top of page
  • rudolfbanyai

Itt a mérleg: A tények makacs dolgok, íme Józsefváros elmúlt évtizede

Közeleg az önkormányzati választás, itt az ideje mérleget vonni, melyik politikai oldal mit tett a kerületért, melyik vezetés alatt fejlődött leginkább Józsefváros. A Hírnyolc hetilap összegyűjtötte a legfontosabbakat.


Amikor Kocsis Máté és Sára Botond vezette Józsefvárost, a fideszes városvezetés a közbiztonságot tekintette alapnak, ezért ezzel kezdték az addigra elgettósodott kerület rendbetételét. A Józsefváros újjáépül programmal pedig az intézmények, a közterületek és a házak felújítását tűzték ki célul. A fideszes városvezetés alatt, szárnyalt Józsefváros, tisztaság, rend és magabiztos fejlődés jellemezte, Budapest egyik legkedveltebb kerületének egyike lett, ahová szívesen költöztek be a fővárosiak. Pikó András és a baloldali összefogás nagy ígéretekkel rajtolt, de végül a szavakat nem követték tettek. Ami saját fejlesztésként érdemben megvalósult részükről, az leginkább a mostani kampányidőszakra tehető és néhányszáz méternyi utcában ki is merül. Pikó és a baloldal nem foglalkozott a lakossággal, inkább a kommunikációra fektették a hangsúlyt, illetve amihez hozzányúltak az tényszerűen kudarcba is fulladt. A közfelháborodással nem foglalkoztak, inkább azzal szépítették a helyzeteket, hogy tesztelésnek állították be. Ilyen volt a többi között a Harminckettesek terének "csövesnapközi-botránya". Gyakran szándékosan félrevezették a lakosságot, esetenként azzal sem törődve, hogy kiszolgáltatott helyzetben lévő józsefvárosiakról van szó. Legutóbb az állami kisajátítással érintő, Diószegi utca bérlőit csak azért, hogy politikai hasznot húzzanak belőle. Elindították a Karácsony Gergely "csődpolgármester" mintájára a Részvételi Költségvetést, ez is inkább egy kommunikációs fogás, hiszen a program alig vegetál, ugyanakkor olyan elmés ötleteket engedtek át Pikóék, mint az utcai nyilvános piszoár kihelyezés, amelyet végül nem mertek megcsinálni. Vagy a közel egymilliós kutya WC, amely egy beton tömb, de miután a kiskedvenceket nem villanyozott fel a "beruházás", ezeket sem terjesztették tovább...


Közbiztonság


  • Kocsis Máté és Sára Botond hivatali ideje alatt több mint 200 új térfigyelő kamera került ki a közterületekre. Körzeti Megbízotti Irodák nyíltak kerületszerte – a Mátyás téren, a Gutenberg téren, a Práter utcában és a Corvin sétányon –, a rendőrség kiemelt támogatásban részesült – járművek, eszközök, szolgálati lakások, valamint jutalmak és pótlékok formájában. Ebben az időben polgárőrség és kerületőrség is segítette a rendvédelmi feladatok hatékony elvégzését, aminek köszönhetően ugrásszerűen javult a közbiztonság.


  • Pikóék elmúlt négy és fél évében csupán 20 térfigyelő kamerával bővült a hálózat. A körzeti megbízotti irodák konganak az ürességtől, a polgárőrség támogatását megvonták, így az ellehetetlenült, a közterület-felügyelet létszámát nem emelték, a rendőrség támogatása sem olyan mértékű, mint korábban volt. A statisztikák szerint 20-30 százalékkal romlott a kerület közbiztonsága.


Drogpolitika


  • A fideszes városvezetés kiebrudalta a Kék Pont tűosztogató központot a Magdolna utcából és eredményes munka folyt az önkormányzat koordinálta Kábítószerügyi Egyeztető Fórum által a drogmegelőzés és a szerhasználat csökkentése terén. Iskolai prevenciós foglalkozások, prevenciós képzések pedagógusoknak, szűrővizsgálatok, valamint a drogfüggők számára rehabilitációs programok is rendelkezésre álltak.

  • Pikóék a közbiztonság fontosságának csökkenésével fordítottan arányosan emelkedett a droggal kapcsolatos bűncselekmények száma. A lakosság arra panaszkodik, hogy kapukat rúgnak be a szerfüggők és a házakba, illetve a közvécékbe húzódva lövik be magukat. A Kábítószerügyi Egyeztető Fórum már csak névlegesen működik, ülésezéseinek száma szinte teljesen lenullázódott az utóbbi években. A kerületi drogstratégia kialakítása 4 éve várat magára. Ezzel szemben drogközpontot már két ízben is akartak létesíteni: először a Teleki téren, majd a Magdolna utcában. Mindkét esetben a lakosok tiltakozása miatt maradt el a nyitás.



Köztisztaság


  • A fideszes városvezetés a köztisztaság érdekében 4 korszerű takarítógépet szerezett be, 140 kukát szereltek fel, megemelték a takarítók létszámát, a társasházak pedig takarítószereket kaptak az önkormányzattól. A hajléktalanprobléma megoldását a LÉLEK-programban látták, amely a fedél nélkül élőket visszavezette a munka és a társadalom világába. Közösségi mosodák nyíltak a Szerdahelyi és a Diószegi utcában.

  • A baloldali városvezetés két takarítógépet szerzett be az elmúlt négy és fél évben, illetve mobilvécék lepték el a kerületet. Emellett a főváros leszereltetett mintegy 300 kukát a kerületben, ami ellen a városvezetés nem tiltakozott. A Karácsony Gergely-féle nemtörődömség miatt, a főváros által gondozatlanul hagyott területek tisztántartásába kénytelen besegíteni a kerület, de a saját feladatát nem látja el maradéktalanul. Az ellátatlan hajléktalanok ellepték a köztereket, a probléma eszkalálódott, Pikó Andrásék a kerületben működő hajléktalanellátók támogatásában hisznek, több tízmillióval segítették működésüket.



Egészségügy


  • Kocsis Máté és Sára Botond hivatali ideje alatt, jelentős fejlesztések történtek az egészségügy területén. Megújult a Szent Kozma Szakrendelő, amelynek folyamatosan korszerűsödött az eszközparkja, továbbá az összes háziorvosi rendelőt felújították. Sőt, új felnőtt háziorvosi rendelő is épült a Kálvária téren, valamint a Százados negyedben, illetve új gyermek háziorvosi rendelőt alakítottak ki a Gutenberg téren. Háziorvosi életpályamodell indult az orvosok megtartása és kerületbe vonzása érdekében.


  • A Pikó András vezette önkormányzat tervezett egy új szárnybővítést a Szent Kozma Szakrendelőben, ám ez nem valósult meg. Az elmúlt négy évben is volt eszközfejlesztés ám azokat többségében az előző városvezetés indította el és a kormány finanszírozta.


Közterületek


  • A fideszes városvezetés ideje alatt, megújultak a kerület közterei, majdnem az összes: a Kálvária tér, a Teleki László tér, a FiDO tér, a Golgota tér, a Gutenberg tér, a Mátyás tér, a Horváth Mihály tér, a Muzsikus Cigányok Parkja, valamint a Tarlós István vezette fővárossal együttműködve a II. János Pál pápa tér, a Baross tér, a Rákóczi tér. Emellett 22 utca is megszépült, például a Bródy Sándor utca, a Bezerédj utca, a Bauer Sándor utca, a Hock János utca, vagy az Asztalos Sándor utca. Továbbá új park létesült a Bláthy Ottó utcában.


  • A Pikó vezette önkormányzat ideje alatt, befejeződtek az előző ciklusból áthúzódó útfelújítások, úgy mint a Déri Miksa utca, amely rajtra készen állt amikor Pikó Andrásék átvették a kerület vezetését, illetve a Somogyi Béla utca, amely kész tervekkel rendelkezett. Ezen felül jelenleg újítják fel a Bacsó Béla, a Krúdy valamint a Mária utcát, a közelmúltban elkészült a Tömő és a Práter utca egy szakasza, illetve a Losonci tér és a balesetveszélyesen átadott Cinka Pannakert. A Blaha Lujza tér is rajtra készen állt 2019-ben, ám azt Karácsony Gergely 400 millióval drágábban, jóval kevesebb műszaki tartalommal és később valósította meg, Pikó pedig mindezt ölbe tett kézzel nézte.



Gyermekbarát intézkedések


  • A fideszes városvezetés által folyamatosan megújultak az óvodák, bölcsődék de vadonatúj óvoda is épült a Százados úton. Továbbá játszóterek épültek a Német utcában, a Horváth Mihály téren, a Tisztes utcában, állami beruházásként a Múzeumkertben és az Orczy parkban. Számos ház falára energetikai pályázat keretében mesefigurák kerültek, úgy mint a Vuk, a Szaffi, a Macskafogó, vagy a Nagy ho-ho horgász. A gyerekeket színes és ingyenes programok várták például a Füvészkerti séták alkalmával, a Józsefvárosi Galériában, vagy a Turay Ida Színházban, amellyel közös szervezésben a Kálvária téri Tündértalálkozó is megvalósult.


  • A baloldali városvezetés korszerűsítéseket végzett, de az általuk ígért játszóház, valamint játszótér építése elmaradt. Ahogyan leállították a tűzfalfestési programot is és bezáratták a Józsefvárosi Galériát.



Beruházások


  • Kocsis Máté és Sára Botond hivatali ideje alatt városrehabilitációs programok zajlottak: a Magdolna Negyed Program két üteme, Magdolna-Orczy Negyed Program, Európa Belvárosa Program, valamint vállalkozásfejlesztési központ nyílt a Horánszky utcában, elindult a Káptalanfüredi Gyermektábor fejlesztése és a józsefvárosi strand kútfúrása. Emellett nagyberuházások is indultak a kerületben: itt alakították ki a Nemzeti Közszolgálati Egyetemet, a Nemzeti Lovardát, a Corvin Sétány Projekt új lendületet kapott, özönlöttek a beruházók Józsefvárosba, a fejlődésnek köszönhetően szárnyaltak a négyzetméterárak, szívesen költöztek a kerületbe a budapestiek.

  • A Pikó András-féle baloldali városvezetés a megörökölt Magdolna-Orczy Negyed Program befejezése után, nem indított újabb városrehabilitációs programokat. Az NKE és a Pázmány Campus fejlesztését azonban akadályozza, ahogyan korábban a Heinrich udvar újjáépítését is elgáncsolták a politikai haszon reményében.


Ettől estek el a kerületiek 2019 után Pikóék miatt


Több olyan fejlesztés előkészítés alatt állt 2019-ben, amelyek elkészülhettek volna, de mégsem valósította meg a baloldal vezette kerület. Az egyik legfontosabb a Káptalanfüredi Gyermektábor fejlesztése, amely csaknem készen állt, a lakóépületek legalábbis elkészültek, már csak be kellet volna fejezni, ám azt a meglévő állami forrás ellenére sem sikerült megvalósítania Pikóéknak. A másik a Józsefvárosi Strand beruházás, amit sok kerületi várt. Az előző városvezetés a kútfúrások során megfelelő minőségű vizet talált az egykori pályaudvar alatt, ám Pikónak ez a fejlesztés nem volt olyan fontos, hogy tovább vigye. A harmadik az Orczy tér felújítása, ám azt Karácsony Gergely egy tollvonással lehúzta a beruházások listájáról, amelyet Pikó szintén ölbe tett kézzel nézett. A Népszínház utca felújítására is készültek tervek, ezt Sára Botond a fővárosi TÉR_KÖZ városrehabilitációs pályázat segítségével tervezte megvalósítani, ám a 2019-ben főpolgármesterré vált Karácsony Gergely megszüntette a pályázatot.

Yorumlar


Hírek

bottom of page