top of page
  • vsomorjai

Karácsonyék újra meghirdették a botrányos előéletű közösségi költségvetést

A Főpolgármesteri Hivatal ismét meghirdette a korábban számtalan botrányt okozó közösségi költségvetést, miközben a korábbi nyertes kiírás ötleteinek jó része továbbra sem valósult meg - írta meg a Magyar Nemzet, hozzátéve, hogy a közösségi költségvetésre a Főpolgármesteri Hivatal ismét egymilliárd forintot szán, annak ellenére, hogy a főváros jelenleg is folyószámlahitelből működik.

Idén is folytatódik a budapestiek városfejlesztő ötletei alapján a közösségi költségvetés tervezése: október 7-ig lehet szavazni arra, miket valósítson meg a Fővárosi Önkormányzat a budapestiek javaslatai közül – közölte a Főpolgármesteri Hivatal csütörtökön az MTI-vel.


A szavazáson a tavaly év végén benyújtott ötletekre lehet szavazni. A csaknem hétszáz beérkezett ötletből egy szakmai előszűrést követően született az a 175 ötletből álló lista, amelyből választhatnak a fővárosiak. A közösségi költségvetésben egymilliárd forintos keretből valósítja meg az önkormányzat a lakosok által beadott ötletek közül a legnépszerűbbeket, idén már negyedik alkalommal.


Az elmúlt években 17 ötletet valósított meg a főváros.

A főváros által szervezett közösségi költségvetések az elmúlt években korántsem voltak botránymentesnek mondhatók. 


Számtalan alkalommal merültek fel problémák vagy kellemetlen esetek a balliberális városvezetés mintaprojektjeként szolgáló közösségi költségvetéssel kapcsolatban. Kiderült, hogy


a lakosság kívánságai helyett Karácsony Gergely személyes ambícióit hivatott megvalósítani a projekt.

A gyerekeket is megpróbálja bevonni a döntésekbe a Karácsony Gergely vezette főváros. A közösségi költségvetés szabályzata szerint legalábbis már 14 éven felüli tinédzserek is adhatnak be ötletet és szavazhatnak, ami összhangban áll a fővárosi önkormányzat azon célkitűzésével, hogy fontosnak tartja a „felnövekedő új generációk közügyekbe való bevonásának előmozdítását”.


Mindezt annak ellenére teszik, hogy


a fővárosi lakógyűlés kapcsán a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság a kiskorúak részvételével kapcsolatban megállapította, hogy a főváros nem járt el helyesen, amikor a 18 éven aluliak számára is elérhetővé tette a szavazást. 

Nem ez volt azonban az egyetlen aggályos cselekmény a közösségi költségvetéssel kapcsolatban - idézi fel a cikk. December elején ugyanis Karácsony Gergely személyesen adott át egy csaknem tíz évig tervezett zebrát. Az átadó kapcsán még egy ikonikus fotó is készült, amelyen Budapest főpolgármestere ismét megmutatta, hogy a közlekedési ismeretei rendkívül hiányosak, a fénykép kedvéért még az általa belvárosi autópályának nevezett Rákóczi úton is hajlandó volt átsétálni a pirosban. 


A Magyar Nemzet kérdésére válaszolva korábban Wintermantel Zsolt közölte, a közösségi költségvetés részeként megvalósult zebrát azért adta át a főpolgármester, mert az elmúlt években nem történtek komolyabb beruházások, amelyek mostanra befejeződtek volna. 


Az utolsó zebrát is megpróbálják felavatni, mert nem nagyon van megmutatni mást

– tette hozzá a politikus. 


A Magyar Nemzet korábban arról is beszámolt, hogy a kerékpárosok lettek az abszolút győztesei a fővárosi költségvetés harmadik fordulójának. Biztossá vált ugyanis, hogy a Nagykörúton is kialakítják a vitatott pollerekkel elzárt kerékpársávokat, emellett azt is vizsgálják, hogy hová kerülhetnek még hasonló, úgynevezett Geri-karókkal elzárt bicikliutak. 


A fővárosiakat erősen megosztó pollerek telepítésének jogosultságát a főváros a közösségi költségvetésre alapozza, ezáltal a politikai felelősséget áttolják az ötlet beküldőjére és szavazóira, miközben a közel kétmillió főt számláló városban egy-egy nyertes ötlet néhány ezer szavazattal is befutó lehet az ötletpályázaton. 


A további részletekről IDE KATTINTVA a Magyar Nemzet honlapján olvashatnak.



Comments


Hírek

bottom of page