top of page
  • rudolfbanyai

Pikó szerint a fővárosnak meg kellene akadályoznia a Szabadság szobor-talapzatára tervezett kereszt felállítását

Bár magát reformátusnak mondja Józsefváros polgármestere, számos alkalommal bizonyította, hogy a keresztény értékek, szimbólumok semmit sem jelentenek számára. Pikó az egykori munkahelyének, a Klubrádiónak arról beszélt: a fővárosnak fel kellene szólalnia a Szabadság-szobor talapzatára tervezett kereszt ellen.

A baloldali, liberális körökben kiverte a biztosítékot, hogy a Citadella felújításával párhuzamosan restaurált Szabadság-szobor talapzatára a kormány terve szerint keresztet helyeznének el, mint az 1100 éves magyar államiság, a nyugati kereszténység és az európai kultúrkör legfontosabb szimbólumát.  


A közismerten baloldali aHang civil szervezet aláírásgyűjtésbe is fogott a kőkereszt ellen, és hasonlóan tett Újbuda Önkormányzata is, élén a DK-s László Imre polgármesterrel. Továbbá nem támogatja a keresztállítást Karácsony Gergely főpolgármester sem.


Utóbbi kapcsán Rétvári Bence azt írta a közösségi oldalán: „Nem kis csalódottsággal olvastam, hogy pár nap ráhagyással Karácsony Gergely is beleállt a Gyurcsány Ferenc által indított politikai vonalba, és tiltakozik a Szent Gellértről elnevezett hegy tetejére tervezett kereszt ellen”. A Belügyminisztérium parlamenti államtitkára hangsúlyozta: „mégiscsak egy keresztény vértanúról elnevezett hegyre kerülne a kereszt, a Szabadság-szobor talapzatára.

Az a kereszt, ami a magyar címerben, az angol zászlóban vagy a vöröskereszt jelképében is benne van, és ott senkit nem sért. Az a kereszt, ami ott van a Szabadság-szobortól pár lépésre Szent Gellért kezében, vagy a kommunista időkben befalazott Sziklatemplom előtt, mert volt már olyan időszak, amikor el akarták tüntetni a »klerikális reakció« látható megjelenéseit a Gellért-hegyen”

– emlékeztetett Rétvári Bence.



Az ügyben megszólalt Pikó András is, aki egykori munkaadójának, a Klubrádiónak nyilatkozott a témában. Pikó úgy tudja, a szobor Budapesté és ilyenformán a Fővárosi Közgyűlés hozzájárulása nélkül nem lehet keresztet állítani. Szerinte a fővárosnak, mint tulajdonosnak fel kell szólalnia, hogy ácsi, ilyet nem lehet tenni.

Comments


Hírek

bottom of page