top of page
  • rudolfbanyai

Múzeumok éjszakája: koncertek, tárlatvezetés, interaktív programok

Országszerte 450 intézmény mintegy 2500 programmal várja az érdeklődőket június 22-én a Múzeumok éjszakáján. Összeszedtük a józsefvárosi helyszíneket és eseményeket.

"Huszonkettedik alkalommal rendezzük meg a Múzeumok éjszakáját. A múzeumok idén ráirányítják a figyelmet a különféle művészeti stílusok jelentős előfutáraira, másrészt új irányzatokra is" - emelte ki Zsigó Róbert. A Kulturális és Innovációs Minisztérium parlamenti államtitkára kitért arra is, hogy a múzeumokban az állandó és időszaki kiállítások mellett többek között családi és gyermekprogramok, filmvetítések, interaktív események, népművészeti attrakciók és koncertek is várják az érdeklődőket.

"Az idei tematika a gólpassz, kapcsolódva a labdarúgó Eb-hez. A gólpassz arra utal, hogy az eredményes focihoz elengedhetetlen az egész csapat munkája. Napjainkban a kulturális értékeket is gólpasszok sorozata alkotja" - fogalmazott Zsigó Róbert. Az államtitkár reményét fejezte ki, hogy a Múzeumok éjszakája idei látogatószáma eléri vagy meghaladja az eddigi rekordot jelentő tavalyi 380 ezret.


Józsefvárosi helyszínek és programok


  • Az Üllői úti Art Brut Galériában mindenki elkészítheti saját önarcképét színes papírokból, ki lehet próbálni a virtuális festészetet, belefotózhatjuk magunkat a Sikoly című képbe, illetve szabadtéri festésre is lesz lehetőség.

  • A Fiumei úti Sírkertben kiállításán felidézhetjük a 175 évvel ezelőtti temető hangulatát. Biciklitúrát tehetünk, illetve kamarakoncertet is hallgathatunk.

  • A Magyar Nemzeti Múzeumban az állandó kiállítások mellett megtekinthető a Magyar Menyasszony című tárlat is, amely egy mesés felfedező füzet segítségével még izgalmasabb programnak ígérkezik. Továbbá lesz családi kincskereső illetve nyomozós játék a Múzeumkertben. Az ovisokat múzeumi mesék, a nagyobbakat pártakészítő workshop várja, valamint megnyiták a hónap kincse kiállítást is. Emellett lesznek koncertek, stand-up fellépők is.

  • A Magyar Természettudományi Múzeumba sárkányok költöznek ebből az alkalomból, eköré szerveznek fényfestést, kézműves és ismeretterjesztő programokat, gyerekkoncerteket. Valamint megtekinthető Burger Barna fotográfus, a kalandos erdő, illetve a Jane Goodall 90 kiállítás is.        

  • A Könyves Kálmán körúti Pedagógiai Múzeumban a Tisztviselőtelep történetéről hallhatunk előadást, emellett lesz tárlatvezetés, táncszínház, és mozdulatművészeti foglalkozás is.

  • A Mosonyi utcai Rendőrmúzeumban interaktív előadással, focimeccs szervező programmal, a nyomozás kulisszatitkaival, kutyás és lovas bemutatóval, szimulátorokkal, lézerpuska lövészettel várják a látogatókat.


A Múzeumok éjszakája programjairól részletes információ a www.muzej.hu weboldalon található. "EVENT@HAND MUZEJ" címen ingyenesen letölthető mobil alkalmazás is rendelkezésre áll, az esemény Facebook- és Instagram-oldalán érdekességekkel, információkkal, nyereményjátékokkal készülnek.


A fővárosban egységes karszalaggal látogathatók a Múzeumok éjszakája rendezvényei és kiállításai: a felnőtt karszalag háromezer, a gyermek karszalag (6-18 éves korig) ezerötszáz forintba kerül. Ez nemcsak a csatlakozott intézményekbe belépésre és a programokon részvételre jogosít, de ingyenesen használhatók vele a BKK múzeumi buszjáratai is.A Múzeumok éjszakája fő szervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium, kiemelt médiapartnere az M5 és a Kossuth rádió, támogatója a BKK és a Tunéziai Idegenforgalmi Hivatal, szakmai partnere a SZTAKI.

Comments


Hírek

bottom of page