top of page
  • vsomorjai

Karácsony Gergely is megszólalt a főpolgármester-helyettesi castingról

Nem szavazza meg a DK a fővárosi közgyűlésben Vitézy Dávid főpolgármester-helyettesi kinevezését, ha Karácsony Gergely őt jelöli - jelentette ki Gyurcsány Ferenc a Spirit FM Harcosok Klubja című műsorában pénteken.

"Szerintem a fővárosnak egy komoly ellenfele van, úgy hívják, hogy Fidesz és Orbán Viktor. Vitézy meg függetlenül attól, hogy hogyan maszkírozza magát, az ő emberük. Odaadjuk a fővárost a Fidesznek? Ha Magyar ezt kéri tőle, akkor ez az ötödik pont amikor azt mondom, hogy lám-lám, ez a Magyar egyenlő a Fidesszel" - mondta a DK elnöke.


A fővárosi közgyűlésben egyik tömbnek sincs egyértelmű többsége, vagyis mindenképpen konszenzus kell nemcsak a főpolgármester-helyettesek, hanem bármely ügy mentén is. 


Az ATV híradójának nyilatkozó elemző arra hívta fel a figyelmet, hogy bár a DK az MSZP-vel és a Párbeszéddel közös listát állított, a Karácsony Gergellyel együtt hét képviselő három külön frakciót is jelent, vagyis a többséghez nem kell feltétlenül a DK. Pindroch Tamás, az Alapjogokért Központ vezető elemzője úgy fogalmazott, hogy Karácsony Gergely ellenzéki tömbje megszerezheti azt az egy fős, nagyon gyenge többséget, viszont az is lehet, hogy ügyek mentén lesz többsége, és a fővárosi közgyűlés megalakulása is egy ügynek számít.


Az ügy kapcsán végül megszólalt Karácsony Gergely is, aki azt mondta:

Ezek a nyilvános üzengetések nem könnyítik meg, hogy megtaláljuk a megoldást, nekem a megoldást kell megtalálnom és meg is fogjuk találni, tehát el fog tudni indulni az önkormányzat és biztosítani fogjuk, hogy olyan döntések szülessenek amely a többség támogatását bírja.

Még több mint három hete van a főpolgármesternek arra, hogy megnevezze helyettesét, vagy helyetteseit. Karácsony Gergely azonban ezt a folyamatot nem a nyilvánosság előtt kívánja lefolytatni.


A 33 fős testületben a többséghez 17 szavazatra van szükség, a főpolgármester-helyetteseket pedig titkos szavazással választják.


Comments


Hírek

bottom of page