top of page
  • rudolfbanyai

Karácsony berezelt, az egész főpolgármester-választás megismétlését kéri

A főpolgármester-választás megismétlését kezdeményezi a főváros egész területén Karácsony Gergely, miután a Nemzeti Választási Bizottság helyt adott Vitézy Dávid kezdeményezésének, hogy számolják át az érvénytelen szavazatokat. Karácsony előnye 324 voks, míg az érvénytelennek minősített szavazatok száma több mint huszonnégyezerötszáz.

Vitézy Dávid az elmúlt napokban rámutatott, hogy rekordszámú érvénytelen szavazat született, ugyanis több kerületben is rendszerszintű hibák voltak. Ilyen volt az is, hogy egyes szavazókörökben alig láthatóan húzták át a visszalépett Szentkirályi Alexandra nevét, így sok olyan szavazólap került az urnákba, amelyen két jelölt neve mellé került az x.


A Nemzeti Választási Bizottság (NVB) megalapozottnak ítélte Vitézy kérését és elrendelte, hogy számolják újra az érvénytelen szavazatokat.


A főpolgármester-választáson leadott érvénytelen szavazólapok zárt borítékban, a zárásnál aláírással ellátva, sértetlenül megérkeztek a Nemzeti Választási Irodához (NVI), ahol elzárták azokat. Az újraszámlálást a Nemzeti Választási Bizottság pénteken 9 órakor kezdi meg a sajtó és a választásokon jelenlévő nemzetközi megfigyelők jelenléte mellett, az NVI közreműködésével.


Karácsony Gergely beijedt és sajtótájékoztatón bejelentette: kezdeményezi az egész főpolgármester-választás megismétlését. A főpolgármester szerint annyi jogbizonytalanság van az újraszámlálási folyamatban, ami csak egy új választással orvosolható. Közlése szerint akkor sem fogadja el az NVB döntését, ha az újraszámlálás nyomán újra őt hozzák ki győztesnek, vagyis bármi lesz az eredmény, új választást kezdeményez - tette hozzá.

 

Vitézy Dávid szerint Karácsony Gergely csütörtöki sajtótájékoztatója gyakorlatilag arról szólt, hogy addig kell új választásokat kiírni, "ameddig ő a voksolást meg nem nyeri; csak az a jó választási eredmény, ahol ő a győztes". Az LMP-Zöldek és a Vitézy Dáviddal Budapestért Egyesület főpolgármester-jelöltje a Facebook-oldalán megjegyezte azt is, ez minden, csak nem egy demokrata hozzáállása.




Comments


Hírek

bottom of page