top of page
  • rudolfbanyai

Kathy-Horváth Lajos: Pikó András elvette a jogainkat!

Az érdemes és kiváló művész, Yehudi Menuhin-díjas Kathy-Horváth Lajos újra indul a hétvégi választásokon Józsefváros Roma Önkormányzatának képviselőjelöltjeként. Ha újra megválasztják, csak azt folytatja, amit eddig is, gondozza a tehetségeket és mindent megtesz a józsefvárosi és a magyarországi romák integrációjának érdekében - olvasható a Hírnyolc hetilapban.

Kathy-Horváth Lajos nemrég vette át Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettestől a Pro Cultura Minoritatum Hungariae Díjat a roma és a magyar zenekultúra képviseletében eltöltött több évtizedes kiemelkedő zeneművészeti tevékenységéért, valamint intézményvezetői munkája elismeréseként.

- Ez a magyar állami díj az UNESCO-hoz kötődik és egy bizottság úgy döntött a kitüntetettek személyéről. Úgy érzem, hogy ezt nemcsak én kaptam, hanem a magyarországi művész roma társadalom számára is egyfajta elismerés. Mindez nagyon jól esik, de én továbbra is teszem a dolgomat, ami egyben a hivatásom és amit nagyon szeretek, ez tölti be az életemet – mondta Kathy-Horváth Lajos.


Pikó más kerületből hívja a cigányzenészeket


Kathy-Horváth Lajos már több mint 30 éve tevékenykedik kisebbségi képviselőként. Elsők között voltak kisebbségi önkormányzati képviselők Benga Oláh Tiborral a rendszerváltozás után.

- A mai napig együtt vezetjük a kormány által támogatott Új Józsefvárosi Békepárti Cigányzenekart, amely a jogutóda a Pikó által megszüntetett Józsefvárosi Cigányzenekarnak. Óriási csalódás volt, amikor Pikó a Covid alatt feloszlatta őket, pont amikor a legnagyobb szükség lett volna arra a kis pénzre is, amit a zenészek kerestek. Nevetséges, hogy most arra buzdítja őket, hogy szavazzanak rá. Kocsis Máté és Sára Botond azonban összefogással és sok egyeztetéssel elérték, hogy a zenekar ne szűnjön meg – mesélte Kathy-Horváth Lajos, majd hozzátette:

- Itt folyamatos zenei oktatás folyik, a Roma Önkormányzat elnökével karöltve harcolunk a jogainkért, a zenekar előmeneteléért. A nemzetiségi képviselők véleményét mellőzve szervez roma zenés rendezvényeket Józsefvárosban, ahová más kerületekből hívja a zenészeket.


Siralmasak az állapotok


A képviselőjelölt siralmasnak találja a józsefvárosi állapotokat. Mint mondta, a közbiztonság hiánya, a kosz, a lehetetlen közlekedési káosz mellett az háborítja fel leginkább, hogy a hátrányos helyzetben élők komfort nélküli lakásokban vannak még mindig.

- Az biztos, hogy Pikó András becsapta a józsefvárosiakat, felújított lakásokat ígért, de ehelyett továbbra is komfort nélküli lyukakban kell élniük sokaknak. Öt év alatt sem teljesítette ígéreteit. Biztos vagyok abban, hogy megválasztásunk esetén Sára Botonddal közösen vissza tudjuk állítani az öt évvel ezelőtt elakadt fejlődést. Tudom, hogy amit a Fidesz-KDNP programjában ígérnek, azt meg is fogják valósítani. Pikó Andrással ellentétben Sára Botond nemcsak beszél a problémákról, hanem meg is oldja azokat. A június 9-ei választás mérföldkő a kerület fejlődésében, ezért fontos, hogy elmenjünk és a rend, a biztonság és a béke mellett szavazzunk.



Folytatja a tehetséggondozást


Kathy-Horváth Lajos a normális körülmények közötti lakhatást, a munkahelyteremtést tartja a legfontosabb kérdéseknek, valamint a tehetséggondozást, ami szintén szerves része a romák integrációjának.

- Nagyon fontosnak találjuk azt, hogy megfelelő oktatásban, képzésben vegyenek részt a romák. Azt, hogy a gyerekek járjanak felsőbb iskolákba és ugyanilyen fontos a zenetanulás is. A szülők, nagyszülők hozzák a gyerekeiket, unokáikat, hogy nézzük meg, miben lennének tehetségesek. Ehhez a mostani önkormányzat nem biztosítja a hátteret. Sára Botond és Kocsis Máté idejében erre kaptunk pénzt, így reméljük, ha minden jól megy folytatni tudjuk ezt a tehetségkutatást ifj. Oláh Tiborral, Csikós Évával, Mészáros Gyulával, Boros Györggyel a CIKÖSZ színeiben, miközben Benga Tibor marad ugyanúgy a tiszteletbeli elnök.

A művész még fontosnak tartotta hangsúlyozni, hogy Sára Botond és csapata békepárti.

- Mi rengeteget beszélgettünk erről, és nagyon sok előadáson hallottam őt erről beszélni. Neki valóban ez a hitvallása és nemcsak azért, hogy rá szavazzanak. Ennek tükrében mindenkit arra buzdítok, hogy a Fidesz mellett tegye le a voksát, hiszen senki nem szeretné, hogy a szerettei, a családtagjai, a gyerekei, az unokái a háború áldozatai legyenek.

Kommentare


Hírek

bottom of page