top of page
  • vsomorjai

Négy évig készülő zebrák, vagy dinamikus városfejlesztés?

Már tervezzük a tervek elkészítését – hangzott el a baloldali városvezetés részéről az egyik lakossági fórumon, ami gyakorlatilag össze is foglalja Pikóék filozófiáját a városfejlesztésről. Egyben magyarázatot is ad arra, miért ragadt a semmittevés mocsarába Józsefváros az utóbbi négy és fél évben, szemben az azt megelőző egy évtizeddel, amikor sorra jöttek a nemzetközi elismerések a kerület fejlődéséről. A józsefvárosiakon múlik, melyik úton menjen tovább otthonunk.

Kiüresített lakossági fórumok, mindössze pár embert megmozgató részvételi programok – ide jutottunk az elmúlt esztendőkben. Annak ellenére, hogy Pikó András és csapata a részvételiséget tűzte zászlajára, a kerületiek elég korán felismerték, hogy a lakossági fórumokon érdemi válaszokat nem kapnak, a részvételi programok megvalósítása akadozik, ráadásul igen szűk réteget érint. Kivéve persze az igazán fontos kérdéseket, amelyekről nem kérdezték meg az itt élőket, így például arról, szeretnének-e több tízezer forintot fizetni az éves várakozási engedélyért. 


Pikóék azonban ragaszkodnak az egyeztetésekhez, a tervezgetésekhez, amivel egyvalamit sikerült elérni: végeláthatatlanná tenni egy-egy beruházást.

Így esett meg az is, hogy egyetlen zebra megvalósítása négy évbe telt, holott – a legfrissebb példák szerint – ez hat hét alatt is megoldható.


A baloldali polgármester azonban ezzel a módszerrel próbálja elhitetni a józsefvárosiaknak, hogy valami történik, hogy nem ül a babérjain, hogy tesz valamit.


Azonban mindez csak duma; a jelenleg rendelkezésre álló kerületi költségvetés csaknem duplája annak, mint amivel elődei gazdálkodhattak, akik azonban egyeztetgetések és tervezgetések helyett a megoldásokra törekedtek, és sorra újultak meg a kerület közterei, épült újjá a Teleki téri piac, a szakrendelő, az óvodák és bölcsődék, a háziorvosi rendelők, és önkormányzati pályázatok segítségével a házak is. 


Júniusban erről is döntenek a kerületiek: vajon az ötletelgetések, tervezgetések, egyeztetgetések korát szeretnék meghosszabbítani, vagy a cselekvés idejét hoznák vissza.  

Kommentit


Hírek

bottom of page