top of page
  • rudolfbanyai

Szentkirályi Alexandra: Változás kell Budapesten és Józsefvárosban!

Budapest Gyurcsány Ferenc fogságában van. Mögötte áll Karácsony Gergely, Pikó András és Jámbor András is, nem különb egyikük sem– mondta a Fidesz-KDNP főpolgármesterjelöltje, aki a Hírnyolcnak adott interjújában beszélt a hajléktalanprobléma felszámolásáról, az elhanyagolt közterületek –mint az Orczy tér– felújításáról, de üzent a józsefvárosiaknak is - olvasható a Hírnyolc hetilapban.

Szentkirályi Alexandra nőként is "tököseb" Karácsony Gergelynél, a Fidesz-KDNP főpolgármesterjelöltje legutóbb éppen amiatt buktatta le a "csődpolgármestert", mert az ki akarja tiltani a tíz évnél idősebb autókat Budapestről. Szentkirályi nem fél bele állni a hajléktalanprobléma felszámolásába sem, többször járt már Józsefvárosban, ismeri a kerületiek problémáit. Egyeztetett Pintér Sándor belügyminiszterrel is a kérdésben, ami már önmagában több, mint amit Karácsony Gergely eddig tett az ügyben 4,5 év alatt. Alexandra igazi meglepetés a főpolgármesteri kampányban tehát, az első nő, aki vállalja a megmérettetést és ha megkapja a budapestiek bizalmát első dolga lesz felszámolni a baloldali kifizetőhelyet, szerinte ugyanis, a fővárosiakat illeti meg a város pénze, amelynek rendre és fejlődésre van szüksége. Budapestnek olyan főpolgármester kell, aki kézbe veszi és megoldja a feladatokat, nem pedig másra mutogat és nem tesz semmit. Szentkirályi egyébként elindította a kamumétert is, közösségi oldalán idézi fel, Karácsony mennyi ígéretet tett, amelynek kétharmada a ködbe veszett...


Hírnyolc: Az embereknek elege van az utcán ürítő, agresszívan kéregető ellátatlan hajléktalanokból. Milyen megoldást lát a helyzet rendezésére?


Szentkirályi Alexandra: 2019 előtt mi nemcsak beszéltünk, kezelni is tudtuk a helyzetet. Most amint valaki kritizálni meri a fővárosi hajléktalanhelyzetet, a főpolgármester azonnal erkölcscsősszé változik és uszításról, lenézésről beszél. Karácsony Gergelynek komoly ígéretei voltak, addig is elment, hogy a Városházán akart hajléktalanszállót létesíteni. Ennek ellenére Karácsony első budapesti költségvetésében 110 millió forinttal megvágta a hajléktalanoknak jutó pénzeket. “Érezhetően csökkentjük a hajléktalanságot” szólt az ígéret, a valóságban pedig a kerületben a hajléktalanhelyzet különösen drámai lett. Józsefvárosban is egyre több a szerhasználó, a hajléktalan és visszatért a szervezett bűnözés és a prostitúció is. A Fővárosi Önkormányzati Rendészeti Igazgatóság (FÖRI) és a BRFK közös járőrözési óraszámai drasztikusan csökkentek Karácsonyék ciklusa alatt, ezt biztosan helyre kell állítanunk. A jelenlegi állapot senkinek sem jó, sem a budapestieknek, sem a hajléktalanoknak.


H: Karácsony ideje alatt indult a legtöbb nyomozás fővárosi ügyekben. Tervezi vizsgálóbizottságok létrehozását?


Sz. A.: Ez a nyomozóhatóságoknak lesz a dolga, hogy értékelje, de amit szakmai szemmel el tudok mondani vagy korábbi városvezetői tapasztalatok alapján, hogy sajnos ez egy tipikus karácsonyi fércmunka. A Lánchíd és a Blaha Lujza tér is olyan projektek voltak, amit Karácsony Gergely fejezett be, de még Tarlós István alatt mi kezdtük el megvalósítani. Közös jellemzőjük, hogy egyébként később, kevesebbet és drágábban sikerült arányaiban kivitelezni. De van itt még egy bökkenő: Hova lett másfél milliárd forint, ami eltűnt a Lánchíd felújítása során? A legfrissebb KEHI jelentés szerint egy fedőcégen keresztül tüntették el a pénzt, amit a Lánchidat felújító cég teljesen indokolatlanul küldött át nekik. Közpénzből készpénz lett, a két ügyvéd pedig előzetes letartóztatásban van. Így már értjük a főváros csődközeli állapotát is.


H: Sára Botonddal egyeztetett a Blaha Lujza tér kitakarításáról, illetve szó volt a Népszínház utca felújításáról. 2019-ben Karácsony lesöpörte az asztalról az Orczy tér teljes felújítását. Ön főpolgármesterként támogatná a kivitelezést?


Sz. A.: Sajnos ez csak két példa a számtalan kukába dobott kész tervről, amivel mi otthagytuk a Városházát. Természetesen ezeket a terveket újra elő kell venni, le kell porolni és dolgozni a megvalósításukért. Nekem nem idegen Józsefváros, büszke vagyok rá, hogy a Tarlós-érában befejeztük a 4-es metrót, aminek három megállója is díszíti a felszínen és átszeli a föld alatt is Józsefvárost, szépítve és összekötve így a kerületet egész Budapesttel. Továbbá megújítottuk a II. János Pál Pápa teret, a Rákóczi teret, a Kormánnyal rehabilitáltuk a Ludovikát és a 3-as metrót és a Blahát is elkezdtük felújítani. És mit tett a főpolgármester Józsefvárosért? A Blaha aluljárót nem újította fel, az utak egyre rosszabbak, a hajléktalanok és szerhasználók visszatértek, áll a szemét és romlik a közbiztonság. Ezért nem érdemelnek még egy esélyt. Ezért kell változás Budapesten és Józsefvárosban is.


H:Mit üzen a józsefvárosiaknak?


Sz. A.: Budapest Gyurcsány Ferenc fogságában van. Mögötte áll Karácsony, Pikó és Jámbor is, nem különb egyikük sem. Kedves Józsefvárosiak! Nem lesz egyszerű menet, öt éve hergelnek ellenünk. Ugyanakkor búslakodásra semmi ok mert önök szerencsés helyzetben vannak. Önökért dolgozik a Fidesz Frakcióvezetője, Budapest Főispánja és egy Országgyűlési képviselő is. Kocsis Máté, Sára Botond és Ferencz Orsolya személyében olyan politikai tehetségek segítik önöket, akiket sok kerület megirigyelne. Hol van hozzájuk képest egy Jámbor, Pikó vagy Karácsony?! Nincs más dolgunk hátra, mint mindannyian elmenni június 9-én, akkor a Nyócker végre újra Józsefváros lehet.

Comments


Hírek

bottom of page