top of page
  • rudolfbanyai

Rémálom: Széthányt liftek, bódult drogosok a Pikóval hirdetett programon

Kétnapos programot hirdettek - Pikó támogatásával ­- az egyik Práter utcai 16 emeletes panelházban május közepén. A rendezvény csendes épületsétával indult, majd tetőbuliban csúcsosodott ki, ami úgy bedurvult, hogy a résztvevők használhatatlanná tették a ház liftjeit, amiből végül az ott fetrengő drogosokat is ki kellett húzni - olvasható a Hírnyolc hetilapban.

A Budapest100 programsorozat idei fókuszába a 70-es évek épületei kerültek, ennek keretében a Práter utca 56. számú házat is meg lehetett ismerni közelebbről. A Pikó támogatásával meghirdetett program a lakók számára rémálomba fordult.A nevük elhallgatását kérő lakók úgy tudják, a közös képviselő tárgyalta le Pikóékkal, hogy ezt a rendezvényt meg fogják csinálni. Az esemény előtt egy-két nappal került ki a faliújságra, hogy ünnepel a ház, és rajta volt a polgármester támogató aláírása is. – A házból nem láttam senkit, aki elment volna erre a programra, hiszen a legtöbben nem is tudtak a buliról – meséli egy nő.


A Pikó-haveroknak kinyitották a tetőt, a lakosoknak nem


Épületséta, tetőkoncert, vetítés a tetőn – szerepelt a repertoárban. – Most bezzeg megnyitották a tetőt, bezzeg az augusztus 20-ai tűzijátékot egyszer sem engedélyezték megnézni onnan az itt élőknek– mérgelődtek a lakosok, akik biztosan megakadályozták volna a rendezvényt, ha előre látják, mi lesz a vége. – Május 11-én és 12-én egész napos jövés-menés volt, napközben még nem volt nagy probléma, de estére már borzalommá vált a helyzet, miután tönkretették a lifteket– számolnak be az ott élők a történtekről.


Napokig megmaradt a hányás és alkoholszag a liftben


– Délután 18 órától már nem járt egyik lift sem, pedig három is van, két személy és egy teher. Gyalog jöttek le a tetőről a résztvevők, sokan illuminált állapotban végig kiabálva, dalolászva – mondja egy ott élő anyuka. –Itt kisgyerekesek, idősek is laknak, mégis csaknem éjfélig kellett hallgatnunk a dáridózást – teszi hozzá egy másik lakos, aki azt is elmondta: a liftek másnapra tele voltak hányva, volt amelyikből fetrengő kábítószereseket húzott ki a gondnok. Telefonáltak neki, hogy jöjjön, és szedje ki a drogosokat, akik ott feküdtek a liftben belőve. –Lehetett látni, hogy nem tiszta a tudatuk. Keresték a kijáratot, azt sem tudták, hogy merre menjenek – mesélik a lakók. Napokig lehetett érezni a liftben a kiborogatott alkoholt és a hányásszagot.


A lakosok nem mernek szólni, tartanak Pikó bosszújától


A nyilatkozó lakosok arról is beszéltek, hogy sokan panaszkodnak, de többnyire csak egymás között, mert tartanak Pikó bosszújától. – Katasztrófa, ami itt az elmúlt időben zajlik a környéken. Drogosok, hajléktalanok jönnek a házba – meséli egy fiatal nő, hozzátéve: két hete egy fedél nélküli aludt a hátsó lépcsőn, de volt, hogy ott szexeltek és drogoztak is.


Leromlott a környék közbiztonsága mióta Pikó a polgármester


Egy idősebb hölgy arról beszélt: fél az ember a környéken, mióta Pikó van hatalmon. Példaként említi a Losonci téri játszóteret, ahol állítása szerint most a választás idejére ingyenes lett a közvécé. - Oda mennek be a drogosok, ott is lövik magukat – ecseteli, megemlítve, hogy régen éjszakára zárták a játszóteret, most sokszor nyitva van még éjfélkor is. A nő szerint a Práter utcában lévő körzeti megbízotti iroda is zárva van, mióta Pikó a polgármester. Előtte még éjszaka is lehetett járőröket látni, most nappal sem – mondja.



Pikóhoz közeli társaság szervezhette a botrányba fulladt programot


A Budapest100 oldalán nincs túl sok információ erről az eseményről. Azt írták: a 16 emeletes, 192 lakásos toronyház földszintjén a 11_11 műtermei találhatóak. A lakók úgy tudják a 11_11 szervezet munkatársai is részt vettek a program lebonyolításában. Az eseményleírás szerint az alapítvány egy urbanisztikai fejlesztés keretében segíti az üres, nem lakás célú önkormányzati ingatlanok kulturális újrahasznosítását, tehát szorosan kötődhet a Pikó-féle önkormányzathoz.

Comments


Hírek

bottom of page