top of page
  • rudolfbanyai

Hazudott Pikó túlbuzgó propagandamédiája

A magát függetlennek beállítani próbáló Józsefváros Újság rendszeresen lebukik, hogy Pikó András polgármester politikai igényeihez igazodva jelenteti meg cikkeit. A lap egyre kevésbé törekszik arra, hogy fenntartsa a kiegyensúlyozottság látszatát. Legutóbb a Kálvária téri Shell-kút helyén zajló tereprendezéséről állították valótlanul, hogy a kormányhivatal okozta a csúszást.

A Kálvária tériek türelme is véges a Shell-kút bontásával kapcsolatban. Az önkormányzat korábban úgy tájékoztatott, hogy augusztus 31-éig elkészül az ott zajló tereprendezés. Az elképzelésük szerint 12 új parkolóhely jön létre, valamint zöldítenek is.


Miután ez nem történt meg az ígért határidőre, Camara-Bereczki Ferenc Miklós, a körzet önkormányzati képviselője a helyszínről bejelentkezve videóban tájékoztatta követőit, hogy a nagy meleg, valamint a kormányhivatali engedélyeztetés miatt csúszik a kivitelezés. 

A Józsefváros Újság Pikó kegyeit kereső munkatársai az alábbi címmel tálalták a hírt:


A kormányhivatal miatt csúszik az egykori Shell-kút tereprendezése


A túlbuzgó szerkesztők ezzel azt a látszatot keltették, mintha a munkálatok elakadása a kormányhivatal felelőssége lenne.

A kormányhivatal szerint az építtető nem nyújtotta be a megfelelő kérelmet


A Hírnyolc extra a tisztánlátás érdekében megkereste Budapest Főváros Kormányhivatalát, ahonnan az alábbi választ kaptuk:


A Kálvária téri korábbi Shell benzinkút területén tervezett parkolók építésére a Shell Hungary Zrt., mint építtető egy megbízott mérnökirodán keresztül 2024. augusztus 1-jén útépítési engedélykérelemmel fordult Budapest Főváros Kormányhivatalához. Az eljárás során az építtető és képviselője nem nyújtotta be teljeskörűen a jogszabályok által előírt dokumentumokat és nyilatkozatokat, ezért az építtető 2024. augusztus 27-től kérte az eljárás szüneteltetését. A kormányhivatal a jogszabályi előírások alapján kizárólag abban az esetben tudja érdemben elbírálni a kérelmet, amennyiben az építtető az eljárás folytatását kéri. Ez a mai napig nem történt meg.

Ebből látható, hogy a kivitelező a csúszás okozója és nem a kormányhivatal. A Józsefváros újság is bizonyára ugyanerre a következtetésre jutott volna, ha törekedne a kiegyensúlyozott tájékoztatásra.


Látványos a baloldali részrehajlás a közpénzből fenntartott lapnál


A lap azonban szemmel láthatóan inkább a polgármester politikai igényeinek akar megfelelni. Így tettek akkor is, amikor Ferencz Orsolya akkor még önkormányzati képviselővel (ma miniszterelnöki megbízott) készített interjút megrövidítve, átírva, Pikó szempontjai szerinti kommentárokkal teletűzdelve jelentettek meg a sajtóetika minden szabályát áthágva. Emellett a választási bizottság 800 ezer forintos bírságot is kirótt a lapra, amely lejárató tartalmat közöltek Sára Botondról megsértve a pártatlanságot.

Comentarios


Hírek

bottom of page