top of page
  • rudolfbanyai

Ilyenekre vannak milliók: csövekből készült műalkotás a Népszínház utcában

Miközben Budapest a csőd szélén táncol, olyan projektekre bőven jutnak milliók a fővárosi büdzséből, mint az az fém installáció, ami a napokban került ki a Népszínház utcába Pop-Up Művészeti Akció fedőnéven.

A szervezők szerint a Pop-Up Művészeti Akciók Józsefvárosban című program keretében interaktív műalkotásokkal lehet találkozni Józsefváros utcáin. Az egyik ilyen alkotás a Szívószál nevű szobor, amely a Népszínház utca és II. János Pál pápa tér találkozásánál látható, a tábla szerint október 6-ig. A kiírás szerint ez a szobor a Robotok című 2005-ös animációs film egyik figuráját idézi, és a fővárosi Budapest Tuning pályázat útján került éppen oda. A Pop-Up Művészeti Akciók Józsefvárosban program része továbbá egy madárodú, egy videó installáció az egyik vendéglátóhely kirakatában, falragaszok, pólófestés és egy séta.

A Budapest Tuning pályázatot a Fővárosi Önkormányzat hasonló céllal hozhatta létre, mint a közösségi költségvetést. Azaz, hogy politikai haszonszerzés céljából közösségeket pénzeljen, amelyek vagy eleve rajonganak a baloldali főpolgármesterért, vagy ennek a jófejkedésnek a hatására lesznek várhatóan Karácsony-szimpatizánsok.

A pályázatot háromévesre tervezték (2022 – 2024 között) és projektenként 3 millió forintra lehet bejelentkezni. A zsűritagok közöttt pedig ott van Karácsony Gergely kabinetfőnöke, Balogh Samu is.


Olyan projektek nyertek már a kiíráson, mint a Zerowaste fesztivál a Szeszgyárban, ahol három napig ment a bulika workshopok, filmklub és koncertek formájában, vagy a NÉP-SZÍN-HÁZ Járdafesztivál, ami Józsefváros egyik legsűrűbben lakott utcájába importálja a bulinegyed hangulatot a környék nyugalma rovására, valamint a Külkörút című program, amelynek egyik szervezője ugyanaz a Kastner Kommunity, amely a Pop-Up Művészeti Akciók Józsefvárosban ötletgazdája is.

Comments


Hírek

bottom of page