top of page
  • rudolfbanyai

„Patkányürülékkel fertőzött homokozóban játszhattak a gyerekek”

Egyre többször láttak patkányt a gyerekek és a szülők a Losonci téri játszótéren, mígnem kiderült, hogy a Pikó-féle komposztálókba költöztek be rágcsálók. A lakók jelezék a problémát Kecskeméti Lászlónak, a környék júliusban megválasztott önkormányzati képviselőjének, aki elérte, hogy eltakarítsák onnan a patkányfészekként funkcionáló komposztládákat.  

A komposztládák ötlete a Pikó-féle zöldpolitika egyik sarokköve volt. Még 2020-ban közpénzmilliókat áldoztak arra, hogy a kerület különböző pontjaira komposztládákat telepítsenek.


Erőss Gábor alpolgármester négy éve azt nyilatkozta a kerületi lapnak: a Tisztviselőtelep, Százados negyed kertes házaiban élők hamarosan pályázhatnak komposztládára, erre egymillió forint jut. Emellett elkezdik felmérni, hogy hol lehetne komposztudvarokat létesíteni, ahova a társasházakban lakók vihetik a szerves hulladékot.  


A felmérés eredményeként telepítettek komposztládát a Teleki téri parkba, és a Losonci téri játszótérre. Ez utóbbi köré egy közösséget is toboroztak, Losonci téri komposztbarátok néven. Élére pedig Pikó régi harcostársát, a C8-as Mező Ágnest tették meg, akinek tevékenységét idén „Józsefváros Közösségeiért”- díjra is felterjesztettek. Abba viszont már nem gondoltak bele, hogy ahol élelmiszerhulladék van, ott előbb-utóbb megjelennek a patkányok is.


Eltakarítják a játszótérről a ládákat, és nem is kerülnek oda vissza


Kecskeméti Lászlónak szülők jelezték, hogy patkányok vannak a játszótéren, és hamar egyértelművé vált, hogy a komposztláda a probléma forrása.

Magával a komposztálással nincs probléma, hiszen erre halad a világ, hogy minél jobban csökkentsük az ökológiai lábnyomunkat. Csak nem ebben a formában kellett volna ezt megvalósítani, és főleg nem egy játszótéren – emelte ki az önkormányzati képviselő.


Kecskeméti László hozzátette: Pikó emberei kezdetben még védték a komposztládájukat, de végül sikerült elérni – bejelentéssel, valamint közösségi média- és lakossági nyomással – hogy eltakarítják onnan a ládát, ami nem is kerül vissza többet a játszótérre. A ládákat kiürítették már, a szerkezetet pedig elbontják és megy a szemétégetőbe a patkányfertőzöttség miatt – mondta a képviselő.



Pikóék a lakosokra kenték volna a problémát


Az önkormányzat azzal védekezett, hogy a lakosság nem rendeltetésszerűen használta a komposztálót. „Én viszont úgy gondolom, hogy nem kellett volna nyitott feldelű komposztálót tenni a játszótérre. Több szülő jelezte, hogy a homokozóban is láttak patkányt, ami így gyakorlatilag patkányürülékkel fertőződhetett, és ebben játszottak a gyerekek” – hangsúlyozta Kecskeméti László, akinek sikerült elérnie, hogy a megkérdezése nélkül nem tudnak a körzetébe komposztálót lerakni Pikóék.  


A nyitott tetejű komposztáló mindig is vonzani fogja az állatokat


Emlékezetes ugyanez a probléma a Teleki téren is előjött. – Állítólag ott megtanulták a lakók rendeltetésszerűen használni a komposztládákat és már nincsen gond. Én viszont ezt nem hiszen. A nyitott fedelű komposztáló rendszer mindig vonzani fogja az állatokat. Meg hát szaga is van annak, amikor erjed az élelmiszer – fejtette ki Kecskeméti László, akinek a következő terve a mobilbudik felszámolása a környékről, amelyek szerinte ugyanígy közegészségügyi kockázatot jelentenek.



Comments


Hírek

bottom of page