top of page
  • rudolfbanyai

„Nem palotában akarok lakni, csak fűtés legyen, és be lehessen csukni a kaput”

Borzalmas állapotok között élnek a Práter utca 75. számú önkormányzati bérház lakói. A gáz nincs bevezetve, korábban fával fűtöttek, de a szomszédos építkezés miatt a kémények használhatatlanná váltak. A falak vizesek, táblákban omlik a vakolat, a kaput nem lehet zárni, drogosok, prostituáltak járkálnak be. Az épületet korábban bontásra ítélték, Pikóék mégis úgy döntöttek, toldozgatják-foltozgatják… Csakhogy a kontár munka eredményeként még rosszabb lett helyzet - olvasható a Hírnyolc hetilapban.

Aki csak tudott elmenekült a Práter utca 75-ből. Aki nem tudott, az meg szenved, mert hiába volt bontásra ítélve, Pikóék úgy döntöttek megőrzik és itt-ott újítgatnak rajta. Hogy milyen eredménnyel, azt Kovács Tibor Zoltánné – aki 38 éve lakik itt – mesélte el a Hírnyolcnak.


Amióta hozzányúltak a házhoz, csak egyre rosszabb lett.


Mint a lakos mondta: a villanyvezetékkel és a tetővel kezdték, de bár ne tették volna. Az emeleten az összes lakás beázott, mert miután leszedték a régi cserepet, nem takarták le fóliával, így ömlött be a víz a lakásokba, a lépcsőházba. „Volt ahol a plafonból, máshol a válaszfalon csurgott le a víz, úgy hogy a parketta is felpúposodott, és táblákban jött le a vakolat” – panaszolja a lakó, akinek az egyik munkás azt is elárulta, hogy nem is szakember. Így már érthető, hogy az ereszt sem sikerül megfelelően összeilleszteni, a mai napig áztatja a gangot, az ajtókat esőzés idején. A lépcső pedig olyan állapotba került, hogy az önkormányzat emberei is óvatosságra intették a lakókat, mert bármikor leszakadhat, a lépcsőház falán tenyérnyi repedések. A ház háromnegyed része romos állapotban van, erre Pikó úr – aki eddig nem jött ide, semmivel sem törődött – mit csinál? Felújít néhány lakást a földszinten. De azok is meglepődnek majd, akiket ide költöztet, mert a villanydobozokat, amiket nemrég raktak fel, ki kell majd cserélni, állítólag olyan elavultakat raktak, fel, hogy az nem felel meg a közműszolgáltató előírásainak – ecseteli a lakó.



Nincs zár, a drogosok és a prostituáltak ki-be járkálnak


Ami még ennél is nagyobb probléma – szerinte –, hogy nincs fűtés. A gáz nincs bevezetve, eddig fával fűtöttek sokan, de mióta a szomszédos ház felépült, a kéményseprő vállalat lezárta a kéményeket, így nem lehet azzal sem fűteni. Hogy lehet így hagyni embereket, fűtés nélkül? – teszi fel kétségbeesetten a kérdést Kovács Tibor Zoltánné. De aggasztó a kapu helyzete is, amit nem lehet becsukni. – Az önkormányzatban azt mondták, hogy ne is keressem őket emiatt, mert már volt cserélve a kapu, holott látszik rajta, hogy legalább 100 éves – panaszolja a lakó, aki szerint folyamatosan bejárkálnak a drogosok és prostituáltak. Ott fetrengenek a lépcsőházban, sokszor még egy-egy lakást is feltörnek. A takarító naponta szedi össze az ott hagyott bugyikat, óvszereket, fecskendőket, drogszemetet.


Romos az egész ház, de Pikó virágokat ültetne az udvarra


És mi erre Pikó reakciója? Az udvart akarja nekünk megújítani. – Hát ne virágokat ültetgessen, amikor ilyen gondok vannak – mondja elkeseredve Kovács Tibor Zoltánné, hozzátéve: Ez valami tragédia. Egy putri. Nem akarok palotába lakni, csak fűtés legyen, és be lehessen csukni a kapu – panaszolja.A statikus szerint a bérház állapota kritikus. Az alapzat és a pinceszint dohos, vizes, az építmény megsüllyedt és a szerkezete instabil. Az ingatlan életvitelszerű használata egészségre káros hatással lehet – véli a szakember.



Kaiser Edvin: mindent megteszünk, hogy senkinek ne kelljen ilyen embertelen körülmények közt lakni


Nem lehet ilyen körülmények között hagyni embereket – mondja Kaiser Edvin, a környék fideszes képviselőjelöltje. Emlékeztetett: 2019-ben a Sára Botond vezette önkormányzat a bontás előkészítésén, valamint az ott élők sorsának rendezésén dolgozott, ám ezt Pikó érkezése felülírta. Mint mondja: hiába kérték a lakók, hogy a polgármester segítsen nekik elköltözni, vagy legalább vezessék be a gázt, Pikó nem vette figyelembe a kérésüket, a romos házra új tetőt építtetett, ráadásul kontár módon. A választási győzelem után, mindent meg fogunk tenni annak érdekében, hogy egy józsefvárosi lakónak se kelljen embertelen körülmények között élnie! – fogalmazott Kaiser Edvin.



Sokkoló: Ilyen a Pikóék-féle lakásfelújítás


Brutális állapotok uralkodnak egy Dankó utcai bérlakásban is. Laura és két kislánya Pikó András programja szerinti, frissen felújított otthonhoz jutnak. Örömük azonban gyorsan elszállt, amikor a felületesen betett tusolótálca alól, majd az eredetileg rossz állapotú, penészes fal elé barkácsolt kartonfalon, öklömnyi lyukakat kiharapva megjelentek a lakásban az élelem után kutató patkányok. A gyerekeit egyedül nevelő anyuka hiába kért hónapokon keresztül segítséget a baloldali önkormányzattól, azt a választ kapta: túl sok horrorfilmet néz.

Commentaires


Hírek

bottom of page