top of page
  • vsomorjai

Megsokszorozódott a hajléktalanprobléma a Pikó-érában

A hajléktalanság radikális csökkentését ígérte Pikó András még 2019-ben annak érdekében, hogy megszerezze a polgármesteri széket. Az elmúlt években viszont - bár tagadja - jelentősen megugrott a hajléktalanok száma Józsefváros közterületein, azaz ez egy újabb terület, ahol becsapta a józsefvárosiakat.


Pikó regnálása óta jelentősen előrelépett a problémák rangsorában a hajléktalanság, holott ennek csökkentésével, megszüntetésével kábította a kerületieket a megválasztása érdekében.


Az első Pikó- program szerint ezt úgy képzelték el, hogy növelték volna a Fidesz által létrehozott LÉLEK-program támogatását a Családok Átmeneti Otthonának fejlesztését, valamint lakhatás programot dolgoztak volna ki.


Mindezek helyett más utat választott Pikó.


Elkezdte teletömni közpénzzel a kerületben működő hajléktalanellátókat, amelyek valami módon kötődnek a polgármesterhez.

Pikó egyik legfőbb kedvezményezettje az az Iványi Gábor, aki az elsők között gratulált neki, amikor megszerezte a hatalmat, amihez – sokan úgy vélik – Iványinak is van köze.


A Dankó utcai ellátó az egyik legnagyobb a kerületben, ám azt még a hajléktalanok is igyekeznek elkerülni az ott uralkodó embertelen körülmények miatt. Mikor Iványi csődközelbe kormányozta intézményeit, Pikóhoz fordult pénzért. A polgármester pedig azonnal barátja segítségére sietett természetesen a józsefvárosiak pénzéből adott neki 10 millió forintos támogatást.


Ezzel azonban csak annyit ér el, hogy tovább tartja lélegeztetőgépen az ellátót működtető Oltalom Karitatív Egyesületet.


A másik támogatott ellátó, a Menhely Alapítvány, amelynek vezetője, Győri Péter szintén szoros szálakkal kötődik Pikóhoz. Győri volt SZDSZ-es politikus is dédelgetett polgármesteri álmokat 2018-ban, akkor éppen Pikó volt akampányfőnöke. A két barátjának Pikó több tízmillió forintnyi támogatást nyújtott közpénzből.


Nem csak a pénzt szórja Pikó,


intézkedéseivel is jelentősen növelte a hajléktalanproblémát Józsefvárosban.

Nagy csinnadrattával jelentette be, hogy leállította a kilakoltatásokat, de ez természetesen csak hangzatos kampányfogás volt, több tucat kilakoltatás volt az ő regnálása alatt.


Eltörölte a társasházak közös helyiségeiben és az autókban élés tilalmát, ennek megfelelően sok fedél nélküli húzódik roncsautókba, és a lépcsőházakba, aminek a lakók látják a kárát. Pikó továbbá felszámolta a polgárőrséget, illetve rendvédelmi célú rendeleteket szüntetett meg, amelyekkel azt érte el, hogy ide vonzotta más kerületek hajléktalanjait is.


Pikó teleszórta a kerületet mobil budikkal is, amelyek a megfelelő tisztítás híján annyira bűzölögnek, hogy a legtöbben messze elkerülik azokat. Nem úgy a közvécéket, amelyek őrzés nélkül nemcsak a prostitúció és a drog melegágyai lettek, de sok esetben hajléktalanszállóként üzemelnek. A helyzet egyre katasztrófálisabb, és a legszomorúbb, hogy nem ez volt az ígéret.


A hajléktalanság megszüntetése, radikális csökkentése helyett, súlyosabb a probléma, mint valaha.


Pikó ezen a téren is becsapta a józsefvárosiakat.

コメント


Hírek

bottom of page