top of page
  • rudolfbanyai

Szentkirályi Alexandra: Karácsony jelöltjei egymásnak adják a kilincset a rendőrségen és a bíróságon

Néhány nappal ezelőtt Kiss László óbudai polgármestert tartóztatták le korrupciós bűncselekmények gyanújával, tegnap mások mellett Horváth Csaba zuglói polgármester, Tóth Csaba volt országgyűlési képviselő, Baja Ferenc volt miniszter és Molnár Zsolt országgyűlési képviselő ellen emeltek vádat a zuglói és az újbudai parkolási rendszerrel, valamint a BKV informatikai keretszerződésével kapcsolatos ügyben. Szentkirályi Alexandra szerint a budapestiek magyarázatot érdemelnek és azt, hogy a főpolgármester, aki most mélyen hallgat, vállalja a felelősséget.   

A Fidesz volt főpolgármester-jelöltje közösségi oldalán vonta kérdőre Karácsony Gergelyt. Mint Szentkirályi Alexandra írta:

„Karácsony listás jelöltjei, polgármesterei egymásnak adják a rendőrség és bíróság kilincsét. Mindeközben a főpolgármester hallgat. A budapestiek magyarázatot érdemelnek és azt, hogy vállalja a főpolgármester a felelősséget.”

A politikus arra utalt, hogy Kiss László óbudai DK-s polgármestert és szocialista helyettesét is letartóztatták. A polgármestert vezető beosztású személy által az előnyért hivatali helyzetével egyébként visszaélve, bűnszövetségben és üzletszerűen elkövetett hivatali vesztegetés elfogadása bűntettével, valamint más bűncselekmények elkövetésével gyanúsítja a főügyészség.

Ugyancsak korrupciós bűncselekmények miatt emeltek vádat a zuglói és az újbudai parkolási rendszerrel, valamint a BKV informatikai keretszerződésével kapcsolatos ügyben hét ember, köztük Horváth Csaba zuglói polgármester, Tóth Csaba volt országgyűlési képviselő, Baja Ferenc volt miniszter és Molnár Zsolt országgyűlési képviselő ellen.

A Központi Nyomozó Főügyészség szerint Zuglóban a fizetős parkolási rendszer üzemeltetésére közbeszerzési eljárásokat folytattak le 2016-ban.  "Horváth Csaba - a Fővárosi Közgyűlés tagjaként - és Tóth Csaba - a kerület országgyűlési képviselője - a feladat elvégzésére előre kiválasztott egy gazdasági társaságot. Azért, hogy az érintett cég nyerje el a pályázatot, a két politikus befolyásuk érvényesítését ajánlotta a cég képviselőinek. A politikusok közreműködésükért a pályázat elnyerését követően, 2017 és 2019 között havi rendszerességgel 10-15 millió forintot kaptak" - írták.


A vádirat szerint Baja Ferenc volt miniszter és egykori országgyűlési képviselő 30 millió forintot kért azért, hogy a korábban betöltött pozícióiból és a meglévő politikai kapcsolataiból eredően meglévő befolyásának érvényesítésével ne akadályozzon meg egy szerződéskötést.

Molnár Zsolt országgyűlési képviselő befolyására hivatkozással szintén részesedést akart az ügyletből, ezért Baja Ferenc az ő részére a szerződés meg nem támadásáért 40 millió forintot kért, amit a képviselőnek kifizettek.

 

Comments


Hírek

bottom of page