top of page
  • rudolfbanyai

Sára Botond: A józsefvárosiakért harcolok, változás kell!

Joggal várják el az adófizetők, hogy az utcák rendezettek legyenek, a hajléktalanproblémából adódó feszültséget pedig felszámolja az önkormányzat – mondja Józsefváros Fidesz–KDNP-s polgármester-jelöltje, aki tudja is, mit kell tenni. A közbiztonság javítása mellett az éves parkolási díj megszüntetését is elsődleges feladatának tekinti a politikus, aki szerint a közbiztonság Pikó évei alatt 20-30 százalékot romlott, és Józsefváros tekintetében az elmúlt 5 év elvesztegetett idő volt - olvasható a Hírnyolc hetilapban.


Mint ismert, a józsefvárosi Fidesz-KDNP polgármester-jelöltje Sára Botond, aki már megkapta a lakosság bizalmát, így hivatalosan is ringbe szállt a június 9-i önkormányzati választáson. Az újrázó Sárát elképzeléseiről faggattuk, annak fényében, hogyan látja most a kerületet, és milyen lépéseket tervez, amennyiben Józsefváros újra megválasztja polgármesterének.

–Megduplázzuk a közterület-felügyelők számát, visszaadjuk nekik és a rendőröknek is azokat a jogosítványokat, amelyeket korábban rendeletben biztosítottunk számukra, de Pikó András és csapata hatályon kívül helyezte őket – kezdte Sára Botond. A fideszes polgármester-jelölt arról is beszélt a Metropolnak, hogy visszafizeti a lakosságnak a szerinte jogtalanul kivetett, a budapesti átlag tízszeresét bezsebelő Pikó-sarcot, amelyet az autósokkal fizettet a baloldali városvezetés.


Katasztrofális állapotok Józsefvárosban


A józsefvárosi házakban hol állapotos nőt vegzálnak, hol lövik magukat a drogosok a lépcsőházakban, akik vagy kódokkal jutnak be az épületekbe, vagy egyszerűen berúgják a kapukat. A közbiztonság Pikó évei alatt 20-30 százalékot romlott. A Népszínház utcában például már egy éve tarthatatlan a helyzet. A Hírnyolc járt olyan házban, ahol összefogtak a lakók és kitessékelték az ott bérlőként lakó dílert, de "nyomába eredtünk" egy másik bandának is a Palotanegyedben, ahol több utca lakóinak sem sikerült jobb belátásra bírniuk a drogos banda tagjait, ezt szerencsére a rendőrség oldotta meg.

A feldühödött lakosság több alkalommal jelezte Pikó Andrásnak, hogy állítsa vissza a polgárőrséget, vagy tegyen valamit, és segítse a rendőrség munkáját, hogy újra rend lehessen a kerületben. Mint korábban megírtuk, a kerületi közbiztonsági helyzetén az sem javít, hogy visszajöttek bizonyos utcákra a prostik. Mint lapunk kiderítette, egy kristály nevű anyag miatt strichelnek, és már 3-4 ezer forintért is elmennek egy körre, például a Losonci téri játszótér mellé.


Vissza kell erősíteni a rendőrség létszámát


Sára Botond szerint Pikó András az elmúlt öt évben nem tudott kivetkőzni a rádiós szerepköréből, hiszen nem cselekedett, nem oldotta meg Józsefváros problémáit, nem üzemeltette a városrészt, nem fejlesztett az itt élők javára, hanem kommunikált és megmagyarázta, hogy mit miért nem lehet. A polgármester-jelölt úgy véli, ilyen a közbiztonság kérdése is, amit helyre fog állítani. Az első, hogy visszaerősítsük a rendőrség létszámát, visszahozzuk azokat a rendeleteket, amelyek a rendet és a biztonságot garantálták és amelyeket Pikó Andrásék hatályon kívül helyeztek. Ilyenek voltak a többi között a juttatások, például a rendőrök kerületi lakhatását elősegítő, közszolgálati bérlakások biztosítása. A lakásokat azért adtunk számukra, hogy előnyösebb legyen itt szolgálniuk. Ugyanezt kínáltuk a védőnőknek, a háziorvosoknak és mindenkinek, akik a kerületieknek valamilyen módon közszolgáltatás nyújtottak. Azért fontos ez, mert más kerületekkel szemben verseny van, ha jobb feltételt kínálnak, mint Józsefváros, akkor elmennek oda, mint ahogy ez történt is az elmúlt öt évben és megjelentek a kerületben a hiányszakmák – mondta Sára Botond, aki beszélt arról is, hogy visszahozná azt az együttműködést is, amelyet anno a Készenléti Rendőrséggel kötött, akik így rendszeresen külön járőrözéseket biztosítottak. "Összességében úgy gondolom, olyan városvezetőre van szüksége Józsefvárosnak, aki nem csak kommunikál, hanem cselekszik és gazdája is a városrésznek"–hangsúlyozta.

Visszafizeti az autósoknak a parkolási sarcot


Sára szerint az elmúlt években bőven születtek érthetetlen intézkedések Józsefvárosban, ilyen a házuk előtt parkolni akaró autósokra kivetett sarc. Sára indokolatlannak tartja az éves parkolás kivetését is, de módszerrel is van gondja. Érthetetlen az egész, Pikó András akarja megmondani a polgármesteri szobájából, hogy az emberek hogyan éljenek? Hogy tartsanak-e autót vagy sem, egyáltalán, hogy mivel közlekedjenek? Szerintem ez kifejezetten sértő az itt élők számára, mert van, akinek nem kényelmi, hanem szükséges eszköz egy kocsi. Én azt gondolom, hogy az itt élő józsefvárosiak el tudják dönteni, hogy mivel közlekedjenek.

Azt pedig alapjognak tartom, hogy valaki a saját háza előtt ingyenesen megálljon, legyen az első vagy második autó – jegyezte meg Sára Botond. A fideszes polgármester-jelölt hozzátette:" Az egyik első intézkedésünk lesz, hogy újra visszaállítjuk az ingyenes várakozást. Sőt, vissza fogjuk fizetni az autósoknak a Pikó Andrásék által, jogtalanul bezsebelt parkolási díjat. A 2019-es eredeti állapotot fogjuk helyreállítani".


A hajléktalanprobléma megoldása sokaknak „fájni fog”


„A rosszul működő hajléktalanszállókat itt, Józsefvárosban be kell zárni. Komplex, szakmailag felépített rehabilitációs programra van szükség, ami jobb lesz a hajléktalanoknak és jobb lesz a józsefvárosianak is. De ez a probléma túlmutat a kerületen, ezért le fogok ülni a főpolgármesterrel és a többi kerületi polgármesterével, ki kell harcolni azt, hogy Budapesten a hajléktalanellátásból mindenki vegye ki a részét, ne csak 2-3 kerületre terhelődjön ez a feladat” – mondta Sára Botond, Józsefváros fideszes polgármester-jelöltje, aki csupán néhány napja jelentette be indulását, de máris a problémák megoldásának közepébe vágott.

Sára szerint a jelenlegi állapot sem a hajléktalanoknak, sem a Józsefvárosban élőknek nem jó, hiszen gyakorlatilag azt várja el a mostani baloldali városvezetés, hogy békésen, egymás mellett élve tűrjék el egymást a segítségre szoruló emberek – akik egyébként még biztatva is vannak –, és a lakosság pedig nézze el a közterületeken kialakult áldatlan állapotokat. Szerinte ez teljesen indokolatlan és méltánytalan feszültséget gerjeszt az itt élő lakosság és a kiszolgáltatott helyzetben lévő hajléktalanok között. Ezt pedig nem szabad fenntartani, hanem meg kell szüntetni.


"Sok ellátó csak elemészti a pénzt"


Joggal várják el az adófizetők a rendezett helyzetet, hiszen fizetnek szolidaritási alapon adót arra, hogy a segítségre szoruló embereken gondoskodjanak. A hajléktalanoknak pedig szükségük van a segítségre, hogy teljes értékű emberek lehessenek újra. Ezért én a hajléktalanhelyzet megoldását az általunk, tehát a korábbi városvezetés által létrehozott Lélek-programban látom, azt fejlesztjük tovább. Hiszen az alkalmas arra, hogy a Józsefvárosban hajléktalanná váló embereken komplexen tudjunk segíteni. Ennek köszönhetően a rászoruló ember visszavezethető a társadalomba is, teljes értékűnek érezheti magát, így lehet lakása, munkája – fogalmazott Sára Botond.

A Fidesz–KDNP polgármester-jelöltje hozzátette: „Józsefváros nem alkalmas arra, hogy Budapest összes hajléktalanját ellássa. Ezért nem jó megoldás az, amit ma a baloldali városvezetés csinál, hogy további önkormányzati forrásokat biztosít a hajléktalanellátó intézményeknek, amelyek, ha körbenézünk a közterületeken, láthatóan nem érnek el célt, hanem csak elemésztik a pénzt”.


Az igazságosabb elosztás sok érdeket fog sérteni


A városvezetői szerepen is túlnyúlva, Sára szerint az egész hajléktalanellátást újra kell szervezni, a feladatnak pedig szívesen áll az élére. Mint mondta, ha a június 9-i választást követően rendet tesz Józsefvárosban, akkor annak következménye az lesz, hogy a hajléktalanok egy része más kerületbe vándorolhat (a VIII. kerület túlterhelt: 5 hajléktalanellátó működik, ami eleve vonzza a fedél nélkülieket). Ezért is szükséges egy, a főpolgármesterrel és a többi polgármesterrel is egyeztetett közös megoldás és program kidolgozása, hogy a helyzetet megfelelően lehessen kezelni. Igazságosabb elosztásra van szükség a fővárosban. De meg kell szüntetni azt is, hogy az ellátószervezet részéről a hajléktalanellátás megélhetéscentrikus legyen. Hogy ne lehessen a fő céljuk az, hogy az állam által odaadott támogatást minden évben csak felemésszék, nyomon követhető eredmények nélkül. El kell érni, hogy a támogatások felhasználásáért cserébe a hajléktalan emberek rehabilitálva lehessenek, és teljes értékű társadalmi szereplőkké válhassanak. Szerintem ez a fő szempont – részletezte Sára, aki szerint ez egy nagyon komoly munka lesz: „Sok érdeksérelemmel fog járni, mert rengeteg hajléktalanellátó intézmény lesz ellenérdekelt, ahogyan eddig is azok voltak. Az például, hogy az ellátóvezetők nem tudják megmondani, mennyi hajléktalan van az intézetükben, a rendszerben és a különféle ellátásban, egyenesen nonszensz. Kozmetikáznak, hiszen így nyomon követhetetlen a szolgáltatás hatékonysága, eredményessége. Ez pedig arra utal, hogy alapvetően a beérkező támogatások elsődlegesek a szervezetek számára, és távolról sem az, hogy a kiszolgáltatott fedél nélküliek ellátása megfelelő lehessen. Ezen fogunk változtatni, először Józsefvárosban, majd Budapest-szerte, amennyiben bizalmat kapok június 9-én.”



Ezért veszi fel a kesztyűt Józsefvárosban Sára Botond


Nagyon sok megkeresés érkezett Sára Botondhoz a józsefvárosiaktól amiatt, hogy a mostani városvezetés becsapta őket. Ez győzte meg Budapest Főváros Kormányhivatalának vezetőjét, a kerület korábbi polgármesterét, hogy újra ringbe szálljon és induljon a június 9-i önkormányzati választáson, mint a Fidesz–KDNP polgármester-jelöltje. Sára szerint az exrádiós Pikó András nagyon jó kommunikációs szakembernek, de a város működtetéséhez egyáltalán nem ért. Az előző, 2019-es választás alkalmával Pikó Andrásék a csillagokat is lehazudták az égről, nagyon sok mindent megígértek a szavazóknak. Rengeteg irreális fejlesztéssel hitegették őket, ilyen volt például az évi 5 ezer négyzetméternyi zöldfelület létrehozása, ami 5 év alatt 2,5 hektárt jelent. Ezt csak úgy lehetett volna megvalósítani, ha Pikó András lebontotta volna a házakat és a helyükbe például erdőt ültet. De általánosságban is kijelenthető, hogy az ígéreteiket szinte egyáltalán nem követték tettek, egyszerűen becsapták az embereket. Rettenetes a közterületi állapot, amelyet az elmúlt években folyamatosan tapasztalt az ember az utcákon, gondolok itt akár a koszra és szemétre, a köztisztaság hiányára, az eldurvult hajléktalanhelyzetre, vagy akár arra, hogy megállt a kerület fejlődése, leálltak a házfelújítások. Pikóék ugyanis elvonták a támogatásokat, amit korábban az önkormányzat ehhez segítségként adott; mind-mind olyan helyzetet teremtett, amely teljesen visszafordította a városrészt a gettósodás irányába – mutatott rá Sára Botond, aki hozzá tette: „Nagyon sok megkeresést kaptam a józsefvárosiaktól, akik arra kértek, hogy szálljak ringbe, harcoljak értük. Mert azt szeretnék, hogy a kerületben újra rend, biztonság és fejlődés legyen. Én pedig örömmel vállalom ezt a harcot, mert mindig szívügyem volt Józsefváros.”

Comments


Hírek

bottom of page