top of page
  • rudolfbanyai

Még a szikrások sem voltak kíváncsiak Jámbor politikai bulijára

Főpolgármestert, országgyűlési képviselőket, polgármestereket, civileket sorakoztatott fel a szélsőbaloldali Szikra Lobbanáspont című politikai rendezvényére, mégis alig százan nézték, ahogyan Karácsony Gergely és a momentumos Bedő Dávid egymást ekézték, miközben mindannyiukban ott a rettegés, hogy bedarálja őket is az új messiásként előlépett Magyar Péter -féle Tisza párt. Pikó eközben arra volt büszke, hogy demokratizálták a közteket. Hogy számára ez mit jelent, az nem világos, mindenesetre a józsefvárosiak arról panaszkodnak, hogy sosem volt még ennyi drogos és hajléktalan az utcákon, tereket.

Miután tavaly sem sikerült, idén meg sem próbálták vidékre vinni és többnapossá duzzasztani a Szikra baloldali politikai dzsemboriját, amelynek a - mintegy 100 fős - látogatószáma ezúttal is bebizonyította, hogy a lőtéri kutyát nem érdekli a leszerepelt ellenzéki politizálás. Pedig tényleg mindenkit – Karácsony Gergely, Pikó András, Soproni Tamás – bevetettek, hogy az érdeklődés halovány csíráját felkeltsék a polgárokban a számukra fontos témák iránt, de ez olyannyira nem sikerült, hogy még a Jámbor András által többszáz fősnek mondott Szikra aktivistahálózatot sem sikerült teljes létszámban felvonultatni a rendezvényen.


Egymás torkának esett a momentumos Bedő Dávid és Karácsony Gergely

Az első beszélgetésen Karácsony Gergely főpolgármester, Bedő Dávid momentumos országgyűlési képviselő és Jámbor András vett részt, ahol a legutóbbi választás eredményeit elemezték. Karácsony és Bedő egymás fejére olvasták a másik kudarcait. A momentumos politikus szerint a fővárosi szereplésük kisebb kudarc volt, mint az EP-ből való kiesés, de még így – az eredmények tükrében is – jobb volt állva meghalni, mint egy DK-MSZP listán bejutni a fővárosi közgyűlésbe – szúrt oda Karácsonynak.

Volt egy komoly nyitottság a részünkről Gergő és a Párbeszéd felé, és egy nagy arculcsapás volt, hogy a Gergő a DK-MSZP listát vezeti

– fogalmazott Bedő Dávid, aki világossá tette, hogy Vitézynek jó programja volt és szakmailag alkalmasnak tartották, de mivel volt közös múltja a kormánypárttal, ezért nem támogatták.

A főpolgármester szerint az ellenzék is átalakult 2019-hez képest, hozzátéve a Tisza pártban szeretne hinni, de eddig más volt a tapasztalat. Lehet, hogy kicsit fásult vagyok, de eddig mindig a nagy felemelkedés után egy annál is nagyobb lejtmenet következett – mondta Karácsony. 

Emlékezetetett: az Együtt nevű politikai formáció is milyen nagy reményekkel indult a 2010-es években, az 1 százalékos eredményük után viszont úgy kellett összekalapozniuk a kampányköltségek fedezetét.


Jámbor tart a Tisza párttól, de próbálja elbagatellizálni

Hogy mennyire belterjes volt a buli, azt az is jól jelzi, hogy a moderátor a nézői kérdésekhez érve néven szólította fel a megjelenteket, hogy tegyék fel kérdéseiket.

Az egyik megjelent azt firtatta: tart-e Jámbor attól, hogy a Tisza megosztja az ellenzéki erőket és végül behúzza a Józsefvárost, illetve Ferencvárost magába foglaló hatos körzetet vele szemben. Mire az antifa-szimpatizáns Jámbor úgy válaszolt: szerinte neki inkumbens (azaz regnáló) politikusként több esélye van nyerni. – Persze az is kérdés, hogy Magyar Péterék pártot akarnak építeni, vagy kormányt buktatni, azaz meg akarnak-e állapodni a baloldali zöld liberális szavazókkal, akarnak-e szövetséget építeni? – latolgatta az esélyeket Jámbor, aki kitért a közösségépítés fontosságára is, amelyből szavazatokat remél.


Pikó: sikerült demokratizálni a köztereket

A második körben Pikó András, Soproni Tamás, V. Naszály Márta és Eörsi Gergely polgármesterek léptek színpadra.


Eddigi városvezetői sikerként Pikó egyebek mellett a közterek demokratizálását emelte ki. Igaz ennek a józsefvárosiak többnyire nem örülnek. Legutóbb az RTL híradójának panaszkodtak a II. János Pál pápa tériek, hogy mennyire megszaporodtak a hajléktalanok és a drogosok, meg a zűrös alakok a kerületben. Rossz döntésként pedig a forgalomcsillapítási projektjüket nevezte meg, amivel gyakorlatilag még nagyobb dugókat idéztek elő és több lett a szmog is.

Comments


Hírek

bottom of page