top of page
  • Szerző képeHír8 Extra

Olimpiát nyert egy magyar postagalamb

A világ elitjébe került a magyar postagalambászat. Szentesi Endre Miss Olimpic 203 névre keresztelt galambja 500 km feletti távon olimpiai bajnok lett a januárban megrendezett Postagalamb olimpián, ahol Viglidán Ágoston világbajnoki címet vehetett át a World Ranking Super Cup kategóriában. „Az elmúlt 30 évben nem szerepelt ilyen jól a magyar csapat” – értékelt Tóth István, a Magyar Postagalamb Sportszövetség Bíráló Bizottságának elnöke.


A postagalambok olimpiáját kétévente rendezik meg. Az idei évi a 38. olimpia volt, amit január 26-28 között tartották a hollandiai Maastrichtban, ahol parádés eredménnyel zárt a magyar csapat. Az „I” kategóriában – ami az 500 km feletti távok három legjobb eredményének az összegéből jön ki – Szentesi Endre Miss Olimpic 203 nevű galambja ért fel a csúcsra és lett olimpiai bajnok.



Tovább örökítenék a győztes génállományát

Mint azt a tenyésztő kifejtette: Ez a galamb egyévesen is jól teljesített, ami azóta csak fokozódott. Kétévesen a leghosszabb távon érte le a legjobb eredményét. „Meghálálta a törődést és a legmagasabb csúcsra repítette a mintegy 150 példányból álló galambászatomat” – fogalmazott Szentesi Endre, aki azt is elárulta, hogy Miss Olimpic 203 ezután a tenyészdúc lakója lesz, az utódnemzés fogja lefoglalni. A sikeres galamb szülei és a nagyszülei is az állományban vannak, ezért Endre bízik abban, hogy ebből a génállományból újra egy különleges egyed kerül majd ki, amellyel hasonló eredményt el tudnak érni.


Endre a sikert a komlpex felkészítésnek tudja be, amelynek éppúgy része a trenírozás, mint a megfelelő takarmányozás és az állat egészségi állapotának szintentartása.


Az olimpia a legnagyobb eseménye a galambászoknak, egész világ képviselteti magát ezen a versenyen. Egy olyan világverseny, ami a nemzetnek is a hasznára válik – magyarázza Endre, aki nagyon örülne, ha a 2026-ban esedékes olimpiára a magyar szövetség sikeresen tudna pályázni.


Világbajnoki cím is született

Az idei olimpián vehette át a világbajnoki címet Viglidán Ágoston is, miután galambjaival világbajnok lett az FCI (Postagalamb Világszervezet) World Ranking Super Cup kategóriában. – Minden év végén pedig az FCI készít egy világranglistát az összes általa ellenőrzött és jóváhagyott teszttelepek eredményei alapján – magyarázza Ágoston. Ezekre a telepekre azért fizetik be a tenyésztők a postagalambokat, hogy ott versenyezhessenek. 2023-ban 33 FCI teszttelepen közel 85000 galamb mérte össze tudását, amelyből Ágoston galambjai kerültek ki győztesen. Ágostonnak az elmúlt években is voltak jó eredményei: Európa Kupa győzelem, standard olimpiai bajnoki cím, illetve az FCI versenyeken a legjobb 5 közé került. – Nagy öröm volt számomra, hogy ismét a dobogó legfelső fokán hallgathattam a magyar nemzeti himnuszt – foglalta össze Viglidán Ágoston, aki a családjában harmadik generációs galambász.


A magyar galambászat reneszánszát éli

Az elmúlt mintegy 30 évben nem szerepelt ilyen jól a magyar csapat – fejtette ki a Magyar Postagalamb Sportszövetség Bíráló Bizottságának elnöke. Tóth István szerint most olyan országokat is sikerült megelőzni, akik korábban rendre előttünk végeztek, úgy mint Csehország vagy Szlovákia. – a standard öreg galamboknál a 3. helyen végeztünk, a standard fiatal galamboknál pedig a 4. helyen – magyarázta a szakember, aki szerint sport kategóriában is jelentős volt az előrelépés. „Magyarország komplett csapattal, összesen 43 galambbal vettek részt. Ilyen komplex csapatot mindössze 15 ország állított ki, és mi ott előkelő helyen végeztünk” – ecsetelte Tóth István.


Az itt versenyző galambok több szűrőn is átesnek, vannak versenykerületi rosták, valamint országos megmérettetés is. - Büszkék vagyunk erre az teljesítményre. A magyar galambászat évről évre fejlődik, és ez meg is mutatkozik az eredményekben is – fogalmazott a bíráló bizottság elnöke.


Mint Tóth István elmondta: jelenleg egy generációváltás figyelhető meg a hazai galambászatban és az eredmények ennek is betudhatók. Szerinte a mostani sikerek adhatnak egy újabb lökést a magyar galambászatnak, amely mintegy négyezer fős. Sokan a szüleik, nagyszüleik hobbiját folytatják – tette hozzá.

Comments


Hírek

bottom of page