top of page
  • vsomorjai

Hatmilliárdos társasház-felújítási programot indítana Sára Botond

Négy és fél évvel ezelőtt Pikóék szinte nullára vágták vissza a korábban sikeres önkormányzati társasház-felújítási programot. Sára Botond azt ígéri, amennyiben bizalmat kap, hatmilliárdos keretösszegű programjával új lendületet adnak a lakóházak megújításának. 


A 2010-es években szinte minden második házon végeztek valamilyen korszerűsítést, köszönhetően annak a programnak, amelyet az évtized derekán Kocsis Máté és Sára Botond indított a lakóépületek megújítása érdekében. Miután megújultak a kerület közterei, a város akkori vezetői a fejlesztéseket a "házakba is bevitték". A társasház-felújítási pályázattal számos lakóház válhatott otthonosabbá, korszerűbbé.


Akadt lakóközösség, amely a homlokzat megszépítésére, és akadt olyan, amely a tető vagy éppen gépészeti felújításra kért és kapott önkormányzati támogatást, amely mellé saját forrást téve jelentős korszerűsítést érhetett el.


A program 2019-ben ért csúcspontjára, akkor kétmilliárd forint volt a rendelkezésre álló pályázati keret... egészen addig, amíg Pikó András be nem ült a polgármesteri székbe és vissza nem vágta szinte nullára a pályázati forrásokat.

Ami megmaradt, az is csak veszélyhelyzet elhárítására volt igénybe vehető.


A közfelháborodástól való félelmében a polgármester aztán némiképpen emelt a kereten, ám azt kikötötték, hogy ezeket a támogatásokat leginkább zöldítésre, udvarrendezésre fordíthatják a házak.


Csak az utóbbi kampányidőszakban lett ismét szabad szemmel is látható a társasházak számára kiírt pályázati keret, ám ez még mindig nem éri el a Sára Botond polgármestersége ideje alatti összeget. 



Pénz pedig bőségesen rendelkezésére állt az önkormányzatnak – amely ma már csaknem kétszer akkora összegből gazdálkodik, mint elődei 2019-ben –, ám az inkább a baloldali, haveri szervezetek számára maradt elérhető. Példaként említhetjük, hogy hat „mikroparknak” csúfolt utcabútort és pár sittes konténert 18 millió forintért rendelt meg a Pikó vezette önkormányzat.


Ennek vetne véget Sára Botond és hozná vissza a társasházi megújítási pályázatot, amelyre hatmilliárdos keretösszeget irányozna elő. 

Comments


Hírek

bottom of page