top of page
  • rudolfbanyai

Négy hónapja adták át, de még most is kong az ürességtől a Józsefvárosi Múzeum

Május végén, a kampányhajrában hirdették ki Pikóék az örömhírt: elkészült annak a Józsefvárosi Múzeumnak a felújítása, amely papíron már évek óta létezik, de kiállítás még sosem volt benne. Nos, azóta eltelt egy újabb negyedév és továbbra is ott áll üresen, pedig az intézmény honlapja szerint már heten dolgoznak azon, hogy tartalommal töltsék meg.

Május 30-án nagy csinnadrattával, polgármesteri és alpolgármesteri beszédekkel átadták azt a Józsefvárosi Múzeumot, amelyet már 2021-ben hoztak létre. A múzeum élére 2022 elején Tamás Istvánt választották meg. A frissen kinevezett igazgatóval az önkormányzati újság interjút készített: Tamás azt tervezte, hogy még abban az évben nyitni szeretnének. Ennek megfelelően már akkor megkezdték a gyűjtemény kialakítását, amelynek első darabja az azóta elbontott Tömő utca 23/a számú ház kapuja volt.  


A helyi múzeumot az egykori kulturális fellegvárként évtizedekig működő Józsefvárosi Galéria helyére szánták, amit pénzhiányra hivatkozva zárattak be a kultúra napjához közeledve. Később kiderült szó sem volt pénzhiányról, az önkormányzat számláján azokban a hónapokban is többszáz millió forint fel nem használt pénzösszeg hevert, amikor azt állították: nincs keret a Galéria fenntartására.


A helyszín tehát adott volt, ráadásul kiállítótérként korábban is hasonló funkciót töltött be, tehát nagy átalakítás nem volt indokolt. Pikóék mégis úgy döntöttek, hogy hozzányúlnak az épülethez és felújításba fogtak. Ezek a munkálatok fejeződtek be idén(!) májusban. Az üres múzeumot már csak be kellett volna rendezni az évek alatt összegyűjtött kiállítási tárgyakból, de ez láthatóan négy hónap alatt sem sikerült. Pedig legutóbb – az épület átadásakor – azt ígérték, hogy ősszel nyitnak.

A napokban jártunk ott és nyoma sincs semmilyen lázas készülődésnek, pedig már javában benne vagyunk az őszben. Ám az utcáról betekintve üres kiállítóterek, poros, összefirkált ablakokon kívül semmilyen mozgás nem tapasztalható.

Az mindenesetre kiderül az intézmény honlapjáról, hogy már hét(!) embert foglalkoztat a lassan négy éve papíron létező Józsefvárosi Múzeum.   

Comentários


Hírek

bottom of page