top of page
  • rudolfbanyai

Szociális érzéketlenség: a legrászorultabb bérlőket „kizárta” Pikó a felújítási pályázatból

Úgy hirdettek otthonfelújítási pályázatot Pikóék a bérlakásban élőknek, hogy azt csak a tehetősek vehetik igénybe, akik enélkül is ki tudnák fizetni a korszerűsítést - áll a Hírnyolc hetilapban.

Ötven és ötszáz ezer forint közötti otthonfelújítási támogatásra pályázhatnak az önkormányzati bérlakásban élők. Már akik megtehetik, hogy előre kifizetik a felújítási költséget, hogy aztán számlával igazoltan visszakapjanak belőle valamennyit. Pikóék ezzel a húzással éppen a leginkább rászorulókat „zárják ki” a korszerűsítésből, hiszen a bérlakásban élők közül kevesen tudnak több százezer forintot megelőlegezni.


„Hát honnan vegyünk annyi pénzt…?”


A Práter utcában lakó Leóna mutatja, hogy a bérlakásuk nyílászárói milyen rossz állapotban vannak. Az ajtóra és az ablakokra már régóta ráférne a csere.

A fa nyílászárók korhandak és le is cserélnék, ha lehetne, de nem tudnak az önkormányzat pályázatán részt venni, mert nincsen készpénzünk. - Ha valaki bemegy egy építőipari üzletbe, ott sem adnak semmit az ígéretért cserébe, hogy majd egyszer az önkormányzat kifizeti – mondja Leóna.

Számításaik szerint több mint félmillió forintba kerülne a nyílászárók cseréje, de nem tudnak sehogyan sem előteremteni ennyit. Még akkor sem, ha utólag visszakapnák. - Ők azt mondják csináltasd meg, nyújtsd be a számlát és aztán majd visszakapsz belőle, ha számlával igazolod. Hát honnan vegyünk ennyi pénzt? – teszi fel a kérdést, miközben mutatja, hogy a bérleménnyel más gondok is vannak. Az áramvezeték borzalmas állapotban, a vizesedő sarkot pedig úgy csinálták meg, hogy letakarták egy deszkával. Alatta meg ki tudja mi lehet.


Pocsolyaszag van a lakásban a penésztől, megoldás nincs


Ilona a sérült gyermekével él rokkantnyugdíjból egy Dankó utcai bérleményben. Tavaly ázott be, és annak hatására a világítással is probléma van.

Azóta sem csinálta meg az önkormányzat, holott elvileg 30 napon belül meg kellene oldania a problémát.– Folyton hívom őket, de mindig azt mondják, hogy majd jövő héten, meg hogy evidenciába tartják – panaszolja. Mint mondja: háromszor voltak az önkormányzat emberei jegyzőkönyvet felvenni. – Nézegetni már jól tudják, a megcsinálása viszont valamiért nem megy – teszi hozzá.Ilona szerint viszont nem ez a legnagyobb probléma. A lakás olyan mértékben vizesedik, hogy a szoba tiszta penész.

Ilona, aki énekesnőként kereste a kenyerét, ebben a lakásban lett asztmás, valamint a hangszálai is tönkrementek, beödémásodtak. Állítása szerint, ha nem fertőtlenít minden nap, akkor pocsolyaszag van a lakásban, ha csukva marad az ajtó, akkor meg lehet bent fulladni.Sok mindent meg kellene csinálni, de nincs miből. - Aki itt kap lakást, annak nincsenek milliói, hogy felújítson és utána utólagosan visszakapjon belőle valamit – mondja Ilona, aki szerint a vizesedés fő oka, hogy sehol nincs szigetelve a ház, oldalról és felülről is ugyanúgy kapja a vizet.– Négy évvel ezelőtt még büszkén laktunk itt, mert jó volt józsefvárosinak lenni, gyönyörűen megújultak a terek, épült minden, most viszont pusztulat. A saját arculatukra formálták Pikóék Józsefvárost – fogalmaz Ilona.


Soós György: Pikóék ellehetetlenítették a minőségi lakáscseréket


Mint sok más esetben itt is a minőségi lakáscsere lenne a megoldás – vallja a Józsefvárosi Fidesz alelnöke. Soós György szerint azonban ezek szinte teljesen elapadtak, mivel Pikóék úgy nyúltak bele a korábbi rendszerbe, hogy az annyira bonyolult lett, hogy már meg sem próbálkoznak vele a lakók. Pályázathoz kötötték, ráadásul csak üres lakást lehet pályázni, így már két bérlő között nem tud létrejönni csere, ahol például idősebbek kisebbre, nagycsaládosok nagyobbra váltanának mindkét fél megelégedésére.

A józsefvárosi bérlakásállománnyal kapcsolatban számos probléma adódik a fentieken kívül – állítja Soós György. A legnagyobb, hogy Pikóék ígéretével ellentétben még mindig jelentős számú lakás áll üresen. Mint mondja a Magdolna negyedben csaknem 100 üres ingatlan hever parlagon, pedig nem ez volt Pikó ígérete. A pályázatok száma kevés, amit ráadásul a baloldali polgármester megnyitott az nemrég beköltözők és a hajléktalanok előtt is, a régi józsefvárosi lakosok kárára.Soós György szerint ezen felül Pikóék elherdálják a kerületi értékes telkeket, pedig ennek az ellenkezőjével csapták be a józsefvárosiakat még 2019-ben. A a Józsefvárosi Fidesz alelnöke úgy véli jó minőségű bérlakásokat kell építeni, a meglévőket pedig felújítani és kiadni bérlőknek.

Comments


Hírek

bottom of page