top of page
  • vsomorjai

Már látható Edelsheim-Gyulai Ilona grófnő menyasszonyi ruhája a Nemzeti Múzeumban

A Magyar Nemzeti Múzeum gyűjteményébe került Edelsheim Gyulai Ilona, Horthy István kormányzóhelyettes menyasszonyi ruhája, amit esküvőjükön, 1940 április 27-én viselt - jelentette be Zsigmond Gábor, a Magyar Nemzeti Múzeum Közgyűjteményi Központ (MNMKK) Magyar Nemzeti Múzeum főigazgatója a megnyitó ünnepségen.

A ruhadarab bemutatásának jelentőségéről szólva kiemelte, hogy a Horthy családhoz köthető tárgyi emlékek közül egyre több kerülhet hazai közgyűjteményekbe. Emlékeztetett arra, hogy még látható a múzeumban egyik legsikeresebb kiállítás, a Magyar Menyasszony, amihez kapcsolódik a Hónap kincse sorozat új kamarakiállításán látható kiemelkedően értékes menyasszonyi ruha is.


Fazekas Sándor országgyűlési képviselő megnyitó beszédében kiemelte: a kamarakiállításon látható ruha összeköt minket az elmúlt korok divatjával, viseletével és az akkor élt emberekkel. Felidézte, hogy 120-150 évvel ezelőtt az öltözékekben kifejeződött a társadalmi rang, a foglalkozás is. Azonban ez a hagyomány eltűnt, az 1940-es években ugyanis a magyar történelem folyamatossága megszakadt. A képviselő elmondta, hogy Edelsheim-Gyulai Ilona és Horthy István polgári esküvője 1940. április 26-án volt a budai Várban. Az egyházi esküvőt 1940. április 27-én tartották a Szilágyi Dezső téri református templomban. Az egyházi szertartáson többszáz fő vett részt, 800 meghívót küldtek szét.


A múzeumban látható menyasszonyi ruha felhívja a figyelmet arra a történelmi korszakra. Kapcsolatot teremt a jelen és a múlt között.



A Rotschild Klára tervezte, selyemből készült, gyöngyökkel gazdagon hímzett ruhát Simonovics Ildikó divattörténész, a Magyar Menyasszony kiállítás kurátora mutatta be a megnyitón.


Edelsheim-Gyulai Ilona visszaemlékezése szerint a ruha nagymamája esküvői ruhájának mintájára készült. Kilencven, különböző gyöngyökből kivarrott rózsa van rajta. Melyeket egy hónapon keresztül hímzett Magyarország egyik legkiválóbb gyöngyhímzőnője.


A frigy az egész országot lázban tartotta, a sajtó minden apró részletről beszámolt, a menyasszony ruhája volt az egyik legfontosabb téma. A különleges darabot ki is állították egy virágüzlet kirakatába, az utcára a nagy érdeklődés miatt rendőrt kellett állítani.


Az eredeti ruhának a szoknya része maradt fenn. Ezt restaurálták a múzeum munkatársai, a ruhaderék rekonstrukciója Földi Kinga textilművész alkotása. Melyet eredeti fotók és a szoknya alapján készített papírból és selyemorganzából.


A kamarakiállítás a Magyar Menyasszony kiállítás végéig, augusztus 25-éig látható.

Comments


Hírek

bottom of page