top of page
  • vsomorjai

Sok milliárdot dobott ki Karácsony az ablakon a bírságok és pazarlás miatt

Bár Karácsony Gergely a csőd szélére vitte Budapestet, és jól halad abban, hogy elérje a Demszky Gábor-féle adósságfelhalmozást, rekordot mégis bírságok kifizetésében döntött eddig. A budapestiek minimum félmilliárdos tételnek mondhattak eddig búcsút a főváros szabálytalan közbeszerzései miatt, és akkor még nem beszéltünk arról a sokmilliárdos veszteségről, amit a pazarlással okozott a Városháza - írja a Metropol.


Nem teljes a lista, de így is sok

  • 150 milliós bírság a frankfurti villamosok tenderére 

Karácsony a Covid miatti rendkívüli jogrend utolsó napján (2021) egy személyben döntött a használt járművek 7 milliárdos beszerzéséről. A közbeszerzést jogszerűtlenül írták ki, valószínűsíthetően „előkészítve a frankfurti villamosok számára az eredményes pályázást”. A leselejtezett villamosokról aztán kiderült, hogy Frankfurtnak már azért nem kellenek, mert nem klimatizálhatóak. A Közbeszerzési Döntőbizottság több súlyos jogsértést is feltárt a villamosmutyival kapcsolatban. Így a 150 milliós bírságon túl, a Készenléti Rendőrség is nyomozást rendelt el „versenyt korlátozó megállapodás közbeszerzési és koncessziós eljárásban” bűntett gyanúja miatt. 

  • 260 milliós bírság, offshore hátterű cég A főváros közlekedési cége szabálytalan közbeszerzést írt ki 2021-ben is, a Blaha Lujza tér felújításakor. A Városháza közlekedésszervezéssel és működtetéssel foglalkozó cégei egyébként 2021 végéig a reklámtenderrel együtt több mint 200 millió forintos bírságot kaptak, amelyet a budapesti adófizetők fizettek meg. Ilyen volt a multifunkciós tehergépjárművek közbeszerzése, ami további 5 millió forintjába került a BKV-nak. Vagy a Tüttő Katalin-féle buszbérléstender is: tévesen árusított reptéri transzferbuszjegyekről és a reklámtender kapcsán elbukott közel egymilliárd forintról lehet beszélni. A BKV használtbusz-bérlési pályázata során olyan céggel szerződtek, amelynek busza sem volt, ráadásul a pályázat során más cég tulajdonában lévő buszokkal pályázott. Karácsonyék azóta sem válaszoltak arra, ki döntötte el, hogy egy offshore hátterű kamucéggel kössenek szerződést, ki a felelős.

  • Elhibázott reklámtender, sokmilliárdos veszteség A főpolgármesternek a 2019-es választások után csak alá kellett volna írnia a szabályos közbeszerzésen érvényes és nyertes ajánlatot a francia hátterű multinacionális céggel. A szerződés alapján nyolc éven keresztül évi több mint 1,7 milliárd forintot fizetett volna a járműágazathoz, illetve a BKK infrastruktúrájához tartozó reklámfelületek hasznosítási jogáért (inflációt követve). De nem ez történt, Karácsony inkább újra kiírta ugyanazt a közbeszerzést. A megismételt eljárás után, belecsúszva a Covid-járvány időszakába, két és félszer kevesebb pénzért vitte el ugyanaz a cég ugyanazt a tendert. A budapestiek vesztesége így naponta nagyjából 2,6 millió forint, havonta mintegy 80 millió, évente pedig csaknem egymilliárd forint. Ez összesen a 4+4 évre mínusz 8 milliárd forint kár. A reklámtender miatt 115+5 millió forint büntetés megfizetésére kötelezte a fővárost a Közbeszerzési Döntőbizottság. 

  • 14 millió forint kifizetésre kötelezte a kormányhivatal a fővárost, mert a reptéri buszjegyeket szabálytalanul értékesítette az egyébként nem közlekedő járatokon.

  • A BKV multifunkciós gépjárműveinek beszerzéséhez kapcsolódó közbeszerzés okán 5 millió forint bírság sújtotta Karácsonyékat.

  • A BKK hőpapíros (jegypapír) beszerzése miatt 50 millió forint bírságra ítélték a Városházát.

  • A Pesti úti idősek otthona, higiéniai előírások be nem tartása (2020) miatt 1 millió forint bírság.

A további részletekről IDE KATTINTVA a Metropol honlapján olvashatnak.

Comments


Hírek

bottom of page