top of page
  • rudolfbanyai

Penészes lakásba költöztette Pikó az anyát és asztmás gyerekeit

Hédi egyedül neveli két gyermekét. Mindkettő asztmás. Az anyuka jelezte az egészségügyi problémákat a bérlakáspályázatnál, mégis vizes, penészes lakást utaltak ki neki. A gyermekei egészségi állapota azóta romlik. Hiába jelezte folyamatosan a problémát, tavaly óta csak ígéreteket kap, hogy megoldják, de semmi sem történt - olvasható a Hírnyolc hetilapban.


Hédi apró, egyszobás lakásban él két kamasz gyermekével. Mint mondja két éve költöztek a Dankó utcai felújított önkormányzati bérleménybe. – Direkt úgy adtam be annak idején a pályázatot, hogy asztmás gyerekeket nevelek egyedül – meséli. Már akkor voltak jelei annak, hogy nem stimmel valami, amikor átvette a lakás kulcsát. – A szoba sarkában már akkor megjelent egy kis folt, amit akkor még nem tudtam, hogy az bizony a salétrom első jele – mondja Hédi, aki megkérdezte az önkormányzat embereitől, hogy az vajon mi lehet. – Annyit mondtak, hogy ne foglalkozzak vele, csak le kell festeni – emlékszik vissza. Néhány hónapra rá a pici foltból már óriási lett, és darabokban szakadt le a fal – mondja az anyuka, hozzátéve: megint csak nem oldották meg, mire bepenészesedett az egész fal.



A gyerekei egészségi állapota azóta rohamosan romlik


Egyre erősebb gyógyszert kell kapjanak. – Amikor megjelent a penész, be is fulladt a lányom – fejtette ki Hédi. Egy festő mester szerint legalább félévente kellene festeni, ami rengeteg költség lenne. Az önkormányzat szeptember óta ígérgeti, hogy meg fogják oldani, de semmi nem történt azóta. – Pedig folyamatosan járok be hozzájuk, hogy oldjuk meg valahogy – panaszolja az anyuka, aki elkeseredettségében még a polgármesternek is írt levelet. Ám mindig azzal rázzák le, hogy árajánlatot várnak a mesterektől.Hédi úgy érzi, rajtuk csak egy lakáscsere segíthetne, de amit felajánlottak az ugyanilyen vizes, penészes volt, tehát csöbörből vödörbe jutnának.



Pikó nem megoldotta a bérlakásproblémát, hanem rárakott egy lapáttal


Soós György, kormánypárti önkormányzati képviselő, a Józsefvárosi Fidesz alelnöke úgy látja rengeteg önkormányzati lakás áll üresen. Pikóék nagyon keveset írnak ki pályázatra ahhoz képest, hogy mennyit ígértek. Szerinte csak a Magdolna negyedben mintegy 80-90 üres lakás van.

„Ez a Janus-arcú (kétarcú – a szerk.) Pikó András azzal kampányolt, hogy megoldja a bérlakásproblémát, ehelyett rárakott egy nagy lapáttal”

– fogalmaz Soós György, aki szerint a baloldali városvezetés nem foglalkozik az emberekkel. Mint a helyi Fidesz alelnöke mondja: Pikó azt is ígérte, hogy lehetőséget ad a józsefvárosiaknak pályázatra, ehhez képest viszont módosították a rendeletet, és öt évről egy évre csökkentették az itt tartózkodás követelményét, ami azt jelenti, hogy a nemrég ideköltözők számára is megnyitották a pályázatokat, amelyeken már hajléktalanok is indulhatnak.Soós György szerint mindemellett az is probléma, hogy Pikóék nem hajlandók új bérlakásokat építeni, ami az ígéretekben még nem így szerepelt.– Nekünk az a célunk, hogy építsünk új lakásokat, a meglévőket pedig töltsük fel bérlőkkel – fogalmaz. Soós György szerint sok család be van szorulva kis lakásokba, mert nem működik az ingatlancsatolás és a csere sem. – A minőségi lakáscserék nagyon ritkák lettek, mert pályázatokhoz kötötték, amivel megbonyolították a rendszert. Sokszor előfordul, hogy öten vagy annál többen élnek 20-30 négyzetméteren, ugyanakkor van olyan 80 négyzetméteres, ami üresen áll, vagy éppen nyugdíjasok laknak benne, akik kisebb, alacsonyabb költségű lakást szeretnék. Egy cserével könnyedén meg lehetne oldani mindkét fél problémáját, azonban a Pikóék rendszerében ez már nem működik.Soós György szerint ezt a kérdést is rendezni kell, valamint megfelelő minőségű önkormányzati bérlakásokat kell építeni, ahelyett, hogy az értékes telkeket kiárusítják külföldi befektetőknek, akik sokszor rossz minőségben építenek drága lakásokat.

Comentarios


Hírek

bottom of page