top of page
  • vsomorjai

Józsefváros fejlesztése az elmúlt évtizedben és Pikó alatt

Míg a 2010-es években megújultak a közterek, az intézmények és számos lakóház is, addig Pikó András polgármesterségének büszkesége egy négy év alatt elkészült, közel 100 millió forintos zebra, néhány mobilbudi és egy kutyapiszoár. 


Amikor Józsefváros fejlesztéséről beszélünk, nem mindenki ugyanarra gondol.


A 2010-es években látványos fejlődésnek indult a kerület.


Városrehabilitációs programok zajlottak, sorra újultak meg a kerület közterei a Teleki László tértől a Mátyás téren át a Kálvária térig, újjáépült a Teleki piac, megújult a Szent Kozma szakrendelő és a háziorvosi rendelők, amelyekből kettő teljesen új nyílt a Kálvária és a Gutenberg téren, valamint a milliárdos támogatásnak köszönhetően a társasházak is sorra szépültek. 

Pikó Andrásnak és csapatának azonban teljesen más elképzelése van a kerület fejlesztéséről.


Pikó András az elmúlt évek egyik legnagyobb sikerként az Orczy úti zebrát könyvelhette el, amit ennek megfelelően ünnepelt meg egy flashmobbal, videóval és néhány rajongójával. Ám tekintve, hogy a gyalogátkelő négy év alatt készült el csaknem 100 millió forintból, valljuk meg, ez elég silány teljesítmény.


Pikó Andrásék számos alkalommal kiemelték, hogy a nagyszabású beruházások helyett egészen más elképzelésük van a kerület fejlesztéséről. Hogy mit is értenek ez alatt?


A sittes konténerekbe telepített cserjéket, a kutyapiszoárokat, a bűzölgő mobilbudikat, a karbantartási kötelezettségeik elvégzését gondolják kerületi fejlesztésnek. 

Hogy mi áll a leépülés mögött? Költségvetési oka biztosan nincs, hiszen Pikó Andrásék csaknem kétszer akkora költségvetésből gazdálkodnak, mint elődeik. Míg 2019-ben 24 milliárd forint volt a kerület költségvetése, addig a 2024-es költségvetés 46,8 milliárdra rúg.


A válasz a merőben eltérő szemlélet lehet, ami megkönnyíti a józsefvárosiak választását azzal kapcsolatban, hogy milyen jövőt képzelnek el a kerületnek.

Comments


Hírek

bottom of page