top of page
  • rudolfbanyai

Pikó olyan támogatást talált ki, amellyel nem tudnak élni a lakók

A józsefvárosi önkormányzat hibájából megjárták a lakók egy bérházban. Elavultak a csövek, ezért egy hónapja nincsen gázszolgáltatás. Az önkormányzat kiszúrta a bérlők szemét egy egyszeri 15 ezer forintos támogatással, de valójában ezt sem kapják meg, mert Pikó Andrásék olyan kritériumokat szabtak - írja a Hírnyolc hetilap.

–Én Zuglóba járok át minden nap lefürdeni a rokonaimhoz, a szomszédom pedig az angyalföldi barátinál tusol, de van olyan lakó aki a munkahelyére jár – mesélte egy Magdolna utcai bérlő a Metropolnak. Az önkormányzati házban élőknek elegük van Pikó András polgármester és a baloldali városvezetés nemtörődömségéből. A lakók kilátástalan kálváriája egy hónapja kezdődött, amikor is gázszivárgást érzékeltek. Azóta sincs szolgáltatás az épületben és nem is tudják mikor lesz. Pikóék egyébként, "nagyvonalúan" egyszeri 15 ezer forintos juttatást ígértek a kárvallottaknak, de mint kiderült számukra később, ezt sem kapják meg egy méltatlan kitétel miatt.


A baloldali városvezetés össze-vissza ígérget


Az egy hónapja történt szivárgás okozta veszélyt a gázművek azonnal elhárította, de nem indítják újra a szolgáltatást addig, amíg az önkormányzat nem cserélteti ki az egész házban a régi, rossz állapotú csőrendszert. Pikóék a helyszínen sem jártak, villanyrezsót és fűtőtestet adtak inkább lakásonként. A bérlők főzni nem mernek, mert pár hét alatt átlag 70 százalékkal megemelkedett a villanyfogyasztásuk. Attól félnek, hogy átlépik a kormány által biztosított kedvezményhatárt, és a rezsit illetően a piaci árzónába kerülnek az önkormányzat miatt. A gyerekesek még fűtöttek áprilisban, hiszen a szivárgást követően pont lehűlt a levegő, a nap pedig nem éri a földszintes lakásokat. Miután a pince tiszta víz és penész, az is nyomja fel a hideget. A családok rettegnek a hó végi áramszámlától. A baloldali önkormányzat nem mond semmi konkrétat, illetve amit mégis, az már duplán-triplán megdőlt...


"Nomád tábori életet élünk, nem főzünk, nem fürdünk itthon"


–Három hónapon keresztül 5 ezer forintot kaphatunk, tehát összesen egyszeri 15 ezret, a villanyrezsók túlfogyasztását kompenzálva. Most a legújabb verzió az, hogy ez csak akkor jár, ha egy lakáson belül nem haladja meg az összjövedelem a bruttó 185 ezer forintot. Ez nevetséges! Ezek a rezsók és fűtőtestek rengeteget fogyasztanak. Ugye 210 kW fölött, piaci árat kell majd fizessünk. Nomád tábori életet élünk. Nem főzünk, nem fürdünk itthon. De így is fölé fogunk menni a rezsitámogatás által biztosított kedvezményhatárnak. És hogy miért? Mert az önkormányzat elhanyagolta a csöveket, és miután beütött a baj, egy hónap alatt még csak meg sem kezdte az épület csőcseréjét.

Ráadásul kiszúrják a szemünket potom 15 ezer forinttal, egy olyan támogatással, amelyet valójában nem is tudunk igénybe venni! – panaszolja a felháborodott Mária, aki azt is elmondta, az önkormányzat kiküldött egy értesítést, hogy áttérhetnek villanybojlerre, illetve jelezzék a hivatalos dokumentumokban igényeiket, mert három hét alatt átállhat rá. –Na, én pont három hete vittem be a kérvényemet, és miután semmi sem történt, múlt héten bementem személyesen. Közölte a hölgy, "itt van az asztalomon a kérvénye, tegnap kaptam". Hozzáteszem, a mellette lévő asztalnál adtam le, tehát két hét kellett, hogy átérjen egyik asztalról a másikra. Azt is mondta a hölgy, hogy majd ki fognak jönni megnézni, de persze azóta sem érkezett senki...” –meséli a bérlő. Egy másik bérlő, Péter arra hívta fel a figyelmet, hogy miközben nincs gázszolgáltatás, nekik fizetniük kell a készenléti díjat. „Ezt ki fogja kifizetni nekünk? Mert az önkormányzat nem akarja!”


Bár az önkormányzat hibájából nincs szolgáltatás, Pikóék csak nehezítettek a helyzeten


Sem a környék baloldali képviselője, Camara-Bereczki Ferenc, sem Pikó András nem járt a gáz nélkül maradt házban. Soós György fideszes önkormányzati képviselő és Balog Géza fideszes képviselőjelölt közreműködésére érkezett ki a helyszínre a szivárgás után az önkormányzat cégének műszaki ellenőre is.

–Először azt mondta, egy hónap, utána alkudozásba kezdett: inkább 2-3, amit gáz nélkül fapadosan kell kibírniuk a lakóknak. Célozgatott arra, hogy "maguk amúgy is keveset fizetnek (bérleti díj), ezt ki kell bírják"... Azt is ígérte, hogy az önkormányzat átvállalja az áramfogyasztás díját. Ehhez képest később szembesültek a bérlők azzal, hogy ez a 15 ezer forint áll rendelkezésükre, amit ugye igénybe sem tudnak venni. Ezért támogatási kérelemmel fordultunk a jegyzőhöz, de nem kaptunk választ. Emiatt Szilágyi Demeter fideszes önkormányzati képviselő a testületi ülésen rákérdezett a helyzet rendezésére. A jegyző válaszából pedig az derült ki, hogy a nemlétező támogatás is csak akkor jár a bérlőknek, ha október 15. és április 15. közé esik a gázkimaradás. Ez már vicc a köbön, hiszen csupán egy nap esik bele az időintervallumba. A jegyző jelezte azt is, hogy a testületi üléshez képest két héten belül intézkedni fognak. Ez az idő is lejárt, azóta sem történt semmi – mondja Balog Géza. A Fidesz–KDNP képviselőjelöltje hozzátette: „A lakások alulról áznak, penészesek, de az önkormányzat ezzel sem foglalkozik, pedig a gyerekek megbetegedhetnek. A lakók érdekében ezzel kapcsolatban is bejelentéssel éltünk. Mindez jól példázza, hogy hogyan működik valójában a Pikó András-féle Kerületből Otthont Modell Józsefvárosban”–mutatott rá a kormánypárti jelölt.

 

Yorumlar


Hírek

bottom of page