozószolgálat, a LÉLEK-program kapacitásának megháromszorozásával nyújtanak valódi segítséget az utcán élő, ma ellátatlan embereknek, hogy a szociális szakemberek segítségével vissza tudjanak térni a társadalomba és a munka világába. A főváros által leszereltetett kukákat visszaszerelik, sőt továbbiakat helyeznek ki és megnövelik a takarítók létszámát. Sára Botond programjában ígéretet tett a Népszínház utca és az Orczy tér Pikóék által megfúrt felújítására is.


Közlekedés: Észszerű közlekedés, több parkolóhely, visszafizetik a „Pikó-sarcot”


Sára Botond programjának egyik hangsúlyos eleme a kerületi közlekedés észszerűsítése, a parkolási gondok enyhítése és az, hogy visszafizeti a lakosoknak a köznyelv által csak „Pikó-sarcnak” elnevezett, pénzbehajtásnak beillő éves parkolási díjat. Korábban a helyiek számára ingyenes volt a parkolás, de Pikóék döntése miatt tavaly január óta a lakosok több mint tízszer annyit fizetnek éves parkolásért, mint több más kerületekben élők. Egy olyan családnál, ahol két autóra is szükség van, jelenleg az éves parkolási díj meghaladhatja a 100 ezer forintot.


Emellett Pikó Andrásék eddig körülbelül 400 parkolóhelyet szüntettek meg, ami miatt a kerület súlyos parkolóhely-hiánnyal küzd.– Az autóhasználat nem hobbi, az élet része. A józsefvárosi embereknek joguk van autót használni, joguk van megállni a lakóhelyük közelében. Megszüntetjük az értelmetlen és igazságtalan autósüldözést a kerületben, újra ingyenes lesz a parkolás! Eltöröljük és visszafizetjük az igazságtalan Pikó-sarcot! – jelentette ki a fideszes polgármesterjelölt, aki ígérete szerint visszaadja az elvett parkolóhelyeket és újabb kizárólagos parkolóhelyeket alakít ki a józsefvárosi lakosok részére. Sára Botond programjának fontos pontja kerületi közlekedési káosz felszámolása, ezért azt ígéri, új, észszerű közlekedési rendet fog bevezetni, ha június 9-én bizalmat kap a választóktól.


Lakásprogram: Hatmilliárdos társasházi pályázat, felújítási támogatás a torony- és panelházaknak


Pikó András regnálásának egyik leglátványosabb kudarca az általa beígért bérlakásépítés és -fejlesztés szinte teljes elmaradása. Ugyan többször kommunikálta, hogy dübörög a bérlakás-felújítási program, kampányvideóiban dicsekedett vele, de valójában az állomány alig 10 százalékát újították csak meg. Sára Botond szerint a legfájóbb események közé tartozik, ahogy a baloldali városvezetés becsapta a bérlakásban élőket és az ilyen lakásra vágyó embereket.– Minden utcafórumon előkerül a bérlakások problémája. Öt éve Pikó András ezer üres lakás felújításának és kiadásának ígéretével mindenkit becsapott. Pikó Andrásék azt állítják, hogy otthont teremtettek. De kinek? A társasházak, torony és panelházak támogatásáról is megfeledkeztek az elmúlt időszakban.


A józsefvárosiak joggal várják el, hogy otthonaik, házaik megújuljanak. Nekünk kész tervünk van a megoldásra: új bérlakásokat fogunk építeni, a régi és felújításra alkalmatlan lakások helyett pedig lehetőséget biztosítunk arra, hogy modern és korszerű ingatlanokba költözhessenek a bérlők. A következő időszakban hatmilliárd forintos keretösszeggel újra indítjuk a társasházi pályázatokat, a torony- és panelházak felújítására is külön támogatást fogunk kiírni – mondta Sára Botond, aki szerint óriási probléma, hogy a bérlők közül sokan szinte élhetetlen lakásokban élnek, azonban ezen változtatni kell!– Sőt, azt is biztosítani fogjuk, hogy megvehessék lakásaikat azok, akik már évtizedek óta benne élnek. Kifejezetten a családosok számára pedig új lakáspályázati és lakástámogatási rendszert dolgozunk ki, hogy minden gyermek megfelelő körülmények között nőhessen fel – foglalta össze a Fidesz-KDNP jelöltje.


Egészségügy: Csökkentett várólisták, ingyenes szűrések, új épület a Szent Kozmának


Józsefvárosban a születéskor várható átlagos élettartam Budapesten az egyik legalacsonyabb, éppen ezért lett volna fontos, hogy a Pikó-féle vezetés ne vegye félvállról az egészségügyet. Ennek ellenére az utóbbi 4 és fél évben folyamatosan hanyatlott az egészségügyi ellátórendszer, növekedtek a várólisták, megtorpantak a rendelőfelújítások, a betegek pedig gyakran 50-100 méteres sorokban állnak órákig bebocsátásra várva az Auróra utcai rendelő előtt. A Fidesz-KDNP polgármesterjelöltje programjában hangsúlyos helyen áll a szakellátások várólistáinak csökkenése.– Bővíteni fogjuk a Szent Kozma szakrendelőt, és újra felújítjuk a háziorvosi rendelőket.

Ha egészség van, minden van – tartja a mondás. De a baloldal az elmúlt öt évben ezért nem sokat tett itt a kerületben, és ezen változtatni kell! – véli Sára Botond, akinek egyik legfontosabb ígérete a Szent Kozma szakrendelő kibővítése egy új épülettel. Újdonságként háziorvosi diszpécserszolgálatot és okosmegoldásos időpontfoglaló-rendszert hozna létre, hogy a háziorvosok kizárólag a kerületiek gyógyítására koncentrálhassanak, ezáltal több beteget tudjanak ellátni. A politikus a háziorvosi rendelők korszerűsítésén kívül az ápolási díj, a gyógyszer- és gyógyászati segédeszköz támogatások kibővítését, valamint új egészségügyi szűrőprogramokat tervez, amelyekről mér tárgyal az egészségügyi intézményekkel.


Segítő kéz: Időseknek házhoz jön a meleg étel


Korcsoport szerint a 60 év felettiek a felnőtt lakosság mintegy negyedét adják Józsefvárosban, mégis pont ez a kiszolgáltatott korcsoport volt az elmúlt évek egyik nagy vesztese. A szociális ellátás gyakran akadozott, akárcsak a botrányokkal tarkított közétkeztetés, a nyugdíjasok pedig joggal érezhették, hogy velük senki sem törődik. Sára Botond az idős józsefvárosiak számára egy komplex segítségnyújtási programot dolgozott ki, amely illeszkedik abba a szociális keretbe, amelyben első lépésként megduplázzák a szociális támogatásokra fordítandó forrásokat.– Támogatni fogjuk az időseket a mindennapjaikban. Ennek keretében bővíteni fogjuk a házi segítségnyújtást. A bevásárlás sokszor nehéz az idősek számára, ezért új szolgáltatást kínálunk nekik: aki kéri, annak megszervezzük, hogy a bevásárlás házhoz menjen.



Sőt, a rászoruló józsefvárosiaknak az otthonába fogjuk szállítani a napi meleg ételt. Segítő kezet fogunk nyújtani a hivatali ügyek elintézéséhez és az egészségügyi időpontfoglaláshoz. Sőt, akinek szüksége van rá, biztosítani fogjuk az orvoshoz történő eljutást is – hangsúlyozta videójában a fideszes polgármester-jelölt, aki szerint épp ilyen fontos, hogy biztosítsuk az idősek számára szabadidejük tartalmas eltöltését is.– Fejlesztjük az idősklubokat, kirándulásokat, rendszeres, ingyenes színházlátogatásokat szervezünk, hogy minőségi szórakozást biztosítsunk az időseinknek. Fejlesztjük az idősellátó intézményeket, az idősklubokat és a nyugdíjasok részére ingyenes gyógyfürdő belépőket és gyógymasszázst biztosítunk – sorolta Sára Botond a tervezett intézkedéseket.


Családoknak: Lakástámogatás, gyermekfelügyelet, dupla beiskolázási támogatás


Sára Botond családoknak kínált ajánlatának egyik zászlóshajója a fentebb már említett új lakáspályázati és lakástámogatási rendszer.– A gyermeket nevelő családoknál a legfontosabb, hogy legyen megfelelő otthon. Mi ehhez fogunk segítséget nyújtani az új lakástámogatási és pályázati rendszer bevezetésével. A szülőknek nagy kihívás, hogy hogyan érjenek oda munkahelyükről az óvodába, bölcsődébe a gyerekeikért. Ebben fogunk mi nekik segíteni az új, nyitvatartási időn túli gyermekfelügyeleti rendszer bevezetésével, hogy addig is, amíg a gyerekek várakoznak, biztonságban legyenek. Minden kerületi középiskolás és felsőoktatásban tanuló diák számára biztosítjuk a tanulmányaihoz nélkülözhetetlen ingyenes internet hozzáférést – vázolta Sára a programját, amelynek ugyancsak fontos vállalása a szülők terheinek könnyítése azáltal, hogy megduplázzák a beiskolázási támogatást és hozzájárulnak a kötelező taneszközök megvásárlásához, valamint kibővítik az ösztöndíjrendszert, hogy a nehéz sorsú gyerekek is tudjanak tanulni, valamint sport ösztöndíjprogramot indítanak a fiataloknak, hogy a pénz ne legyen akadálya a sportkarriernek.– Fel fogjuk újítani bölcsődéinket és óvodáinkat, amit az elmúlt öt évben a baloldal elhanyagolt. Újra biztosítani fogjuk, hogy legyenek védőnők, gyermekházi orvosok és nevelők az óvodákban. Mert sokan elmentek, és a baloldal ezt hagyta. Miután minden józsefvárosi gyerek fontos, ezért az újszülötteknek fákat fogunk ültetni – mondta el a fideszes polgármester-jelölt, hozzátéve, hogy programjából nem maradnak ki a családalapítás előtt állók sem, akiket házasságkötési támogatással fognak segíteni.

Commentaires


Hírek

bottom of page