top of page
  • vsomorjai

Pikó regnálása alatt elárasztották a hajléktalanok Józsefvárost

Mobilbudik, elhanyagolt közterek, a közbiztonság erősítését célzó rendeletek eltörlése – ezek olyan Pikó-intézkedések, amelyek nyomán Józsefváros elsőszámú célpontja lett a fedél nélkül élőknek, akik soha nem látott számban jelentek meg a kerület közterein. A polgármester megoldása az egyre súlyosbodó problémára pedig az, hogy önti a pénzt a haverjai által vezetett hajléktalanellátókba. Sára Botond rendezettebb, tisztább kerületet valósítana meg, és kitenné a kerületből a munkájukat rosszul végző ellátókat, emelett megfelelő szociális ellátást biztosítana.   


"Mi a hajléktalanság radikális csökkentésére, megszüntetésére törekszünk, támogatjuk a hajléktalan emberek lakhatásának megoldását, és a közösségbe való visszavezetését" – áll Pikó 2019-es programjában, ami azt feltételezi, hogy bővítik a Kocsis Máté és Sára Botond polgármestersége idején létrejött LÉLEK-programot, ami pontosan ezt célozta meg. 


Igen ám, csakhogy Pikóéknál mindez – mint oly' sok más is – megmaradt ígéret szintjén. A valóságban a hajléktalankérdést úgy "kezelték", hogy azzal még több fedél nélkül élő embert vonzottak a kerületbe, mégpedig azzal, hogy rendvédelmi rendeleteket szüntettek meg, ellehetetlenítették a polgárőrséget, elhanyagolták a köztereket, és – a közterület-felügyelők elmondásai alapján – megtiltották nekik, hogy bekísérjék az utcán élőket a szociális intézményekbe. 


Az itt élők szerint jelentősen megugrott a hajléktalanok száma Pikó regnálása alatt, amit a polgármester hol tagad, hol pedig megerősít. Egy óvatlan pillanatában beismerte, hogy több a hajléktalan azóta, hogy ő vezeti a kerületet, amit azzal próbált kezelni, hogy számolatlanul öntötte a pénzt a haveri vezetésű hajléktalanellátókba.


Az Iványi Gábor-féle Oltalomnak is jutottak milliók; legutóbb éppen egy 10 millió forintos támogatást szavazott meg nekik a polgármester, és a Győri Péter vezette Menhely Alapítvány is dőzsölt az utóbbi időben. Mint ismert, Iványi elsők között gratulált Pikónak a megválasztásakor, amiben úgy hírlik, neki személyesen is volt része. Győri és Pikó kapcsolata pedig messzebbre nyúlik: a jelenlegi kerületvezető volt ugyanis Győri kampányfőnöke, amikor ez utóbbi versengett a polgármesteri címért még 2018-ban.  


Így kezeli tehát Pikó a hajléktalankérdést, ami egyre nagyobb terhet jelent Józsefvárosnak a polgármester ténykedésének köszönhetően. A következő választás tétje, hogy még több hajléktalant akarunk a közterületeken, vagy a biztonság, rend és fejlődés programját választjuk, azt, amelyik azt célozza, hogy visszavezesse a fedél nélkül élőket a társadalomba.

Comments


Hírek

bottom of page