top of page
  • rudolfbanyai

Sokkoló: Ilyen a Pikóék-féle lakásfelújítás - „Felhangosítjuk a tévét, így nem halljuk a patkányokat!”

Brutális állapotok uralkodnak egy Dankó utcai bérlakásban. A gyerekeit egyedül nevelő anyuka hiába kért hónapok óta segítséget a baloldali önkormányzattól, azt a választ kapta: túl sok horrorfilmet néz - olvasható a Hírnyolc hetilapban.

Laura egyedül neveli két kislányát – korábban az édesanyjánál laktak, egy lakásban 11-en. Ezért pályázott az anyuka bérlakásra a Józsefvárosban. Szűkös anyagi lehetőségei miatt rendkívül boldogok voltak, amikor közölték velük: Pikó András polgármester programja szerinti, frissen felújított otthonhoz jutnak. Örömük azonban gyorsan elszállt, amikor a felületesen betett tusolótálca alól, majd az eredetileg rossz állapotú, penészes fal elé barkácsolt kartonfalon öklömnyi lyukakat kiharapva megjelentek a lakásban az élelem után kutató patkányok.


Éjjel a testükön is szaladgálnak a patkányok


Laura és lányai majd egy éve rémületben élnek, éjjelre felhangosítják a tévét, hogy legalább ne hallják a kaparászást. Aludni sem tudnak, a nagyobbik lány rendszeresen elalszik az iskolában óra közben, a kicsi – aki nyitott szívvel született – azt szokta mondani az édesanyjának, amikor lát egy rágcsálót: "Szóljál nekik, hogy menjenek el! Nem akarok itt lakni!" Egy alkalommal Laura szendvicset akart készíteni a lányának, de épp a konyhaasztalon ugrált egy patkány. Később látta, hogy a vekni kenyérből hiányzik egy jókora darab. Egy másik alkalommal éjjel összekarmolta a kicsi arcát egy patkány.

–Én nem is gondoltam először arra, hogy patkány szaladgált éjjel a kislányomon. Az óvónő kérdezte másnap, hogy milyen éles tárggyal játszott a gyerek, hogy össze van karistolva az arca? És akkor esett le a tantusz, hogy rajtunk is mászkálnak, amikor alszunk. De nincs egy ép ruhánk, mindent összerágnak, a bútorokat is ki kellett cserélnem már – panaszolta az anyuka lapunknak–panaszolta a kilátástalan Laura.


Segítséget kért, de az önkormányzatban azt mondták: "Ne nézzen annyi horrorfilmet"


Lauráék az első időkben elköltöztek fél évre a lakásból, mert a baloldali vezetésű józsefvárosi önkormányzattól hiába reméltek segítséget. Amikor először bement a polgármesteri hivatalba, azt mondták neki: „Ne nézzen annyi horrorfilmet...” A fővárosi önkormányzat patkányirtói pedig széttárták a kezüket, mondván, a kiskorú gyerekek miatt a lakásban nem tudnak irtást végezni. Később aztán a józsefvárosi önkormányzat leburkoltatta a tusolótálca oldalát, elzárva a patkányok kijáratát. Igen ám, de a rágcsálók makacsok, öklömnyi lyukakat haraptak ki az eredeti, rossz állapotokat takaró kartonfalból. Miután Laura magára maradt a problémával, purhabbal betömködte a lyukakat. Mindezekre nyilatkozta azt a józsefvárosi önkormányzat, hogy elhárult a veszély és erről papírt is kiállított.


A fideszes képviselő felülvizsgálja Pikóék keretszerződéseit


Pikó András korábban arról nyilatkozott, hogy 150 lakást újított fel 2,5 milliárd forintért az elmúlt 4,5 év alatt. Azt, hogy erre a lakásra mennyit fordítottak a felújítás során, nem tudni, miután keretszerződések vannak a feladatra, amely több ingatlan munkálatait tartalmazza. Ugyanakkor, ha átlagolunk, több mint 16 millió forint jut egy lakás felújítására. Soós György, a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje érdeklődésünkre elmondta, hogy választások után – megválasztása esetén – felül fogja vizsgálni a kormánypárti új városvezetés ezeket a keretszerződéseket, mert 3 milliárd forintból már 150 vadonatúj lakást lehet építeni és Sára Botond polgármesterjelölttel éppen ezt tervezik.


–Lauráék esetében az önkormányzati eljárás felháborító, ilyen lakásokat családoknak nem lehet kiadni. Az önkormányzat dolga az, hogy ellenőrizze ezeket a bérleményeket, amelyeket ők látszólagosan felújítottak, hogy lakhatásra alkalmasak-e. A patkányprobléma mellett a lakásban durva penész- és dohszag is terjeng, ez pedig tönkreteszi ezeket a gyerekeket, megbetegedhetnek tőle. Ha Pikó András nem érzi a felelősségét, akkor nincs keresnivalója ebben a kerületben. Nagyon kíváncsi volnék, hogy az önkormányzat papíron hány millió forintot költött ennek az ingatlannak a "felújítására", mert a gyakorlatban itt nem történt valódi felújítás. Egyszerűen gipszkartonnal takarták körbe az egész ingatlant, azt festették le. A mögötte lévő vizes és rossz állapotú eredeti falhoz hozzá sem nyúltak, hamarosan a gipszkartonon is átüt majd a fekete penész. Leraktak laminált padlót és némi kőburkolatot. A gázt sem köttették vissza, és úgy grasszálnak itt a patkányok, kirágva a kartonfalat – ami mögött a fészkük lehet –, mintha ők fizetnének bérleti díjat – mondta a Metropolnak Soós György, a Fidesz–KDNP képviselőjelöltje. A június 9-i önkormányzati választások után, ha bizalmat kapunk, az új városvezetés az ilyesfajta problémákat meg fogja oldani. A rossz állapotú ingatlanokat visszabontjuk és új bérlakásokat fogunk építeni a Dankó utca környékén – ígérte Soós.

Comentários


Hírek

bottom of page