top of page
  • vsomorjai

Patkányok egerek, pockok lepik el a fővárost

Úgy tűnik, véget ért a több évtizedes „idilli helyzet”, hogy Budapest az egyetlen patkánymentes milliós nagyváros a világon. Az utóbbi hónapokban ugyanis megszaporodtak a lakossági észlelések, nem is kicsit – fogalmazott összeállítása felütésében az Index.



A lap felkereste a Főpolgármesteri Hivatalt, és tájékoztatást kért az ügyben. A kapott adatokból kiderült, hogy

a 2023-as év azonos időszakához képest az idei nyár közepéig, 40-50 százalékkal több bejelentés érkezett a rágcsálók  miatt a patkánybejelentő oldalra.


Tavasszal a tavalyi 898 észlelés idén 1366-ra, nyár elején az előző évi 1010-ről 1585-re, nyár derekán pedig 1070-ről 1403-ra emelkedett – sorolták a részletes adatokat.


Felidézték, hogy volt már hasonló helyzet öt évvel ezelőtt, akkor is sokan patkányinváziót kiáltottak. 2019-ben tíz hónap alatt tízezerre ugrott az észlelések száma, és olyan „rémtörténetek” keringtek, hogy  egy egész zuglói óvodai csoportnak kellett otthon maradnia a falban járatot vájó és ott motoszkáló patkány miatt, illetve, hogy egy II. kerületi társasházban a WC lefolyócsövén mászott fel a rágcsáló, és kijött a kagylóból. De lefotóztak egy példányt az egyik VIII. kerületi egészségügyi intézményben is.


Az Index felidézte, hogy az öt évvel ezelőtti „rágcsálóbumm” egybeesett azzal az esettel, hogy a Fővárosi Közgyűlés váratlanul egy új társaságot, az RNBH Konzorciumot bízta meg az irtással, leváltva a patkánymentesítést addig 47 éven keresztül végző Bábolna Bio Kártevő Kft.-t.


A döntést bíróságon támadta meg a Kft. és egészen a Kúriáig mentek az üggyel, amely végül (közbeszerzési törvény megsértése miatt) a nekik adott igazat. A Bábolna Bio azonban csak 2023 márciusában vehette vissza a stafétát.


De ez az évekig tartó jogi hercehurca kifejezetten kedvezhetett a rágcsálók elszaporodásának. Az öt évvel ezelőtti cégváltáskor például hetekig nem irtották a kártevőket, ennyi idő pedig bőven elegendő ahhoz, hogy szemmel láthatóan megsokasodjanak.


A vándorpatkány ugyanis rendkívül szapora: egy párnak évente 500-800 utóda is lehet.


A Főpolgármesteri Hivatal sajtóosztálya a lap megkeresésére azzal is magyarázta a jócskán megszaporodott bejelentéseket, hogy a rágcsálók esetében 3-4 évente úgynevezett gradációs folyamat alakul ki, amely azt jelenti, hogy  a populáció nagysága meghaladja az átlagos értéket. 


„Az elmúlt évben több rágcsálófaj (mezei pocok, egerek, vándorpatkány) esetében jelentkezett gradáció. A gradációt nagymértékben elősegítik az időjárási viszonyok is, hiszen a leginkább befolyásoló tényezők a kemény hideg és a hótakaró hiánya, illetve a meleg száraz tavasz és nyár kedveznek a felszaporodásnak” – magyarázták.


A sajtóosztály azt is hozzátette, hogy a bejelentéseknek azonban mindössze 20 százaléka igazolt patkányfertőzöttséget. A téves észlelések zömmel egerek lehettek.


Az Index hozzátette, hogy a enyhe tél és a hosszú forró nyár mellet az is szerepet játszhat a patkánypopuláció növekedésében, hogy három éve leszerelték a fővárosi kukák egynegyedét majdnem háromezer utcai szemetest. A túlcsorduló kukák pedig egyenesen vonzzák a rágcsálók hadait.


Ugyanakkor a lap szerint kérdés, hogy a több mint hétezer szemtanú, aki kitöltötte az online patkánybejelentő űrlapot, összekeveri-e a 7-10 centiméteres, 3 dekás egeret a tízszer akkora súlyú 25 centiméteres, hosszú farkú vándorpatkánnyal.


A patkányok feltűnése azért okoz még mindig riadalmat, mert mert a betegségek, járványok fő terjesztőiként tartjuk őket számon. Az 1340-es években Európa lakosságának harmadát-felét elpusztító pestisjárványért  is a patkányokat tették felelőssé. Igaz, nem a mostanában sűrűbben szemünk elé kerülő vándorpatkányokat, hanem a gabonatárolókat, éléskamrákat, padlásokat kedvelő házi patkányokat, amelyek „rokonaik” leterjedésével fokozatosan a háttérbe szorultak.


A vándorpatkányok inkább a pincéket, ólakat, csatornákat, – és mivel jó úszók –, a víz közeli területeket szeretik. Szürkületkor bújnak elő és szüntelenül mozgásban vannak, naponta egy kilométert is megtehetnek.


Vizeletük, nyáluk és ürülékük úgyszintén betegségek egész sorát terjesztheti, akár a fertőzött levegőn keresztül is: kiütéses tífuszt, a lázzal, kötőhártyavérzéssel és akár szívritmuszavarokkal is járó leptospirózist, vagy belső szervekben vérzést okozó vírusos haemorrhagiás lázat. 


Bár alapvetően rejtőzködő életet élnek, de szorult helyzetekben támadhatnak is.


(Mandiner)

Comments


Hírek

bottom of page