top of page
  • rudolfbanyai

Színes józsefvárosi tűzfalak nyomában

Óriási kék madár képében született meg a napokban a tizedik olyan tűzfal Józsefvárosban, amit a Színes Város Csoport töltött meg élettel. A Magyarországon elsőként létrejött tűzfalfestő csapatnak köszönhettük a Pál utcai fiúk ikonikus jelenetét, illetve a Fehérlófiát is. Vagy 2019 előtt, amikor még volt az önkormányzatnak tűzfalak rendbetételét célzó pályázata: Vukot, Szaffit és Vizipókot de a Macskafogót is - olvasható a Hírnyolc hetilapban.


Victor Vasarely „Színes város” koncepciójának –miszerint a művészet vonuljon ki az utcára, hogy ne csak galériákban találkozhassunk alkotásokkal–, fő fundamentuma és vezérfonala munkánknak – mondja Flór Péter, a Színes Város Csoport mögött álló Örökség és Társadalom Alapítvány főtitkára.


Két legyet egy csapásra: szigetelés + falfestés


Józsefvárosban mintegy 10 alkotásuk van. Az elsőket a korábbi kerületvezetés alatt rendelte az önkormányzat a Színes Város Csoporttól. – Az alapötlet, hogy magyar rajzfilmek kerüljenek a tűfalakra, még Kocsis Máté polgármestersége idejében indult, majd ezt Sára Botond folytatta – avat be a részletekbe Péter, hozzátéve: egy társasházi pályázat részeként, önkormányzati forrásból újultak meg ezek a falak. Előtte ráadásul le is szigetelték ezeket a felületeket, tehát energetikai korszerűsítés is zajlott. – Megpróbáltuk ezeket a kihasználatlan felületet olyan ismert magyar mesékkel felöltöztetni, amelyeket mindenki ismer – fogalmaz a főtitkár. Ehhez előbb meg kellett szerezni a mesék jogait. – Találkoztunk például Ternovszky Bélával, a Macskafogó rendezőjével is, aki nagyon nyitottan állt hozzá és végig segített, hogy ez meg tudjon valósulni – részletezi Péter, hozzátéve: a Grabowskiékat ábrázoló falfestés az egyik kedvence.



A Szigony utcai magasházakra nagy kihívás volt festeni a magasság és a falfelület nagysága miatt is. A Macskafogó mellett, ebben az időben került józsefvárosi falakra a Szaffi, a Vuk két helyszínen is, valamint a Vizipók-Csodapók karakterei.

A pályázatot Pikóék mára már megszüntették, de a magánberuházóknak köszönhetően továbbra is kerülnek színes alakok kerületi tűzfalakra.

A Leonardo da Vinci utcában a Corvin negyed legnagyobb ingatlanberuházójának a felkérésére A golyózó Pál utcai fiúkat festették meg egy tűzfalra, legutóbb pedig egy másik építtető szponzorálása mellett, egy óriási kék madarat festettek a Német utcai Cifra-palota játszótérre néző, 180 m2-nyi tűzfalra. A kék madarat Benkő Katalin tervezte, akinek több szárnyasa is életre kelt már józsefvárosi falakon. Emellett a Nemzeti Kulturális Alap Gyulai Pál utcai épületén a Fehérlófia elevenedett meg, amivel a 2022-ben elhunyt Jankovics Marcell rajzfilmrendező előtt tisztelegnek.



A tűzfalfestés kulisszatitkai


A kreatív csapat mára már 15-20 fős alkotói gárdával dolgozik. A magot alkotó falfestők mellett fotósok, videósok és kommunikációs szakemberek is segítik munkájukat. Ha valaki falfestésre adná a fejét, annak fontos, hogy legyen rajzkészsége, tudnia kell nagy felületekben gondolkodni, amit át is kell látnia. Emellett az is fontos, hogy ne legyen tériszonyos, hiszen állványon vagy alpin technikával, de sokszor magasban kell dolgozni. Hogy hogyan kell elképzelni egy ilyen munkát? – A falat 1x1 méteres kockákra osztjuk fel. Megrajzoljuk a vázát, utána pedig már olyan, mint egy kifestő, csak ki kell színezni – avat be a részletekbe Péter.



Így jött létre az ország első tűzfalfestő csoportja


A csapat 16 éve jött létre, amikor civilekként indultak egy 2009-es pályázaton, amely különböző innovatív projekteket támogatott. Ezen indult az alapító Megyeri András és csapata. A sok pillérből álló pályázatot – amelynek egy kisebb eleme volt a falfestés –, meg is nyerték. Melka Gábor – akit Rapa művésznéven ismernek grafittis körökben – hatására pedig, a tűzfalak irányába vitték a pályázatot. Ennek eredményeként falfelületek szépültek meg a Városháza parkban, az akkori Moszkva téren (ma Széll Kálmán tér) és a Flórián téren 2010-ben. Ezután szépen lassan ez lett a csapat fő profilja. A csapat tagjai többnyire az urban art (városi művészet) irányából jöttek, nem vagyunk grafittisek – hangsúlyozza Péter.

コメント


Hírek

bottom of page