top of page
  • rudolfbanyai

Nyári Dezső: Józsefváros jobbat érdemel!

A Nyári nevet még Mária Terézia adta a világhírű muzsikus családnak, amelynek tagja Dezső is. Nagy családban nőtt fel, és otthonaként tekint Józsefvárosra is, így akkor lenne elégedett, ha újra olyan élhető és biztonságos kerület lenne, mint az gyerekkorában volt. Ezért állt bele a politikába és a Fidesz-KDNP színeiben indul az önkormányzati választáson - áll a Hírnyolc hetilapban.

A Nyári család legendás zenész família, amely olyan nagy, hogy Dezsőnek vannak olyan rokonai, akiket nem is ismer.- Nem is lehet megszámolni hányan vagyunk, de az biztos, hogy egy nagyon összetartó család vagyunk – meséli Dezső. – Tősgyökeres józsefvárosiak vagyunk, a dédszüleim, de talán már az ükapám is itt élt. Rengeteg zenész van a családban, köztük sok közismert, híres muzsikus. A Nyári nevet egyébként még Mária Terézia adta nekünk, az apám még látta ezt az adományozó levelet. Én is bőgőztem gyerekkoromban, de nem tudtam összeegyeztetni a tanulással, nem volt időm mindkettőre. Ma már kicsit bánom, hogy nem folytattam, mert úgy érzem a zene segítségével tudnám igazán kifejezni, hogy mi van a lelkemben, de az a típus vagyok, aki ha rááll egy útra, azt végig járja és csak arra koncentrálok. Képviselő-jelöltként így van most a kampánnyal is, mindent félretettem és csak ezzel foglalkozom.


„Elszomorít, amit a környezetemben látok”


A tanulásba befektetett energiája gyümölcsöző lett: mivel mindig is az üzleti világ érdekelte, a gimnázium után a Wekerle Sándor üzleti főiskolára ment és a tudását a családi vállalkozásban kamatoztatta. Két húsboltjuk van a kerületben, ahol eddig mindent Dezső intézett. Reggel ötkor kelt, intézte az árut, a leltárt és mindent, ami ezzel jár. Most azonban, hogy képviselő-jelölt lett, főleg erre és az előtte álló munkára koncentrál, így felvett maga helyett két embert, aki elvégzi a feladatokat helyette is.- Évekkel ezelőtt csalódásként éltem meg, hogy nem jobb oldali vezetője lett a kerületnek, mert tudtam, hogy ez lenne jó mindenkinek – mondta Dezső. – Aztán láttam, hogyan züllik le a környezetem, így amikor felmerült, hogy képviselőként tehetnék a kerületért, azonnal igent mondtam. Nem politikai ambícióim vannak, csak azt érzem, hogy így tehetek a lehető legtöbbet Józsefvárosért. Nagyon elszomorít, amit a körzetemben látok. Az utcákon mindenfele hajléktalanok vannak, a társasházakból drogosok tanyája lett, a nők, a gyerekek és az idősek nem mernek kimenni sötétedés után. Amíg a feleségemmel a –szüleim lakásából– a Népszínház utcából hazáig sétálunk a Kiss József utcába, folyamatosan a földet kell néznünk, hogy ne lépjünk kutyapiszokba vagy más ürülékbe–részletezte felháborodottan Dezső, aki szerint a rossz körülményeken sürgősen változtatni kell.


A köztereket vissza kell adni a kerületieknek


Dezsőék első gyermeküket várják, így különösen fontos számára is, hogy családja biztonságban legyen és a kislánya, valamint leendő gyermekeik olyan boldogan nőjenek fel itt, ahogy egykor ő maga.- Gyerekkoromban ahogy véget ért a suli, azonnal mentünk le a térre, voltunk akár százan is, de most a tereken csak hajléktalanok és drogosok vannak – mesélte. – A baloldali szabad értékekbe túl sok minden fér bele, én pedig keresztény, konzervatív ember vagyok. Ez nem azt jelenti, hogy ezeket az embereket a sorsukra kellene hagyni, hiszen Kocsis Mátéék idejében nagyon jól működött a Lélekprogram, amelynek keretében munkát adtak a fedél nélkülieknek és visszaillesztették őket a társadalomba. Én ezt fejleszteném tovább, illetve a rendőri jelenlétet és a polgárőrséget is visszaállítanám. Régen minden nap igazoltatás volt a környéken, minden sarkon állt egy rendőrbusz. Most semmi ilyen nincs, ezért már más kerületekből is ide jönnek a drogosok és kétes alakok, akik –amikor beszéltem velük– el is mondták, hogy itt senki nem zaklatja őket, biztonságban érzik magukat. Szerintem mindent meg kell tenni, hogy a köztereket visszakapják a kerületiek, a fiatalok–mutatott rá Dezső.


A cigányzene nemzeti érték


A Nyári família tagjaként a kultúra ápolása is fontos számára, és nagyon büszke arra, hogy Józsefvárosban nagyon sok híres cigányzenész lakik.- Erre nagyon büszkének kellene lennie mindenkinek, de a baloldalt egyáltalán nem érdekli, sőt Pikó András megszüntette a Józsefvárosi Cigány Zenekart. A klasszikus cigányzene pedig, ami nem összetévesztendő a mulatóssal, egy igazi magyar, nemzeti érték. Én biztosan rendszeresen szerveznék olyan programokat, ahol ők és mások is felléphetnének, és ezzel is újraépíthetnénk azt a józsefvárosi közösséget, amelyben egykor én is felnőttem–hangsúlyozta.

Comments


Hírek

bottom of page