top of page
  • vsomorjai

Pikó András hajléktalanság csökkentését ígérte, ehelyett csak még több lett a fedél nélküli a kerületben

Megesett, hogy letagadta, máskor meg éppen elismerte Pikó András, hogy regnálása alatt eszkalálódott a hajléktalanprobléma Józsefvárosban. Az ő megoldása – miszerint további milliókat kell önteni a munkájukat szemmel láthatóan nem, vagy nem jól végző hajléktalanellátókba – becsődölt, és ezt egyre inkább a bőrükön érzik a józsefvárosi lakók is. Az ellátatlanul maradt fedél nélküliek nemcsak a köztereket, hanem a társasházak lépcsőházait is ellepték. 

„Mi a hajléktalanság radikális csökkentésére, megszüntetésére törekszünk” – írták a 2019-es Pikó-programban.


Hogy ez mennyire nem sikerült, azt minden józsefvárosi látja, tapasztalja.


Egyre-másra számolnak be a lakosok arról, hogy házaik közös tereiben rendezkednek be a fedél nélkül élők, akik fekáliát, szemetet hagynak maguk után.


A hajléktalanprobléma Pikó András színre lépésével vált egyre nagyobb mértékűvé, hiszen a polgármester "Szabad város" jelszavával azt hirdette, hogy Józsefvárosban bármit meg lehet tenni. Eltörölt rendpárti intézkedéseket, amivel renitens emberek hadát vonzotta a kerületbe. Erre jön rá még az is, hogy Józsefvárosban a baloldallal cimboráló hajléktalanellátók vezetői ellátatlanul hagyják a fedél nélkül élőket, akik így a köztereken élnek, illetve a házakba húzódnak be. 


Pikó előtt azonban volt egy példamutató megoldás: az előző, fideszes városvezetés által létrehozott LÉLEK-program valódi segítséget jelentett akoknak a hajléktalanoknak, akik vissza akartak illeszkedni a társadalomba. Ezt a programot kellett volna tovább erősíteni, Pikó azonban inkább azt az utat választotta, hogy a haveri hajléktalanellátókba öntötte a józsefvárosiak pénzét. Csak az Iványi Gábor-féle Oltalom Egyesületnek több mint 10 millió forintot szavazott meg Pikó, ám az semmiféle eredményet nem ért el.


Sára Botond programjában vállalta, hogy megerősíti a LÉLEK-programot, a rosszul működő hajléktalanellátókat száműzi a kerületből, és olyan gondozószolgálatot hoznak létre, amely segít a rászorulóknak abban, hogy eljussanak a megfelelő szociális szakemberekhez.

Comments


Hírek

bottom of page