top of page
  • rudolfbanyai

Itt a ballagás! Brigi vendégváró hidegtálait mindenki imádni fogja

Brigi a Kiss József utcában lakott a szüleivel, és jól emlékszik, hogy a környéken mindig nagy esemény volt egy-egy családnál, amikor elballagott valamelyik gyerek. Így volt ez most náluk is, ugyanis a fia búcsúzott a gimnáziumtól. Ebből az alkalomból pedig már napokkal a nagy esemény előtt elkezdte a finomabbnál finomabb fogásokat elkészíteni - olvasható a Hírnyolc hetilapban.

A ballagás mindig nagy családi összejöveteleket jelent, és komoly megpróbáltatást a háziasszonynak ezáltal. Takarítás, a munkák beütemezése, főzés, sütés lehetőleg úgy, hogy mire megérkezik a vendégsereg ne dőljünk el a fáradságtól mint a zsák, és még szépek is legyünk, sőt társalogni is jókedvvel tudjunk. Az ilyen nagy családi eseményeket praktikusan kell megoldani, másképpen nem megy. Ezt igyekezett Pintér Brigitta is varázslatos hidegtál megoldásokkal elérni, így a Kisképzőn végző 18 éves fiával boldogan ünnepelhetett együtt. Ilyenkor és az ehhez hasonló családi ünnepeken sokan összegyűlnek az asztal körül.


"A lehetősegnek csak a fantázia és a pénztárca szab határt"


- Egy ilyen alkalomnál, amikor nem lehet tudni, hogy a ballagás után ki mikor érkezik meg, ráadásul én is a vendégekkel egyidőben érek haza, a legjobb megoldásnak azt láttam, ha hidegtálakat készítek – mesélte Pintér Brigitta, aki az egészségügyben dolgozik, de hobbiját a főzést magas szintre emelte. Ennek a családja persze nagyon örül.Több főzőtanfolyamon is volt már, ezeket a hidegtálakat ő maga találta ki és alkotta meg. Mint mondta, ez azért olyan hálás „műfaj”, mert a lehetőségeinknek csak a fantáziánk és a pénztárca szab határt–részletezte Brigitta. - Gondolkodhatunk bármiben. Különböző húsokban, zöldségekben, gyümölcsökben, salátákban, sajtokban és ezeknek különböző változataiban – mondta. – Én most többek között kaszinótojást, sajttálat, aszaltszilvás baconbe tekert csirkemájat, franciasalátát készítettem. Brigi nemsokára egyébként hamarosan újra készülhet egy hasonló családi ünnepre, mert 14 éves lánya is elballag néhány hét múlva.


Brigi új kerületvezetésben reménykedik


- Mindig is meleg szívvel gondolok Józsefvárosra és szeretném, ha újra olyan lenne minden, mint a fiatalkoromban. Emlékszem, hogy félelem nélkül mentem haza a bulik után akár hajnalban is, most ezt már nem merném megtenni, mert mindenfelé hajléktalanokba botlok, a terek és a kapualjak tele vannak drogosokkal és fura alakokkal. Elszomorít az is, hogy ekkora piszok van az utcákon, Remélem, hogy egy új vezetéssel ez megváltozhat és a mostani gyerekeknek is olyan boldog és felszabadult lehet a fiatalsága, mint amilyen nekem és az osztálytársaimnak volt – mondta Brigi, akinek egyébként már a szülei is nagyon jól főztek, ahogy fogalmazott: náluk ez volt a szeretetnyelv.- Apukám szeretett különleges ételeket is készíteni, és az volt a szokás, hogy a születésnapomon kiválaszthattam, hogy milyen levest, főételt desszertet kérek és ő azt elkészítette még akkor is, ha ez nem volt neki könnyű – mesélte.


Olaszos ízek és a sajttál


Nagyon jól mutat és nem is kell sütnünk vagy főznünk akkor, ha egy sajttálat vagy egy olaszos hidegtálat készítünk. Az előbbihez ízlés szerint vegyünk különböző sajtféléket, vékony szeleteket vágjunk belőle és helyezzük el egy tálon egymásra téve. Ízben és látványban is az a legjobb, ha szőlővel tálaljuk és díszítjük fel a tálat. Az olaszos tálat szintén egyszerűen össze lehet állítani: a híres olasz sonkát a prusciutto-t, gerezdekre vágott paradicsomot és olívabogyót kell csak szépen elhelyeznünk egymás mellett.


A klasszikus franciasaláta


A franciasaláta és a töltött tojás mindig is a hidegtálak nélkülözhetetlen kellékei voltak. A franciasaláta összetevőit ízlés szerint variálhatjuk, de gondolkodhatunk répában, borsóban, krumpliban, savanyú uborkában, almában, valamint szükségünk lesz majonézre, tejfölre és mustárra is. Megfőzzük a zöldségeket, hozzáadjuk a savanyú uborkát és az almát apróra vágva, majd hozzákeverjük a majonézt, a tejfölt, mustárt vagy citromlevet, majd beleszórunk egy kis porcukrot és az egészet összekeverjük. Tálalásig hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek, végül megszórjuk apróra vágott petrezselyemmel.


Aszaltszilvás-baconos csirkemáj Brigi módra


Brigi beavatott minket a hidegtálak titkaiba, amikor ott jártunk náluk. Egy tepsi aszaltszilvás, baconos csirkemájhoz fél kiló csirkemáj, 20-25 szem aszaltszilva és 10-15 szelet bacon kell. A csirkemájat megtisztítjuk, és 2-3 cm nagyságú darabokra vágjuk. A baconszeleteket elfelezzük. A csirkemájat egy kis sóval és kakukkfűvel megszórjuk, egy aszaltszilva-szemmel körbe tekerjük a baconnel úgy, hogy azt az oldalát, ahol összeér, fordítjuk az aljára, hogy ne essen szét. Sütőpapírral kibélelt tepsire rakjuk. Előmelegített 180 fokos sütőben 30 perc alatt megsütjük.

 

Comentarios


Hírek

bottom of page