top of page
  • rudolfbanyai

Hiteles példaképek: Zászlóáldásra hív a plébános

A Tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya egyházközség még tavaly döntött, hogy hat XX. századi boldoggá avatott és két Isten szolgája magyarjának tiszteletére zászlókat állít a templomban. A második zászló - amely Boldog Batthyányi Strattmann László szemorvost ábrázolja - megáldására a június 9-esi szentmisén kerül sor.


"Taníts minket imádkozni!" - kérték az apostolok Jézust. Ő a „Mi Atyánkot” tanította nekik. Mikor azonban a legközelebbi három főapostolt hívta magával imádkozni, - mindhárman elaludtak a Színeváltozás hegyén, és a Getszemáni kertben is. Tehát már az apostolok életéből is láthatjuk, hogy mennyire igaza volt Szt. VI. Pál pápának, hogy korunkban nem annyira tanítókra, mint sokkal inkább hiteles tanúkra van szükségünk. Budapest-Tisztviselőtelepi Magyarok Nagyasszonya egyházközségünk ezért is döntött úgy még 2023 szeptemberében, hogy a XX. szd. Hat boldoggá avatott és két Isten szolgája magyarjának tiszteletére, a templomban a padok szélén 1-1 zászlót állít. Miután ez az év közben az imádság éve lett, ez a terv még aktuálisabbá vált. Ezt erősítette meg legutóbb maga Ferenc pápa, mikor most áprilisban Rómában arra buzdította a magyar zarándokokat: „Az imádságban megtalált erő révén kövessétek népetek szentjeinek példáját!” Valóban, Ők a legnehezebb helyzetekben is az imádságon keresztül a személyes Isten-kapcsolatukból merítettek erőt. Életük példa mindannyiunk számára és kérjük közbenjárásukat. A zászlókat Sári Gabriella szociális testvér tervezi, további információk a www.tiszviselotelep.plebania.hu oldalon olvashatók. Négy zászló már elkészült, ezek áldására az alábbi időpontokban kerül sor.


  • Az első zászló: Boldog Salkaházi Sára vértanút ábrázolja, -akit 1944-ben lőttek bele a nyilasok a Dunába azokkal, akiket rejtegetett (az esemény már lezajlott).

  • A második, Boldog Batthyányi Strattmann László szemorvost ábrázolja, - aki a szegény betegeket ingyen gyógyította, sőt megajándékozta. A zászlót június 9-én, vasárnap a 9 órai misén –két dédunokája élménybeszámolója után– áldjuk meg.

  • Isten szolgája Mindszenty József bíboros zászlaját június 15-én, a 18 órai mise keretében áldjuk meg.

  • Boldog Apor Vilmos győri vértanú püspökét, - aki 1945. áprilisában a lányok és asszonyok védelmében áldozta életét, - június 23-án, vasárnap a 9 órakor a róla készült fél órás film után, a 9.30-kor kezdődő misén Dr. Pápai Lajos püspök áldja meg.

 

Vargha Miklós Péter, plébániai kormányzó

Комментарии


Hírek

bottom of page